Πως να επιλέξω τα υλικά μου – Sport Climbing

Είναι πιο εύκολο απ' όσο φαντάζεστε

Η αθλητική αναρρίχηση ή αλλιώς sport climbing, μπήκε στη ζωή μου πριν από δώδεκα χρόνια, την εποχή περίπου που συνειδητοποίησα ότι δεν θα πραγματοποιούσα ποτέ το όνειρό μου να γίνω κατακτητής του Everest, εφόσον Α) δεν είχα πάει ποτέ στα Ιμαλάια, Β) ήμουν ήδη γύρω στα 30 και Γ) η λέξη Everest ήταν περισότερο μια φαντασίωση που χρειαζόταν πολλά περισσότερα για να γίνει πραγματικότητα.

Παρόλο που βρισκόταν στο πρώτο στάδιό της και παρόλο που δεν έδινε καμία αίσθηση μόδας, η αθλητική αναρρίχηση φάνταζε αρκετά ελκυστική. Η κίνησή της ήταν (και είναι ακόμα) σαγηνευτική – οι περίπλοκες θέσεις του σώματος, τα ντελικάτα πατήματα και οι έντονα δυναμικές κινήσεις είναι μεθυστικές. Και, ας το παραδεχτούμε, πού αλλού μπορείς να βογκήξεις, να φωνάξεις και να αναστενάξεις ενώ βρίσκεσαι μισοντυμένος σε δημόσιο χώρο χωρίς να συλληφθείς; Δεν είναι παράξενο που η αθλητική αναρρίχηση έχει αποκτήσει δημοσιότητα κι έχει ποικιλία εξοπλισμού ειδικά σχεδιασμένου για να ταιριάζει στις ανάγκες αυτού του τύπου αναρρίχησης.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Το να στριμώχνετε τα πόδια σας μέσα σε παπούτσια τέσσερα νούμερα μικρότερα για να ανεβάσετε τις επιδόσεις σας στην αθλητική αναρρίχηση έχει τόσο νόημα όσο και οι γκέτες από cordura τη δεκαετία του ‘80. Τα παπούτσια πρέπει να είναι εφαρμοστά, όχι όμως σε σημείο που ν’ αρχίσετε να σκέφτεστε να αφαιρέσετε το μικρό σας δάχτυλο. Μειώστε το πεδίο επιλογής δοκιμάζοντας τα παπούτσια που υπάρχουν στον τεχνητό τοίχο όπου προπονείστε ή στο κοντινό σας κατάστημα ορειβατικών ειδών. Στο μεταξύ λάβετε υπόψη τους ακόλουθους παράγοντες.
Όπως οι πάνω μύες του σώματός σας, τα πόδια σας χρειάζονται χρόνο για να δυναμώσουν. Αν είστε νέος στην αναρρίχηση, σκεφτείτε να πάρετε ένα παπούτσι με περισσότερη υποστήριξη. Στα παπούτσια της αθλητικής αναρρίχησης το πάχος της μεσόσολας καθορίζει πόσο σκληρό θα είναι το παπούτσι: μια χοντρή μεσόσολα ισοδυναμεί γενικά με σκληρό παπούτσι, ενώ οι πιο λεπτές μεσόσολες είναι λιγότερο σκληρές, όμως μπορούν να είναι επίσης υποστηρικτικές. Υπάρχουν ακόμα και μεσόσολες οι οποίες είναι σκληρές περιμετρικά, για καλύτερο πάτημα σε τακάκια, αλλά ελαστικές στο κέντρο για καλύτερες τριβές. Όταν διαλέξετε ανάμεσα σε μοντέλο slipper, με Velcro ή με κορδόνια, έχετε κατά νου ότι τα slippers είναι καλά για την αθλητική αναρρίχηση, όμως είναι εξαιρετικά μαλακά κι ευαίσθητα και προσφέρουν λιγότερη υποστήριξη στα πόδια σας. Αν είστε αρχάριος, ίσως θέλετε να κάνετε κάποια μέτρα στο βράχο πριν δεσμευτείτε σε παπούτσια slippers. Τόσο τα παπούτσια με velcro όσο κι αυτά με κορδόνια υποστηρίζουν συχνά περισσότερο τα πόδια απ’ ό,τι τα slippers και σας παρέχουν πιο καλή εφαρμογή. Τα παπούτσια με velcro φοριούνται και βγαίνουν ευκολότερα από τα δετά, πράγμα που τα καθιστά πολύ δημοφιλή στην αθλητική αναρρίχηση.

Διαβάστε ακόμα:  Αμφικτιονία (VII+, 185μ.). Μια όμορφη γραμμή σε μια νέα ορθοπλαγιά.

