Σίγουρα θα έχετε ακούσει κατά καιρούς, δηλώσεις φορέων, επιχειρηματιών, δημοτικών αρχόντων κλπ. του τύπου: “Ναι αλλά με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό”. Μάλλον θα είναι μια από τις φράσεις που δε πρόκειται να ξανακούσουμε, αφού ο χώρος που διαφεντεύει το Ελληνικό Κράτος, θεωρείται πλέον γη, αέρας και θάλασσα, που πρέπει να διατεθεί για να γίνουν κάθε είδους “μεγάλες επενδύσεις”.
Εν ολίγοις η Ελληνική επικράτεια πρέπει να είναι διαθέσιμη για να κάνουν ότι θέλουν, όπου το θέλουν και όποτε το θέλουν, με βάση τις fast track επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής!
Αυτό θα το καταφέρουν δίνοντας στον χωροταξικό αλλά και στον πολεοδομικό σχεδιασμό, χαλαρό κατευθυντήριο χαρακτήρα, αφού το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο έχει σήμερα δεσμευτικό χαρακτήρα για τη Διοίκηση, καταργείται και ενσωματώνεται σε ένα κείμενο αρχών πολιτικής χωρικής οργάνωσης, το οποίο θα «παντρεύει» το χωρικό και το αναπτυξιακό μοντέλο. Το νέο αυτό κείμενο θα αποτελεί απλώς πολιτική δέσμευση, ενώ καταργούνται όλα τα ρυθμιστικά σχέδια των μεγάλων πόλεων και μένει μόνο της Αθήνας που δεν θα έχει και αυτό δεσμευτικό χαρακτήρα και δε θα χρειάζεται έγκριση από τη Βουλή, αλλά απλή Κυβερνητική Απόφαση!!
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, “το αντικείμενο της μεταρρύθμισης είναι η επεξεργασία ενός νέου συστήματος σχεδιασμού, που θα ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανάγκες της χώρας, περιλαμβανομένων των αναπτυξιακών επενδύσεων” ενώ ταυτόχρονα, πάντα σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, “θα εξασφαλίζει και την περιβαλλοντική προστασία“.
Ακόμα και οι αδαείς περί τα χωροταξικά μπορούν να καταλάβουν τις τραγικές εξελίξεις που θα φέρει η κατάργηση των μέχρι τώρα Χωροταξικών και Πολεοδομικών Σχεδίων για το περιβάλλον συνολικά (και όχι απλά για κάποια μακρινά και αθέατα βουνά) και κατ’ επέκταση για τη ποιότητα ζωής των Ελλήνων.
Φωτό: Αιολικό Πάρκο στα Όρη Ναυπακτίας, απέναντι από τη Καλιακούδα.
Πηγή: εφημερίδα το Βήμα