Tην οροσειρά της Ροδόπης την χαρακτηρίζουν οι πολυάριθμες κορυφές, χαμηλού σχετικά υψομέτρου, με ψηλότερη στο ελληνικό έδαφος, την Δελημπόσκα (1953 μέτρα) του Φρακτού, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στη Ροδόπη, οι εκατοντάδες χαραδρώσεις που συνδυάζονται από αντίστοιχες κορυφογραμμές δημιουργούν ένα έντονο εδαφικό ανάγλυφο, τo οποίο εκτείνεται  σε μια έκταση 2400 τετρ. χλμ.

Χωρίς ψηλές κορυφές που να ξεχωρίζουν, έτσι ώστε να δίνουν κάποιο στίγμα, αλλά με συνεχείς  ομοιόμορφους και διαδοχικούς ορεινούς όγκους που καλύπτονται από πυκνά δάση, ο προσανατολισμός του επισκέπτη καθίσταται δύσκολος έως αδύνατος. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για να κινηθεί κανείς, είναι να ακολουθήσει  κάποιο από τα κεντρικά ρέματα που θα τον οδηγήσουν στον προορισμό του. Ένα από αυτά είναι και το Φαρασινό, που από παλιά αποτελούσε την φυσική δίοδο προς την περιοχή του Φρακτού.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Στο μονοπάτι για το γεφύρι του Κρούσοβου ή Αχλαδορέματος. Φωτό: Θ. Δασκαλούδης

Για να φτάσετε στο σημείο εκκίνησης της διαδρομής πρέπει να ακολουθήσετε τον ασφαλτόδρομο από το Παρανέστι για τα Θερμιά. Στο 28ο  χιλιόμετρο, μόλις περάσετε τη γέφυρα του Διαβολορέματος, αφήνετε την άσφαλτο και ακολουθείτε τον κακό χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει βαθιά μέσα στη χαράδρα του Φαρασινού. Το Φαρασινό είναι το ρέμα που τροφοδοτείται κυρίως από τα νερά του Παρθένου Δάσους και αποτελεί τη μοναδική φυσική είσοδο προς αυτό.

Ο χωματόδρομος κινείται παράλληλα με το ρέμα στα αριστερά του και σταματά απότομα μετά από εφτά χιλιόμετρα μπροστά από ρεματιά, αμέσως μετά την πετρόχτιστη βρύση των κυνηγών. Εσείς θα πρέπει να διασχίσετε τη ρεματιά και να συνεχίσετε απέναντι στο χορταριασμένο πλάτωμα που είναι η συνέχεια του δρόμου για να καταλήξετε γρήγορα σε ένα ακόμα ρέμα. Εδώ ουσιαστικά σταματάει η χάραξη του δρόμου και ξεκινάει το παλιό μονοπάτι.

Περάστε τη ρεματιά πάνω από το μικρό πέτρινο γεφυράκι και ακολουθώντας τα σημάδια, προσπεράστε τα πεσμένα βράχια για να οδηγηθείτε στην αρχή του μονοπατιού. Το μονοπάτι, εμφανές και λιθόστρωτο σε πάρα πολλά σημεία του, θα σας ανεβοκατεβάσει γλυκά αρκετές φορές, κινούμενο πάντοτε στα αριστερά του ρέματος. Κατά την πορεία, εντύπωση προκαλούν οι διάσπαρτες ξερολιθιές και τα υπολείμματα παλιών κτισμάτων, που μαρτυρούν ότι αυτή η απομακρυσμένη και απομονωμένη περιοχή, κατοικούνταν παλαιότερα από μικρούς πληθυσμούς.

Το γεφύρι του Κρούσοβου. Φωτό: Θ. Δαασκαλούδης

Το μονοπάτι συνεχίζει να ελίσσεται ανάμεσα στην πυκνή δενδρώδη βλάστηση και καταλήγει στο μεγάλο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Αχλαδορέματος ή ΙΓΜΕ όπως είναι πιο γνωστό στην περιοχή από τις έρευνες που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν το ινστιτούτο. Μόλις περάσετε το γεφύρι, θα συναντήστε διασταύρωση όπου πρέπει να στρίψετε αριστερά ακολουθώντας το ρέμα που τώρα πια θα είναι στο αριστερό σας χέρι. Βρίσκεστε στην καρδιά της χαράδρας και από εδώ και πάνω το ρέμα λέγεται Αχλαδόρεμα ή Κρούσοβο. Η διαδρομή από εδώ και μέχρι το τέλος της είναι ένα επαναλαμβανόμενο σκηνικό: με συνεχή μικρά ανεβοκατεβάσματα διασχίζει τις πυκνές δασωμένες πλαγιές και προσπερνάει αναρίθμητα ρέματα με τρεχούμενο νερό.

Τέσσερα χιλιόμετρα πριν το τέλος και μετά από ένα μικρό ανηφορικό κομμάτι, το μονοπάτι ισιώνει μέσα σε πυκνή βλάστηση από πολλά μικρά κωνοφόρα δένδρα. Πρόκειται για πολύ παλιά διάνοιξη του δασαρχείου που με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε γόνιμο έδαφος ιδανικό για να νεαρά φυτά ώστε να ριζώσουν και να ευδοκιμήσουν, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη φυσική αναγέννηση που παρουσιάζει όλη η περιοχή της Ροδόπης. Το μέρος αυτό πριν από πολλά χρόνια ήταν σχεδόν αδιαπέραστο από τη βλάστηση και η πρόσφατη διάνοιξή του έγινε με αφορμή το Μαραθώνιο αγώνα δρόμου του Παρανεστίου.


07/12/2017 17:41

Φαρασινό ρέμα - Κρούσοβο / Παρθένο Δάσος

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

 • Distance Instructions
Label
 • Απόσταση 24623 m
 • Χρόνος 4 h 0 min
 • Ταχύτητα 0.0 km/h
 • Χαμηλότερο 434 m
 • Ψηλότερο 1050 m
 • Σύν. ανάβασης 1159 m
 • Σύν. κατάβασης 543 m

Τελικά ύστερα από 11 χιλιόμετρα μονοπατιού και περίπου 4 ώρες πορείας καταλήγετε σ’ ένα χώρο αναψυχής του δασαρχείου σε κεντρικό χωματόδρομο. Οι επιλογές σας είναι δύο: να στρίψετε αριστερά και να ακολουθήσετε το δρόμο που σε 6 χιλιόμετρα θα σας οδηγήσει στις δασικές εγκαταστάσεις που Φρακτού ή να συνεχίσετε ίσια για τους καταρράκτες του Κρούσοβου.

 1. Χρόνος : 4 ώρες
 2. Δυσκολία :Μέτρια
 3. Σήμανση: Πορτοκαλί σημάδια και πινακίδες του VFT
 4. Απόσταση: 19 χιλιόμετρα (7,5 χιλ. χωματόδρομος και 11,5 χιλ. μονοπάτι)
 5. Συνολική υψομετρική ανάβαση: 1159μ.
 6. Συνολική υψομετρική κατάβαση: 543μ.
 7. Νερό στη διαδρομή: Ναι
 8. Σημείο εκκίνησης: Ερείπια Φαρασινού
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...