Salewa – Mt Trainer mid GTX – Η Χρυσή Τομή.

Salewa – Mt Trainer mid GTX

Η Salewa είναι μια από τις παλιότερες εταιρείες ορειβατικού εξοπλισμού στην Ευρώπη. Γνωστή στους παλιότερους από της εξαιρετικής αντοχής σκηνές της, η Salewa τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στο χώρο του ορειβατικού παπουτσιού και γενικότερα ρουχισμού, με μια πλήρη σειρά που μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση.

Διαλέξαμε για δοκιμή το Mt Trainer mid GTX, ένα άρβυλο για πεζοπορία και trekking σε απαιτητικό και δύσκολο terrain. Ας το δούμε.

Κατασκευή & Υλικά

Salewa – Mt Trainer mid GTX anevenontasΤο Mt Trainer mid GTX είναι ένα δερμάτινο άρβυλο. Η Salewa χρησιμοποιεί υδροφοβικής επεξεργασίας suede, πάχους 1.6 χλτ. που είναι μονοκόμματο, αποφεύγοντας έτσι τις ραφές. Το δέρμα προστατεύεται περιμετρικά από μια ελαστική ράντα, που μπροστά ανεβαίνει αρκετά ψηλά, καλύπτοντας σχεδόν όλη την περιοχή των δαχτύλων, ενώ στην περιοχή των αστραγάλων καλύπτεται από ένα σκληρό κομμάτι πλαστικού όπου εκτός από προστασία σε αυτό το ευαίσθητο σημείο, είναι αναγκαίο και για την τεχνολογία 3F για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Salewa – Mt Trainer mid GTX anevenontasΕσωτερικά, η Salewa χρησιμοποιεί πάτο ortholite, έναν κατά γενική ομολογία πολύ καλό και δοκιμασμένο χρόνια πάτο, ενώ υπάρχει σαν επιλογή και η δυνατότητα να τοποθετηθεί ανατομικός πάτος MMF+, για ακόμα καλύτερη εφαρμογή ή για χρήστες με ανατομικές ιδιαιτερότητες. Η εσωτερική επένδυση, δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο, πέρα από το ότι ψηλά είναι αφρώδης και τέλος η γλώσσα, από συνθετικό αφρώδες υλικό, είναι φαρδιά και αρκετά παχιά, προδιαθέτοντας ευχάριστα. Φυσικά το δέρμα εσωτερικά διαθέτει μεμβράνη Goretex για αδιαβροχοποίηση και αναπνοή.

Salewa – Mt Trainer mid GTX anevenontas
Η φτέρνα έχει τη δυνατότητα να δεχτεί semifast crambons, αν και η Salewa δε δίνει αυτήν την προδιαγραφή. Ο σχεδιασμός της φτέρνας, με τη σόλα που “φεύγει” προς τα πίσω, την κάνει άνετη στις κατηφόρες.

Η μεσόσολα, είναι ένα φύλλο σκληρού nylon, που από άποψη ευκαμψίας βρίσκεται στη μέση της κλίμακας και που πίσω καλύπτει το κάτω μέρος της φτέρνας και κάνει ένα «σκαλί» που προσομοιάζει με υποδοχή για fast crambons, ενώ στη σόλα, η Vibram Wrapping Thread Combi, δίνει την απαραίτητη εγγύηση ποιότητας και αποδοτικότητας.

Στο πεδίο

Salewa – Mt Trainer mid GTX anevenontas
Το κορδόνι του συστήματος 3F. Δε χρειάζεται καμιά ρύθμιση, απλά σφίγγει, όσο σφίγγετε τα κορδόνια.

