Άμφισσα – Βίνιανη / Γκιώνα

(0)
anevenontas editions
 • Μέλος: anevenontas editions
 • Δημιουργήθηκε:: 15/04/2023 16:40
 • Ανανεώθηκε:: 03/09/2023 01:23
Δραστηριότητα:
Ετικέτες:
Βουνό / Περιοχή: Γκιώνα, Στερεά Ελλάδα
Τεραίν: D2 – Εύκολο
Σήμανση: Ναι
Νερό: Ναι

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

 • Distance Instructions
Label
 • Απόσταση 16800 m
 • Χρόνος 5 h 0 min
 • Ταχύτητα -1.8 km/h
 • Χαμηλότερο 163 m
 • Ψηλότερο 1241 m
 • Σύν. ανάβασης 1150 m
 • Σύν. κατάβασης 790 m

Πολύ ενδιαφέρον μονοπάτι που ξεκινά μέσα από την πόλη της Άμφισσας και οδηγεί στη Βίνιανη, στην είσοδο της Ρεκάς.  Η διαδρομή αυτή είναι μια από τις ελάχιστες που ξεκινούν μέσα από πόλη. Αποτελεί τη δεύτερη μέρα του Pindus Trail και συνδέει την Άμφισσα με την είσοδο της Ρεκάς και συγκεκριμένα το χωριό Βίνιανη.  Η σήμανση είναι άψογη, ενώ υπάρχει και νερό.

1. Amfissa

Υψόμετρο: 163 m

Ξεκινάμε από την πλατεία της Άμφισσας ακολουθώντας τη σήμανση του Pindus Trail, ανηφορίζοντας τις οδούς Σάθα και κατόπιν Σιμόπουλου που μας οδηγεί στην άκρη της πόλης.

2. Start

Υψόμετρο: 197 m

Περνάμε γέφυρα δεξιά μας και αμέσως μετά ξεκινά το μονοπάτι. Περνάμε δίπλα από περίφραξη σπιτιού και κατόπιν ακολουθούμε χωματόδρομο που διασχίζει τον ελαιώνα.

3. Asphalt

Υψόμετρο: 267 m

Βγαίνουμε σε άσφαλτο. Την ακολουθούμε προς τα επάνω και αμέσως στην πρώτη φουρκέτα μπαίνουμε σε μονοπάτι αριστερά. Περνάμε το πιο άσχημο κομμάτι του μονοπατιού, μια τραβέρσα σε σάρα που έχει δημιουργηθεί από μπάζα πεταγμένα από το δρόμο ψηλότερα. Τελικά βγαίνουμε πάλι στο δρόμο.

4. Road

Υψόμετρο: 339 m

5. Road

Υψόμετρο: 375 m

6. Stani

Υψόμετρο: 427 m

7. Road

Υψόμετρο: 434 m

8. Trail

Υψόμετρο: 548 m

9. Road

Υψόμετρο: 640 m

10. Road Junction

Υψόμετρο: 683 m

Ακριβώς στη ράχη υπάρχουν και χωματόδρομοι που φεύγουν αριστερά και δεξιά. Ακολουθούμε το δεξιό που κατηφορίζει μέχρι μια ρεματιά. Περνάμε απέναντι και ανηφορίζουμε σε χωματόδομο που τον ακολουθούμε προς τα επάνω. Σχεδόν αμέσως συναντάμε (και πάλι) την άσφαλτο και πολύ γρήγορα φτάνουμε στη βρύση του Αγίου Νικολάου (το καλοκαίρι το νερό είναι αμφίβολο). Λίγα μέτρα πιο πάνω ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι αριστερά. κατεβαίνουμε στην κοίτη ρεματιά και κατόπιν παράλληλα με αυτήν (περνάμε δυο φορές απέναντι), το παλιό κτηνοτροφικό μονοπάτι μας βγάζει σε χωματόδρομο και στην Κρύα Βρύση.

