Το μονοπάτι των προσκυνητών / Παναιτωλικό
- Δημιουργήθηκε:: 03/11/2017 19:32
- Ανανεώθηκε:: 11/11/2022 21:44
- Distance Instructions
- Απόσταση 18797 m
- Χρόνος 9 h 0 min
- Ταχύτητα 4.0 km/h
- Χαμηλότερο 678 m
- Ψηλότερο 1616 m
- Σύν. ανάβασης 1160 m
- Σύν. κατάβασης 1311 m
Μια πολύ ωραία διάσχιση, άγνωστη στο πολύ κοινό, είναι το "μονοπάτι των προσκυνητών", που ενώνει την περιοχή του Θέρμου με το μοναστήρι του Προυσσού στην Ευρυτανία. Η διαδρομή στο πρώτο της κομμάτι δεν έχει σήμανση, αλλά το μονοπάτι είναι προφανές. Όταν μπαίνει στην Ευρυτανία, συναντά το δίκτυο μονοπατιών του Τόρνου και έτσι από το διάσελο της Τριανταφυλλιάς και μετά υπάρχει καλή σήμανση. Bonus το τελευταίο κομμάτι πριν τον Προυσσό.
Η διαδρομή στο ευρυτανικό κομάτι της είναι προφανής και πολύ καλά σημαδεμένη. Αντίθετα από τη μεριά της Αιτωλίας, το μονοπάτι έχει υποτυπώδη σήμανση και σε μερικά σημεία του θέλει προσοχή για να μη χαθείτε αν την πάτε χωρίς GPS.
Γενικά δε θα βρείτε μεγάλες αναβάσεις και έντονες κλίσεις, αλλά το πεδίο είναι σε κάποια σημεία κακοτράχαλο, μιας και το μονοπάτι δε συντηρείτε και έχει γεμίσει πέτρες. Νερό υπάρχει στη διαδρομή, αλλά τους ζεστούς μήνες θα χρειαστείτε τουλάχιστον δυο λίτρα. Ακόμα κάτι καλό είναι ότι στα χαμηλά όλη η διαδρομή είναι δασωμένη.
1. GIPEDO
Ξεκινάτε από το γήπεδο της Δρυμώνας και ακολουθείτε το δρόμο προς το Μελιά (βόρεια).
2. DIASELO
Μετά από μερικά χιλιόμετρα μέσα στο δάσος, φτάνετε σε διάσελο όπου ο δρόμος φεύγει δεξιά. Εσείς το αφήνετε και πιάνετε το μονοπάτι ευθεία, που μπαίνει στο δάσος στην αριστερή (δυτική) πλαγιά του Μελιά. Δεν υπάρχει σήμανση.
3. XASIMO
Σε συτό τοσημείο στο μονοπάτι έχουν πέσει βράχια από την πλαγιά από πάνω, γι' αυτό και για μερικές δεκάδες μέτρα έχει χαθεί. Προσέχετε να μη χάσετε ύψος για να το ξαναβρείτε.
5. XORAFIA
Μένοντας πάντα στην αριστερή (δυτική) πλευρά του Μελιά χωρίς να χάνετε ή να κερδίζετε ύψος, θα βγείτε σε χωράφια και θα συνεχίσετε πάντα στην ίδια κατεύθυνση (βόρεια) σχεδόν στην ισουψή.
6. DROMOS
Βγαίνετε σε δρόμο και περνάτε απέναντι ακολουθώντας το μονοπάτι.
7. DROMOS
Συναντάτε τον ίδιο δρόμο και τον ακολουθείτε προς τα αριστερά (βόρεια).
8. STANI
Ο δρόμος τελειώνει σε στάνη.
9. VARKO
Σχεδόν αμέσως μετά τη στάνη συναντάτε βαρκό και κατόπι το μονοπάτι βγαίνει από το δάσος και αρχίζει να ανηφορίζει στις νότιες πλαγιές της κορυφής Χαλίκι.
