Ψηφίζεται σήμερα το αντιπεριβαλλοντικό Ν/Σ. Μικρές υποχωρήσεις και επανάληψη της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

syntagma nomosxedio

Έγιναν χθες με μεγάλη συμμετοχή οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο Ν/Σ «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, μαζεύτηκαν πάνω από 2000 άνθρωποι, ενώ και στις υπόλοιπες πόλεις η συμμετοχή ήταν αρκετά μεγάλη, όταν μάλιστα χθες ήταν και η πρώτη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και οι άνθρωποι είναι ακόμα μουδιασμένοι.

Μέσα στη Βουλή το Ν/Σ κατακρίθηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης (και μάλιστα στο σύνολο του), ενώ ο υπουργός Χ’’δάκης, έκανε κάποιες υποχωρήσεις που μένει να διευκρινιστούν (π.χ. κλήρωση των ιδιωτών αξιολογητών). Είναι αξιοσημείωτο, ότι το Ν/Σ αυτό, αν εξαιρέσει κανείς τα lobby οικονομικών συμφερόντων που εξυπηρετεί (αιολικό, ενέργειας, εξορυκτικό κλπ.) βάλλεται από τους πάντες, ακόμα και από ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση. Σήμερα μάλιστα, προς βοήθεια του υπουργού του, μίλησε και ο Πρωθυπουργός, κάτι σπάνιο για ανάλογα Ν/Σ.

Έτσι, το ραντεβού των (πάνω από 170) οργανώσεων και φορέων έξω από τη Βουλή, ανανεώθηκε για σήμερα, ημέρα ψήφισης του Ν/Σ (τηρώντας πάντα τα μέτρα υγιεινής – μάσκα, αποστάσεις).

Να σημειώσουμε ότι χθες, μερικές δεκάδες άνθρωποι αποφάσισαν μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης, να συνεχίσουν ολονύκτια τη διαμαρτυρία τους έξω από τη Βουλή και το αποτέλεσμα ήταν να προσαχθούν όλοι, για να αφεθούν (χωρίς φυσικά καμιά κατηγορία) μερικές ώρες αργότερα (αφού βέβαια καταγράφηκαν τα στοιχεία τους).

aposyre toΣτο Σύνταγμα λοιπόν και σήμερα, στις 5 το απόγευμα για να δηλώσουμε την αντίθεση μας και να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί.

Η συζήτηση ζωντανά εδώ.

Το Ν/Σ «Εκσυγχρονισμός Περιββαλοντικής Νομοθεσίας»:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης. Ορίζει χρήσεις γης που τις καθιστούν επέκταση του αστικού χώρου, καθορίζοντας 4 κλιμακούμενες ζώνες προστασίας και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας μη αναγκαίων υποδομών μέσα σε αυτές (δρόμων, κτιρίων κλπ) .

Διαβάστε ακόμα:  Μεγάλη συγκέντρωση / διάσχιση για τη σωτηρία του Βερμίου.

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). Υποβαθμίζονται οι ΦΔΠΠ που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί/περιβαλλοντικοί φορείς, επόπτευαν τις προστατευόμενες περιοχές και γνωμοδοτούσαν για τα σχέδια διαχείρισης των ΠΠ και τυχόν δραστηριότητες μέσα σε αυτές. Δημιουργεί μία δύσκαμπτη διαχείριση, συρρικνώνοντας τον αριθμό τους, υποβαθμίζοντάς τους και αυξάνοντας την έκταση των περιοχών που εποπτεύουν. Οι αρμοδιότητές τους συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας έτσι την αυτοτέλειά και την αποτελεσματικότητά τους.

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Καθιερώνει το θεσμό του «ιδιώτη αξιολογητή» Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΜΠΕ), μετατρέποντας την όλη διαδικασία της αδειοδότησης σε αδιαφανή και διάτρητη. Μειώνει ασφυκτικά τις προθεσμίες των γνωμοδοτήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών και, χωρίς να τους δίνει τα απαραίτητα εργαλεία για να τις καταρτίζουν, καθιστά το ρόλο τους διακοσμητικό. ·

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Η κατάργηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και οι υπόλοιπες “διευκολύνσεις” υπέρ των βιομηχανιών ΑΠΕ, όπως και ο καθορισμός χρήσεων γης στις περιοχές Natura, δημιουργούν τετελεσμένα πριν από την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ που έχει ανεπίτρεπτα καθυστερήσει και προκαταλαμβάνουν τις υπό εκπόνηση Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές.

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων. Επαναφέρει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων («οικιστικών πυκνώσεων») για 30 χρόνια, που έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επιπλέον, με την διατήρηση αυθαίρετων και καταπατήσεων στα ρέματα αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο και καθιστά “απαραίτητα” τα έργα διευθέτησης των υδατορεμάτων.

Διαβάστε ακόμα:  21 πεζοπόροι απέναντι σε 350 ανεμογεννήτριες!

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά. Δε διασφαλίζει την αποφυγή των παράνομων εκφορτώσεων αποβλήτων σε ρέματα και άλλους δημόσιους/ιδιωτικούς χώρους, που τα τελευταία χρόνια έχουν μετατρέψει όλες τις περιαστικές περιοχές σε απέραντες χωματερές. Καταργεί τη άδεια μεταφοράς αποβλήτων, αντικαθιστώντας την από μια απλή εγγραφή σε ένα μητρώο. Δεν λαμβάνει μέτρα ελέγχου/κυρώσεων για παράνομη διάθεση λυμάτων σε ρέματα.

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις. Ενδεικτικά: άρθρο 24 του Συντάγματος, Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Προστασία Οικοτόπων και Ειδών 92/43/ΕΟΚ, για την προστασία των άγριων Πτηνών 2009/147/ΕΚ, για τα Νερά 2000/60, για την Θαλάσσια Στρατηγική στη Μεσόγειο 2008/59, Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ για τους Υγροτόπους, Συνθήκη της Βαρκελώνης για την Προστασία της Μεσογείου.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...