11. Stream

Υψόμετρο: 647 m

12. Water

Υψόμετρο: 716 m

13. Trail

Υψόμετρο: 721 m

14. Krya Vrysi

Υψόμετρο: 745 m

Από την κρύα Βρύση (νερό όλο το χρόνο, παγκάκια), ακολουθούμε ένα χαλασμένο χωματόδρομο που πάει παράλληλα με την κοίτη. Πιο πάνω το αφήνουμε και περνάμε απέναντι το ρηχό ρέμα. Πάμε όλο παράλληλα περνώντας πότε δεξιά και πότε αριστερά, μέχρι που το μονοππάτι φεύγει αριστερά (δυτικά) και αφού περάσει δίπλα από ανάβλυση βγαίνει σε χωματόδρομο. Περνάμε αμέσως απέναντι και συνεχίζοντας όλο δυτικά βγαίνουμε σε βρύση με ποτίστρα.

15. Water

Υψόμετρο: 875 m

 

 

16. Dirty Road

Υψόμετρο: 901 m

17. Fountain

Υψόμετρο: 943 m

Από τη βρύση (στερεύει το καλοκαίρι) ανηφορίζουμε την πλαγιά με τη χαμηλή βλάστηση και βγαίνουμε σε ράχη με χωματόδρομο (οδηγεί σε λατομείο). Τον ακολουθούμε για λίγα μέτρα και κατόπιν το μονοπάτι φεύγει δεξιά μέσα σε ελατόδασος και παλιά χωράφια.

18. Road

Υψόμετρο: 991 m

19. Juntion to Kapsista

Υψόμετρο: 1099 m

Συναντάμε διασταύρωση. Αριστερά πάει για Καψίστα. Εμείς συνεχίζουμε δεξιά, σε ωραίο ελατόδασος. Τελικά συναντάμε χωματόδρομο.

20. Road

Υψόμετρο: 1197 m

Ακολουθούμε το χωματόδρομο προς τα δεξιά. Αγνούμε δρομάκι στα δεξιά μας (πάει σε σπίτι) και μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα, ξανασυναντάμε το μονοπάτι δεξιά μας. Το ακολουθούμε και σύντομα βγαίνουμε στο Σταυρό, το ψηλότερο σημείο της διαδρομής.

21. Cross

Υψόμετρο: 1240 m

Εδώ, στην άκρη του βράχου, υπάρχει ένας μεγάλος σταυρός που "κοιτά" προς τα ανατολικά. Απέναντι βλέπουμε τον Παρνασσό. Το μονοπάτι συνεχίζει αριστερά (βόρεια) και αμέσως χώνεται στο ελατόδασος. Χάνουμε γρήγορα ύψος και αλλάζοντας κατεύθυνση (ΝΑ) φτάνουμε κάτω από το βράχο που ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο βράχινο ζωνάρι. Μια μικρή παράκαμψη δεξιά μας ανεβάζει σε βραχοσπηλιά (Αγ. Αθανάσιος). Συνεχίζοντας το μονοπάτι περνά από τη βάση του ζωναριού. Πολύ όμορφο μέρος, με ωραία θέα. Κάτω μας βλέπουμε πλέον το Προσήλιο (Σεγδίτσα).

22. Agios Athanasios

Υψόμετρο: 1202 m

Από τις βραχοσπηλιές το μονοπάτι κατηφορίζει ΝΔ μια ράχη με πολύ ωραία θέα στον Κορινθιακό και απέναντι στην Πελοπόνησσο. Περίπου στα 1100μ. υψόμετρο, το μονοπάτι κάνει στροφή αριστερά και μπαίνει και πάλι σε ελατόδασος. Περνάμε πόρτα για τα ζώα και τελικά με όλο βορινή πορεία, βγαίνουμε σε δρόμο. Πάμε δεξιά κάτω και σε λίγες δεκάδες μέτρα βγαίνουμε σε τρίστρατο.