10. XERO ELATO
Συναντάτε χαρακτηριστικό μοναχικό έλατο και συνεχίζετε το ανηφορικό, αλλά πολύ καλό μονοπάτι.
11. RAXI XALIKI
Βγαίνετε στη ράχη Χαλίκι, απ' όπου πλέον αντικρίζετε την Τριανταφυλιά και τα βορειότερα ευρυτανκά βουνά. Μπροστά σας και χαμηλότερα βλέπετε το φαρδύ διάσελο που σας χωρίζει από την Τριανταφυλιά, όπου και κατευθύνεστε.
12. PIGI XALIKI
Αμέσως μετά το διάσελο συναντάτε την πηγή Χαλίκι.
13. DIASELO
Περπατάτε παράλληλα με τη ράχη της Τριανταφυλιάς, σε ομαλά λιβάδια και φτάνετε στο διάσελο δεξιά της κορυφής Ξεροβούνι.
14. DIASELO XEROVOUNI
Φτάνετε στο διάσελο και στναντάτε το μονοπάτι που έρχετε από τον Τόρνο. Αρχίζετε την κατηφόρα προς Ευρυτανία.
15. DSI MM
16. SPITAKI
Συναντάτε ξύλινο σπιτάκι μέσα στο δάσος.
17. MEGALI VRISI
Φτάνετε στην όμορφη Μεγάλη Βρύση (ιδανικό σημείο διανυκτέρευσης). Ακολουθείτε το δρόμο για τον πρφ. Ηλία (κεραία).
18. DSI MD
Λίγο πριν φτάσετε στον πρφ. Ηλία, θα συναντήσετε μονοπάατι που φεύγει αριστερά σας μέσα στο πολύ ωραίο δάσος.
19. PRF HLIAS
20. DSI
Συναντάτε διασταύρωση (δεξιά πάει στον Τόρνο). Πάτε αριστερά.
21. ASFALTOS PIGI
Βγαίνετε στην άσφαλτο και πάτε αριστερά.
22. DSI DM
Μόλις φτάσετε απέναντι από τον Προυσσό, προσέχτε να δείτε πολύ καλό μονοπάτι που φεύγει λοξά δεξιά σας. Το ακολουθείτε μέχρι το ποτάμι και ανηγορίζετε μέχρι τον Προυσσό.
24. SXOLEIO
25. PLATEIA PROUSOS
Μια πολύ ωραία διάσχιση, άγνωστη στο πολύ κοινό, είναι το “μονοπάτι των προσκυνητών”, που ενώνει την περιοχή του Θέρμου με το μοναστήρι του Προυσσού στην Ευρυτανία. Η διαδρομή στο πρώτο της κομμάτι δεν έχει σήμανση, αλλά το μονοπάτι είναι προφανές. Όταν μπαίνει στην Ευρυτανία, συναντά το δίκτυο μονοπατιών του Τόρνου και έτσι από το διάσελο της Τριανταφυλλιάς και μετά υπάρχει καλή σήμανση. Bonus το τελευταίο κομμάτι πριν τον Προυσσό.
Η διαδρομή στο ευρυτανικό κομάτι της είναι προφανής και πολύ καλά σημαδεμένη. Αντίθετα από τη μεριά της Αιτωλίας, το μονοπάτι έχει υποτυπώδη σήμανση και σε μερικά σημεία του θέλει προσοχή για να μη χαθείτε αν την πάτε χωρίς GPS.
Γενικά δε θα βρείτε μεγάλες αναβάσεις και έντονες κλίσεις, αλλά το πεδίο είναι σε κάποια σημεία κακοτράχαλο, μιας και το μονοπάτι δε συντηρείτε και έχει γεμίσει πέτρες. Νερό υπάρχει στη διαδρομή, αλλά τους ζεστούς μήνες θα χρειαστείτε τουλάχιστον δυο λίτρα. Ακόμα κάτι καλό είναι ότι στα χαμηλά όλη η διαδρομή είναι δασωμένη.