Βάζουμε για πρώτη φορά το Mt Trainer mid GTX. Δένοντας και ρυθμίζοντας τα κορδόνια έχουμε την αίσθηση ότι φοράμε ένα κλασικό approach άρβυλο, αφού τα κορδόνια ξεκινούν ασύμμετρα και από χαμηλά, όπως σε ένα αναρριχητικό παπούτσι, κάτι που δίνει ακριβές σφίξιμο και πολύ καλύτερη εφαρμογή. Πάντα φορώντας μια καλής ποιότητας και κατασκευής, μάλλινη –μεσαίου πάχους- κάλτσα. Πράγματι, η πρώτη αίσθηση που σου δίνει το καλούπι της Mt Trainer mid GTX, είναι αυτό της άνεσης, της εξαιρετικής εφαρμογής και της ακρίβειας. Η Salewa έχει «προικίσει» την Mt Trainer mid GTX, με το σύστημα 3F. Δεν είναι τίποτα άλλο από ένα λεπτό κορδόνι υψηλής αντοχής, που όταν σφίγγετε τα κορδόνια, αυτό αναγκάζει το σώμα γύρω από τους αστράγαλους να εφαρμόσει τέλεια πάνω σε αυτούς.
Χρησιμοποιήσαμε σε πολύωρες εξορμήσεις το Mt Trainer mid GTX, τόσο σε κλασικά μονοπάτια, όσο και εκτός μονοπατιού, σε βραχώδες πεδίο, με σάρες, λάσπες, αλλά και κομμάτια με υγρό, μαλακό χιόνι. Ακριβώς δηλαδή τις καταστάσεις για τις οποίες προτείνει την Mt Trainer mid GTX η Salewa.

Η μπότα είναι ευχάριστη και πολύ ξεκούραστη και η αίσθηση που δίνει είναι ελαφρύτερη από όσο είναι στην πραγματικότητα. Πολύ άνετη στο μονοπάτι, ακόμα κι αν αυτό είναι πετρώδες. Σου δίνει την εντύπωση ότι είναι αρκετά άκαμπτη, αλλά η μεσόσολα στο σημείο της καμάρας είναι πιο λεπτή και άρα πιο εύκαμπτη, με αποτέλεσμα το άρβυλο να «σπάει», δίνοντας τη δυνατότητα για πιο φυσικό βάδισμα. Σε αντιδιαστολή, κάτω από τα δάχτυλα και στη φτέρνα, η ακαμψία της δίνει ακρίβεια που μόνο σε πιο σκληρά και άκαμπτα άρβυλα βρίσκουμε. Έτσι τα πράγματα εξελίσσονται ευχάριστα όταν βγαίνουμε εκτός μονοπατιού: ακρίβεια στο πάτημα όταν τραβερσάραμε σε σάρες και απότομες πλαγιές, όπου το πλαϊνό πάτημα θέλει σκληρό άρβυλο και τόσο άκαμπτη ώστε να μην «περνά» στο πόδι η κάθε πέτρα που πατούσαμε. Κάτι πολύ επιθυμητό για κακοτράχαλα πεδία. Σαν αποτέλεσμα το Mt Trainer mid GTX, μας κράτησε ξεκούραστους ακόμα και μετά από ώρες πεζοπορίας, κάτι στο οποίο τα πιο εύκαμπτα, ελαφριά άρβυλα υστερούν.

Salewa – Mt Trainer mid GTX anevenontas
Το δέσιμο των κορδονιών, προσομοιάζει με αυτό των αναρριχητικών παπουτσιών. Σαφώς δίνει καλύτερη εφαρμογή.
Salewa – Mt Trainer mid GTX anevenontas
Το κόψιμο στο πίσω μέρος, όχι μόνο είναι χαμηλό, αλλά είναι και έτσι κατασκευασμένο που να μη τραυματίζει το πόδι στις κατηφόρες.

Το σύστημα 3F σε συνδυασμό με τα παραπάνω, αλλά και τον τρόπο δεσίματος, κράτησαν τo πόδι μας στη θέση του για ώρες, χωρίς να χρειαστεί να σφίγγουμε κάθε τόσο, αφού, παρά το ότι οι αγγράφες των κορδονιών δεν έχουν κάποιο autoblock σύστημα, αυτά δε χαλαρώνουν καθόλου. Τα κορδόνια ξεκινούν ασύμμετρα από πολύ χαμηλά και η φαρδιά «γεμάτη» γλώσσα, δίνει την εντύπωση, αλλά πάνω απ’ όλα την αίσθηση, ενός κλασικού approach άρβυλου. Στις κατηφόρες, εκεί που πάντοτε γυρνάτε κουρασμένοι, η Mt Trainer mid GTX κάνει τη διαφορά: το κολάρο, πίσω και πάνω από τη φτέρνα, στον αχίλλειο τένοντα, έχει εύκαμπτη κατασκευή, (η Salewa το ονομάζει “Flex collar”) δίνοντας περισσότερο άνεση, αποφεύγοντας να δημιουργήσει ερεθισμό ή ακόμα περισσότερο φουσκάλα, σε αυτό το ευαίσθητο σημείο. Κάτι που επιβεβαιώθηκε απόλυτα στις πορείες μας. Δεν είχαμε ούτε υποψία ερεθισμού ή φουσκάλας, γενικά, όχι μόνο στη φτέρνα, αλλά και στα δάχτυλα μπροστά. Η εφαρμογή της πλησίασε το άριστα. Η σχεδίαση της σόλας πίσω, που προεξέχει 1-2 χιλιοστά, την κάνει ακόμα πιο άνετη, αφού λειτουργεί σαν αποσβεστήρας κραδασμών, σε κάθε βήμα, ειδικά κατηφορικό.

