Κάτω Μουσουνίτσα – Συκιά / Βαρδούσια

(1)
Miltos Zervas
 • Μέλος: Miltos Zervas
 • Δημιουργήθηκε:: 13/03/2023 09:28
 • Ανανεώθηκε:: 03/09/2023 08:33
Δραστηριότητα:
Βουνό / Περιοχή: Βαρδούσια, Γκιώνα, Στερεά Ελλάδα
Τεραίν: D3 – Μέτρια Δύσκολο
Σήμανση: Ναι
Νερό: Όχι

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

 • Distance Instructions
Label
 • Απόσταση 8319 m
 • Χρόνος 4 h 0 min
 • Ταχύτητα 1.0 km/h
 • Χαμηλότερο 526 m
 • Ψηλότερο 877 m
 • Σύν. ανάβασης 315 m
 • Σύν. κατάβασης 498 m

Ένα μονοπάτι που συνδέει τα δυο μεγάλα βουνά της Ρούμελης, τα Βαρδούσια με τη Γκιώνα.

Πολύ ενδιαφέρον και όμορφο μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Μουσουνίτσα κάτω από τον Κόρακα, με τη Συκιά. Η Διαδρομή ακολουθεί ένα συνδυασμό από παλιά μονοπάτια που επικοινωνούσαν τα χωράφια και τις αγροικίες που βρίσκονταν διάσπαρτες μεταξύ των δυο χωριών και μέσα στην κοιλάδα του Μόρνου. Μια περιοχή που εγκαταλείφθηκε σαν τόπος κατοίκησης από τη δεκαετία του 50.  Το χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι το καταπληκτικό δάσος μεσογειακής μακίας, που αδιατάρακτο αναπτύσσεται τα τελευταία 70 χρόνια. Τα μονοπάτια αλλού είναι φαρδιά και άνετα, αλλού πιο στενά, αλλά η πολύ καλή σήμανση κάνει τα πράγματα αρκετά εύκολα. Υπολογίστε ότι η διαδρομή περνά απέναντι το Μόρνο, οπότε όταν το ποτάμι είναι φουσκωμένο από χιόνια και βροχές (χειμώνας - νωρίς την άνοιξη) το πέρασμα του είναι προβληματικό.

Η Διαδρομή αποτελεί κομμάτι του Pindus Trail, δόθηκε πρόσφατα σε χρήση και είναι υποδειγματικά σημαδεμένη με το κόκκινο - κίτρινο χρώμα του Pindus Trail (περπατάμε πάντα από τη μεριά του κίτρινου χρώματος).

1. Mousounitsa

Υψόμετρο: 845 m

Ξεκινήστε από την πλατεία της Μουσουνίτσας και κατηφορείστε προς το νεκροταφείο. 

2. Trail

Υψόμετρο: 837 m

Λίγο πιο κάτω από το νεκροταφείο συναντάτε αλάνα και από εκεί ξεκινά το μονοπάτι. κατηφορείστε στη ρεματιά και περάστε απέναντι. Το μονοπάτι ανηφορίζει ελαφρά μέσα στο δάσος. 

3. Eikonostasi

Υψόμετρο: 835 m

Βγαίνετε σε ράχη με εικονοστάσι.

4. water

Υψόμετρο: 830 m

Περνάτε νερό και συνεχίζετε σχεδόν στην ισοϋψή από πολύ καλό και βατό μονοπάτι. Περνάτε μέσα από ελατόδασος αλλά και ξέφωτα. 

5. Eikonostasi

Υψόμετρο: 867 m

Φθάνετε σε εικονοστάσι μέ πολύ ωραία θέα στη Γκιώνα. Από το εικονοστάσι αρχίζετε να κατηφορίζετε σε παλιό μονοπάτι ανάμεσα σε πουρνάρια και βελανιδιές, χάνοντας γρήγορα ύψος. 

6. Eripio

Υψόμετρο: 767 m

Συναντάτε ερείπειο αγροτόσπιτου. Συνεχίζετε όλο κάτω ανάμεσα σε παλιά χωράφια και πεζούλες. 

7. Step

Υψόμετρο: 634 m

Περνάτε ένα απότομο σκαλί ανάμεσα σε σπάρτα και αμέσως μετά βγαίνετε σε ρεματάκι. Από εδώ και πέρα το μονοπάτι πάει παράλληλα πλέον με το Μόρνο που τον έχετε στα αριστερά σας. Μπαίνετε σε καλό μονοπάτι. 

