Προς αποκατάσταση της νομιμότητας (και της λογικής) στη Βερλίγκα.

ekleise o dromos tis verligas
πρόχειρη (προς το παρόν) σήμανση του Φορέα, για το νέο καθεστώς κίνησης και διανυκτέρευσης. φωτο: aspropotamos.org

Μετά από ένα χάλι που κράτησε χρόνια, φαίνεται ότι πλέον κάτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση εκεί, στη Βερλίγκα στο Περιστέρι.

Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, το 2010, όταν ο δρόμος που από το Χαλίκι οδηγούσε στα αλπικά λιβάδια κάτω από τη Βερλίγκα και εξυπηρετούσε τους κτηνοτρόφους, προεκτάθηκε προς τη Βερλίγκα και κατόπιν περνώντας την κορυφογραμμή ενώθηκε με αυτόν που ανεβαίνει από το Συρράκο, από τη μεριά της Ηπείρου. Καμιά υπηρεσία δεν πήρε την ευθύνη και ποτέ δε μάθαμε επίσημα ποιος αποφάσισε αυτήν την επέκταση, η οποία φυσικά είναι παράνομη, αφού καμιά υπηρεσία δεν έδωσε άδεια.

Το αποτέλεσμα ήταν να αλλοιωθεί ένα μοναδικό τοπίο. Και από εκεί που την περιοχή την επισκέπτονταν μερικές εκατοντάδες πεζοπόροι το χρόνο, ο δρόμος (και τα social) έδωσαν τη δυνατότητα να ανέβει εκεί άκοπα ο κάθε ένας: εντουράδες, 4Χ4, γουρούνες, γραφεία εναλλακτικής «περιπέτειας», κάποιοι που ήθελαν απλώς να βγάλουν μια σέλφι κλπ. Όλοι αυτοί είτε περνούσαν και συνέχιζαν για Συρράκο, είτε κατασκήνωναν ακόμα και δίπλα στους περίφημους μαιάνδρους, πολλοί διοργάνωναν ακόμα και πάρτι, γενικά ένα χάλι και μάλιστα μέσα στα όρια μιας υποτίθεται προστατευόμενης περιοχής. Έτσι δίπλα στην αλλοίωση προστέθηκε και η υποβάθμιση τους οικότοπου. Η γνωστή ελληνική κατάσταση: ασυδοσία.

ekleise o dromos gia verliga
Ένα από τα σημεία που έκλεισε ο δρόμος. φωτό: aspropotamos.org

Φέτος πριν λίγες εβδομάδες και πάλι από άγνωστη υπηρεσία, ένα γκρέιντερ στάλθηκε στο βουνό από τη μεριά της Ηπείρου προκειμένου να συντηρήσει τον (παράνομο) δρόμο. Πέρασε την κορυφογραμμή και έφτασε μέχρι τη Βερλίγκα. Αλλά μάλλον ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με κοινή δράση τους η τοπική κοινότητα (Χαλίκι Ασπροποτάμου), το δασαρχείο Τρικάλων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Άγραφων και Μετεώρων, στα όρια των οποίων ανήκει η Βερλίγκα, έβαλαν ένα φρένο στην ασυδοσία: ο δρόμος έκλεισε ψηλά στην κορυφογραμμή στα όρια των δυο περιφερειών (και μάλιστα σε δυο σημεία), ενώ έκλεισε και πριν τη Βερλίγκα από τη μεριά του Ασπροποτάμου στο σημείο που ξεκίνησε πριν 14 χρόνια η παρανομία. Έτσι:

  • Οι εποχούμενοι επισκέπτες της Βερλίγκας θα πρέπει πλέον να περπατήσουν περίπου 20-30’ προκειμένου να την επισκεφτούν (όπως γινόταν πάντα δηλαδή),
  • Η κατασκήνωση μέσα σε αυτήν πλέον απαγορεύεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά σημεία άνετης κατασκήνωσης κοντά και κανείς λογικός άνθρωπος δε θα κατασκήνωνε μέσα στην υγρασία. Παρ’ όλα αυτά και για να γίνει ελκυστικό το «πακέτο Βερλίγκα» οι διάφοροι διοργανωτές πούλαγαν διανυκτέρευση εκεί αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.
  • Οι εποχούμενοι από Συρράκο θα σταματούν και αυτοί υποχρεωτικά στην κορυφογραμμή. Από εκεί εύκολα θα μπορούν να κατηφορίσουν και σε 15′ να βρίσκονται στη Βερλίγκα.
  • Αποτρέπεται πλέον η διαμπερής κίνηση τροχοφόρων στο βουνό, κάτι που έκαναν κατά κόρον 4Χ4, γουρούνες, enduro κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της κοινότητας Χαλικίου είναι καθολικά υπέρ αυτών των μέτρων αφού βλέπουν την περιοχή τους να υποβαθμίζεται από όλο αυτό, ενώ αντίθετοι είναι πολλοί μικροεπιχειρηματίες του «εναλλακτικού» τουρισμού!!!

Ελπίζουμε όλα αυτά να ισχύουν και του χρόνου τον Ιούνιο που θα ξαναενσκήψουν τα στίφη των social και ευχόμαστε στους αρμόδιους, καλή δύναμη.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...