Βέβαια η Mt Trainer mid GTX έχει τα όρια της. Δεν είναι στ’ αλήθεια ένα approach άρβυλο, αλλά παίρνει από αυτά κάποια χρήσιμα για την σκληρή πεζοπορία στοιχεία. Έτσι μην περιμένετε να κάνετε και boulder ή δύσκολο scrambling χρησιμοποιώντας μύτες και τριβές. Δεν υπάρχουν τέτοια μαγικά παπούτσια άλλωστε.

Φυσικά στο βουνό το πεδίο δεν είναι πάντα στεγνό, ενώ ακόμα και την άνοιξη ή το φθινόπωρο και βέβαια το χειμώνα σε χαμηλά υψόμετρα, είναι πολύ πιθανόν να συναντήσετε χιόνι. Πως ανταποκρίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Salewa – Mt Trainer mid GTX anevenontas
Η σόλα Vibram είναι εγγύηση ποιότητας και απόδοσης.
Salewa – Mt Trainer mid GTX anevenontas
Η γλώσσα της Mt Trainer είναι το αδύνατο σημείο της. Η καλή συντήρηση με αδιαβροχοποιητικά, ειδικά σπρέι, είναι απαραίτητη.

Στη λάσπη και τις βρεγμένες πέτρες η Vibram σόλα, είναι εγγύηση. Δε στομώνει εύκολα από τη λάσπη, ενώ συγχωρεί μέχρι κάποιο σημείο την απροσεξία στις γλιστερές πέτρες και βράχια. Το δέρμα του 1.6χλτ. πάχους της δίνει μόνωση επαρκή για σχετικά ήπιες καταστάσεις και θερμοκρασίες. Στη βροχή η Mt Trainer mid GTX έχει πολύ καλή συμπεριφορά, μιας και η απουσία ραφών λόγω μονοκόμματου δέρματος, σε συνδυασμό με τη Goretex μεμβράνη, αυξάνει την αδιαβροχότητα της. Η αχίλλειος πτέρνα της όμως σε σχέση με τη βροχή, είναι η γλώσσα, η οποία δεν είναι δερμάτινη και έχει μικρότερη από την υπόλοιπη μπότα αδιαβροχότητα. Οπότε μια κοντή γκέτα μέχρι τον αστράγαλο, είναι μια –ούτως ή άλλως- πολύ καλή ιδέα, να την έχετε μαζί σας σε περίπτωση βροχής.

Τέλος στο χιόνι, η Mt Trainer mid GTX, αν και δεν είναι φτιαγμένη για χειμερινές συνθήκες, τα καταφέρνει καλά. Θα ανοίξει άνετα -λόγω σκληρότητας- βήματα σε μια χιονούρα, ενώ –αν και η Salewa δεν το προτείνει- έχει τη δυνατότητα να φορέσει crambons και μάλιστα semifast, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξετε και να το τσεκάρετε για τα δικά σας crambons.

Συμπέρασμα

Η Mt Trainer mid GTX είναι η βασίλισσα της Χρυσής Τομής. Αρκετά σκληρή, αλλά όχι τόσο που να γίνεται κουραστική, αρκετά ελαφριά, αλλά όχι τόσο που να μην είναι αποδοτική.

  • Για ποιους: για πεζοπόρους κάθε επιπέδου, για όλο το χρόνο.
  • Ιδανική διαδρομή: ράχη Μπαρμπαλά.
  • Υπέρ: άνεση, ακρίβεια, προστασία.
  • Κατά: μόνωση
  • Βάρος (μέτρηση ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ): 1560γρμ. (Νο9).
  • Τιμή: 210€
  • Εισαγωγέας: POLO

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Ποιότητα Υλικών
85 %
Ποιότητα Κατασκευής
90 %
Άνεση και εφαρμογή
97 %
Τιμή/Απόδοση
90 %
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...