Προστασία για τις λίμνες του Καλλιδρόμου

Ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν από τους κάφρους.

kallidromo
φωτό: Χρ. Σταματόπουλος

Θα θυμάστε ίσως πολλοί από εσάς το σάλο που είχε ξεσπάσει πέρυσι από επιδρομή 4Χ4 στη λίμνη του Καλλιδρόμου (Νευρόπολης). Οι ιδιοκτήτες των 4Χ4 είχαν οργώσει στην κυριολεξία την αβαθή λίμνη ξεσηκώνοντας πλήθος διαμαρτυριών.

Όμως εάν έτυχε τελευταία να επισκεφτείτε το Καλλίδρομο, σίγουρα θα είδατε τις δύο ξύλινες περιφράξεις που έχουν τοποθετηθεί στα δυο μεσογειακές εποχικές λίμνες στις θέσεις Μουρούζος και Μουρίζα (δυο μικρές εποχικές λίμνες περίπου 2 χλμ πιο πάνω από τη γνωστή λίμνη Νευρόπολης Καλλιδρόμου). Μπορεί να βρείτε ίσως την περίφραξη «κάπως», αλλά με τα τόσα ούγκανα που κυκλοφορούν ελεύθερα είναι μια λύση για να μην επαναληφθούν τα ίδια.

kallidromo
φωτό: Χρ. Σταματόπουλος

Οι περιφράξεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του έργου ForOpenForests (LIFE11 NAT/GR/1014), πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές και την επίβλεψη των ερευνητών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» που συμμετέχει ως εταίρος στο έργο. Πριν λίγες εβδομάδες, το Νοέμβριο 2017, ίδια περίφραξη τοποθετήθηκε και στη λίμνη Νευρόπολη, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επίσης στο πλαίσιο του ίδιου έργου «ForOpenForests». Οι περιφράξεις αυτές έχουν  σχεδιαστεί και τοποθετηθεί έτσι ώστε να μην προσβάλουν το τοπίο και να μην αλλοιώνουν τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του Καλλίδρομου. Οι δράσεις έχουν γίνει με την έγκριση του Δασαρχείου Λαμίας.

Το έργο LIFE “ForOpenForests” υλοποιείται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό “ΔΗΜΗΤΡΑ” (πρώην ΕΘΙΑΓΕ), την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Το 75% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (πρόγραμμα LIFE) και το υπόλοιπο 25% καλύπτεται από τους εταίρους. Συγχρηματοδότες είναι ο Δήμος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου και το Πράσινο Ταμείο, με το Δήμο να συμμετέχει ενεργά στις δράσεις του έργου. Η υλοποίησή του ξεκίνησε το 2012 και θα ολοκληρωθεί το 2019. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του έργου: http://www.foropenforests.org/ και στα κοινωνικά δίκτυα: https://www.facebook.com/ForOpenForests.

kallidromo
φωτό: Χρ. Σταματόπουλος

Τα τρία μεσογειακά εποχικά λιμνία στο Καλλίδρομο, όσο και τα υπόλοιπα λιμνία στην Οίτη που επίσης είναι στόχοι του έργου LIFE11 NAT/GR/1014 ForOpenForests, είναι οικότοποι προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας». “Προτεραιότητας” θεωρούνται τα είδη και οι οικότοποι που είναι σπάνιοι και χρήζουν προστασία και διατήρηση. Όλα τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εφαρμόσουν την Οδηγία και να λάβουν μέτρα για την προστασία των ειδών και των οικοτόπων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν. Τα λιμνία αυτά πέρα από το φυσικό κάλλος και το ιδιαίτερο τοπίο που προσδίδουν στο Καλλίδρομο φιλοξενούν σπάνια είδη της χλωρίδας και της πανίδας τα οποία χρήζουν προστασία και σωστή διαχείριση.

 

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...