23. wpt067

Υψόμετρο: 1187 m

24. Rocks

Υψόμετρο: 1162 m

25. Door

Υψόμετρο: 1023 m

26. Juntion

Υψόμετρο: 978 m

Στο τρίστρατο αφήνουμε το δρόμο και μπαίνουμε σε μονοπάτι που μπροστά μας (ΝΑ). Χάνουμε γρήγορα ύψος και περνώντας πάνω από δεξαμενή, τελικά βγαίνουμε σε δρόμο. Πάμε αριστερά και σχεδόν αμέσως συναντάμε τη δεξαμενή.

27. Dexameni

Υψόμετρο: 896 m

Στη δεξαμενή υπάρχει βρύση (το δεύτερο σίγουρο νερό της διαδρομής) και παγκάκια. Βρισκόμαστε ακριβώς πάνω από το Προσήλιο (Σεγδίτσα). Τώρα ακολουθούμε τη σήμανση και μέσα από δρομάκια διασχίζουμέ προς τα κάτω το χωριό. Δεν περνάμε από την πλατεία του και τελικά βγαίνουμε σε χωματόδρομο. Τον ακολουθούμε προς τα αριστερά και περνώντας δίπλα από σπίτι κάνουμε μια δεξιά φουρκέτα και κατόπιν συναντάμε διασταύρωση. 

28. path

Υψόμετρο: 887 m

29. road

Υψόμετρο: 871 m

30. junction

Υψόμετρο: 829 m

Στη διασταύρωση πάμε αριστερά. Πολύ σύντομα ο δρόμος τελειώνει και πιάνουμε το μονοπάτι δεξιά μας. Κατηφορίζουμε σε ράχη με θέα και διασχίζουμε ένα πλατανιά. Κατόπιν συναντάμε χωματόδρομο που μας φέρνει στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, δίπλα στον άσφαλτο. 

31. Trail

Υψόμετρο: 822 m

32. Agios Nikolaos

Υψόμετρο: 690 m

Λίγο πριν φτάσουμε στον Άγιο Νικόλαο, το μονοπάτι πέφτει αριστερά και κατηφορίζει κάπως απότομα. Αριστερά μας έχουμε ένα ρεματάκι (αυτό που κατηφορίζει από τον πλατανιά που συναντήσαμε ψηλότερα). Σύντομα συναντάμε χωματόδρομο και ακολουθώντας τον περνάμε απέναντι (βόρεια) το ρέμα. Συνεχίζουμε και λίγο πιο κάτω ξαναμπαίνουμε σε μονοπάτι δεξιά μας. Κατηφορίζουμε με ΝΔ κατεύθυνση, σε παλιές πεζούλες με αραιή βλάστηση, έχοντας δεξιά μας ρο ρέμα και χάνοντας συνεχώς ύψος, μέχρι που συναντάμε ένα χαλασμένο δρομάκι. Το ακολουθούμε προς τα αριστερά και πέφτουμε στην κοίτη της Ρεκάς.

33. Junction to reka

Υψόμετρο: 575 m

34. Reka

Υψόμετρο: 523 m

Ακολουθούμε την κοίτη και γρήγορα βγαίνουμε στον άσφαλτο. Λίγο πιο πάνω πάμε αριστερά και φτάνουμε στην πλατεία της Βίνιανης. 

35. Road

Υψόμετρο: 508 m

36. Viniani

Υψόμετρο: 525 m

37. Start

Υψόμετρο: 0 m

Πολύ ενδιαφέρον μονοπάτι που ξεκινά μέσα από την πόλη της Άμφισσας και οδηγεί στη Βίνιανη, στην είσοδο της Ρεκάς.  Η διαδρομή αυτή είναι μια από τις ελάχιστες που ξεκινούν μέσα από πόλη. Αποτελεί τη δεύτερη μέρα του Pindus Trail και συνδέει την Άμφισσα με την είσοδο της Ρεκάς και συγκεκριμένα το χωριό Βίνιανη.  Η σήμανση είναι άψογη, ενώ υπάρχει και νερό.

SHARE