8. Junction

Υψόμετρο: 608 m

Συναντάτε διασταύρωση και πάτε δεξιά (πάντα ακολουθείτε την πολύ καλή σήμανση). Το μονοπάτι εδώ είναι καταπληκτικό. Σχεδόν στην ισοϋψή, με μεγάλες πουρνάρες να δημιουργούν ένα σκιερό θόλο. Μέσα στο δάσος που θεριεύει ξεχωρίζουν κάποιες πεζούλες. 

9. Eripio

Υψόμετρο: 617 m

Συναντάτε ερείπειο. Από εδώ και πέρα το ίχνος του μονοπατιού δεν είναι συνεχώς τόσο εμφανές, αλλά η σήμανση είναι άψογη και δεν θα προβληματιστείτε καθόλου. Κινείστε πάντα σε δάσος. 

10. Atension

Υψόμετρο: 596 m

Το μονοπάτι τραβερσάρει συνεχώς. Φτάνετε σε βραχώδη ώμο και το μονοπάτι τραβερσάρει στην άκρη του βράχου (δείξτε προσοχή). Αν βγείτε έξω λίγα μέτρα η θέα είναι εντυπωσιακή. 

11. Medow

Υψόμετρο: 602 m

Το μονοπάτι βγαίνει σε μεγάλο ξέφωτο και αρχίζετε πλέον κατά το νοτιά, να διακρίνετε τα σπίτια της Συκιάς. Συνεχίζετε όλο τραβέρσα και ελαφρά κατηφορικά, περνώντας από διαδοχικά ξέφωτα αλλά και δίπλα από βράχια με βραχοσπηλιές, μέχρι που τελικά φτάνετε στις όχθες του Μόρνου, δίπλα σε χαρακτηριστικό βράχο. 

12. Rock

Υψόμετρο: 536 m

Περνάτε απέναντι και συνεχίζετε για λίγο μέσα σε πλατανόδασος κατάντι. Μόλις περάσετε ρεματάκι φεύγετε αριστερά επάνω. 

13. Stream

Υψόμετρο: 536 m

Περνάτε απέναντι (νότια) το ρέμα (είναι αυτό που κατεβαίνει από το Λάζο) και σχεδόν αμέσως πιάνετε το παλιό μονοπάτι - δημοσιά που έρχεται από τη Συκιά. Ανηφορίζετε συνεχώς.

14. Road

Υψόμετρο: 570 m

Βγαίνετε σε δρόμο και μετά ξαναμπαίνετε σε μονοπάτι μέσα σε έναν εντυπωσιακό πλατανιά. Πιο πάνω το μονοπάτι ελίσσεται συνεχώς ανάμεσα σε χωράφια και τελικά βγαίνει σε δρόμο στα κάτω σπίτια του χωριού. 

15. Road

Υψόμετρο: 665 m

Άλλα 5' και φτάσατε στην μικρή πλατεία της Συκιάς. 

16. Sykia

Υψόμετρο: 696 m

17. Start

Υψόμετρο: 0 m

Ένα μονοπάτι που συνδέει τα δυο μεγάλα βουνά της Ρούμελης, τα Βαρδούσια με τη Γκιώνα.

Πολύ ενδιαφέρον και όμορφο μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Μουσουνίτσα κάτω από τον Κόρακα, με τη Συκιά. Η Διαδρομή ακολουθεί ένα συνδυασμό από παλιά μονοπάτια που επικοινωνούσαν τα χωράφια και τις αγροικίες που βρίσκονταν διάσπαρτες μεταξύ των δυο χωριών και μέσα στην κοιλάδα του Μόρνου. Μια περιοχή που εγκαταλείφθηκε σαν τόπος κατοίκησης από τη δεκαετία του 50.  Το χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι το καταπληκτικό δάσος μεσογειακής μακίας, που αδιατάρακτο αναπτύσσεται τα τελευταία 70 χρόνια. Τα μονοπάτια αλλού είναι φαρδιά και άνετα, αλλού πιο στενά, αλλά η πολύ καλή σήμανση κάνει τα πράγματα αρκετά εύκολα. Υπολογίστε ότι η διαδρομή περνά απέναντι το Μόρνο, οπότε όταν το ποτάμι είναι φουσκωμένο από χιόνια και βροχές (χειμώνας – νωρίς την άνοιξη) το πέρασμα του είναι προβληματικό.

Η Διαδρομή αποτελεί κομμάτι του Pindus Trail, δόθηκε πρόσφατα σε χρήση και είναι υποδειγματικά σημαδεμένη με το κόκκινο – κίτρινο χρώμα του Pindus Trail (περπατάμε πάντα από τη μεριά του κίτρινου χρώματος).

SHARE