Ρεκόρ. Δυο ώρες και κάτι ψιλά για να απεγκλωβιστούν πεζοπόροι από τα Αμπάρια!

Ένα ζευγάρι Τσέχων πεζοπόρων που επισκέπτεται τα Μετέωρα, ανέβηκε στα Αμπάρια και εγκλωβίστηκε στο μεγάλο πατάρι λίγες δεκάδες μέτρα πάνω από τον δημόσιο ασφαλτόδρομο.

Το ζευγάρι όταν είδε ότι εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να κατέβει, κάλεσε λίγο πριν τις 1 το μεσημέρι τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης «112» και από εκεί τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμπάκας και αυτή με τη σειρά της ειδοποίησε την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας. Χρειάστηκαν πάνω από δυο ώρες για να κατεβάσουν τελικά το ζευγάρι, το οποίο ευτυχώς δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, απλά είχε αράξει και περίμενε.

Μάλλον πρόκειται για ακόμα ένα ελληνικό ρεκόρ στο τομέα της διάσωσης, αντάξιο του χθεσινού των Alex Honnold και Tommy Caldwell στη Nose. Υποθέτουμε ότι αν το ζευγάρι είχε την ατυχή έμπνευση να ανέβει σε κάποιον πιο απομακρυσμένο βράχο –στο Άγιο Πνεύμα ας πούμε – ακόμα θα περίμενε. Και όλα αυτά στα Μετέωρα των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών, λίγα μέτρα πάνω από δημόσιο ασφαλτόδρομο. Και μη χειρότερα.

Πηγή: e-kalambaka.gr

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...

2 COMMENTS

  1. Το θέμα είναι ότι χρειάστηκαν πάνω από δυο ώρες για μια πολύ απλή επέμβαση, μέσα σε κατοικημένη περιοχή, σε ένα από τα πλέον τουριστικά σημεία της χώρας. Δεν κατακρίνουμε κάποιο συγκεκριμένο κρίκο της αλυσίδας, αλλά όλο το σύστημα, το οποίο προφανώς είναι ανεπαρκές. Ούτε βέβαια κατακρίνουμε τους εργαζόμενους, που κάνουν ότι μπορούν, με κίνδυνο πολλές φορές. Η συγκεκριμένη επέμβαση δε θα χρειαζόταν πάνω από μισή ώρα από τη στιγμή του τηλεφωνήματος. Μπορεί να μην υπήρχε πρόβλημα, οπότε η αργοπορία δεν έπαιξε ρόλο, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ναι ήταν πολύ αργή η ανταπόκριση.

  2. Η ΕΜΑΚ έχει έδρα στην βιομηχανική περιοχή Λάρισας(κοντά στα Τέμπη).
    Από τη στιγμή που ειδοποίησαν οι Τσέχοι και μέχρι να γίνει η διάσωση τους, πέρασαν δύο ώρες.
    Αν υπολογίσει κανείς την διαδρομή και τη διαδικασία( Ενημέρωση, συλλογή απαραίτητου εξοπλισμού κλπ), μιλάμε για επιχείρηση διάσωσης με διάρκεια μικρότερης του δεκαλέπτου.
    Διαβάζοντας το άρθρο έχω την αίσθηση ότι κάποιοι άργησαν να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ θα έπρεπε να αποθεώνεται η ταχύτητα που ενήργησε η πυροσβεστική.
    Τί έχω καταλάβει λάθος;