ΜΠΟΝΤΡΙΕ

Οι σπορ αναρριχητές ξοδεύουν πολύ χρόνο επαναλαμβάνοντας κινήσεις όταν δουλεύουν μια διαδρομή, γι’ αυτό ένα άνετο μποντριέ είναι πρώτη προτεραιότητα (μαζί με έναν υπομονετικό ασφαλιστή βέβαια). Πολλοί κατασκευαστές έχουν σχεδιάσει ειδικά ελαφριά μποντριέ για την αθλητική αναρρίχηση, έτσι οι σχοινοσύντροφοί σας δε θα χάψουν δικαιολογίες τύπου «το μποντριέ μου με τραβούσε κάτω» όταν πέφτετε. Πιο σημαντικό από το βάρος, όμως, είναι η εφαρμογή, η δυνατότητα ρύθμισης στη μέση και στα πόδια καθώς και το ύψος του καβάλου του.
Αν η ζώνη μέσης του μποντριέ σας κρεμάει στους γοφούς σας ή κάτω από αυτούς όπως τα τζιν παντελόνια με εξαιρετικά χαμηλό καβάλο, μην το αγοράσετε. Ψάξτε για μια υποστηρικτική ζώνη η οποία θα είναι άνετη και θα κλείνει πάνω από τη λεκάνη σας. Ορισμένα μποντριέ ειδικά για αθλητική αναρρίχηση δε διαθέτουν δυνατότητα ρύθμισης στα πόδια, γι’ αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη η μετάβαση από τα ελαφριά καλοκαιρινά σορτς στα ογκώδη χειμερινά στρώματα ρούχων. Τα ειδικά για αθλητική αναρρίχηση μποντριέ τείνουν να έχουν λιγότερες θηλιές για υλικά χωρίς το μικρό θηλάκι στο πίσω μέρος (για το σακουλάκι της μαγνησίας), γι’ αυτό σκεφτείτε αν το μποντριέ σας θα προορίζεται για πολλές χρήσεις πριν το αγοράσετε.
Οι γυναίκες δείτε τα αντίστοιχα μοντέλα, τα οποία είναι προσαρμοσμένα για τη μικρότερη μέση και τα δυνατά πόδια των γυναικών (και άντρες με παρόμοιες διαστάσεις ίσως διαπιστώσουν ότι τους ταιριάζουν καλύτερα). Η διαφορά βάρους όταν ασφαλίζετε βαρύτερους σχοινοσυντρόφους μπορεί να σας επιβαρύνει χαμηλά στη ράχη, ακόμα κι αν αυτασφαλίζεστε. Προσέξτε την υποστήριξη της ζώνης της μέσης – ή υποβάλετε το σχοινοσύντροφό σας σε δίαιτα. Βεβαιωθείτε ότι οι πίσω ιμάντες πέφτουν για εύκολες και γρήγορες επισκέψεις στην τουαλέτα.

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΙΝΙΑ

Καθώς οι σπορ αναρριχητές έχουν φτάσει να σκαρφαλώνουν πια όλο και περισσότερο από 7a, έχουν αρχίσει να προτιμούν πιο λεπτά σχοινιά. Ένα σχοινί 9,4 χιλ. δεν είναι ασυνήθιστο στα σύγχρονα αθλητικά πεδία. Οι πτώσεις είναι μέρος της αθλητικής αναρρίχησης. Έχετε κατά νου ότι τα λεπτότερα σχοινιά τείνουν να είναι λιγότερο ανθεκτικά και πιθανόν να φθείρονται γρηγορότερα από τα πιο χοντρά. Προσθέτοντας λίγα γραμμάρια ανά μέτρο έχετε ένα σχοινί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – ένα σχοινί μεταξύ 10 και 10,5 χιλ. αρκεί. Ένα 60μετρο σχοινί αρκεί συνήθως για να κατεβείτε «κουβά» σε σπορ διαδρομές, ενώ με ένα 70μετρο σας δίνονται ακόμα περισσότερες επιλογές.
Στη σπορ αναρρίχηση υπάρχουν πολλές μετακινήσεις πέρα-δώθε στο πεδίο. Επενδύστε σε ένα rope bag για να διατηρείτε το σχοινί σας καθαρό και ευκολομάζευτο.

ΥΛΙΚΑ

Η σειρά υλικών του σπορ αναρριχητή διαθέτει μια σειρά από σετάκια – κοντά ραφτά ιμαντάκια με καραμπίνερ με ίσια πύλη επάνω για κλιπάρισμα στην πλακέτα και με κυρτή πύλη κάτω για εισαγωγή του σχοινιού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από σετάκια για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων τα οποία είναι σχεδιασμένα ειδικά για αθλητική αναρρίχηση.
Τα καραμπίνερ χωρίς εσοχή στην άκρη τους (συχνά αποκαλούνται key-lock) κάνουν ευκολότερο το «καθάρισμα» των διαδρομών. Η λεία τους άκρη δεν πιάνεται στην άκρη της πλακέτας, αντίθετα με τα παραδοσιακού στιλ καραμπίνερ, τα οποία απαιτούν μύτες με εσοχή για να κλείνουν οι πύλες. Το λεπτό προφίλ μύτης στα καραμπίνερ σας με ίσια πύλη θα διευκολύνει το κλιπάρισμα σε κρίκους αλυσίδας. Όταν αγοράζετε καραμπίνερ με κυρτή πύλη, προσέξτε το πλάτος του ανοίγματος της πύλης. Ένα πλατύ άνοιγμα πύλης κι ένα βαθύ καλάθι είναι ιδανικά για απελπισμένα κλιπαρίσματα. Ορισμένοι σπορ αναρριχητές χρησιμοποιούν καραμπίνερ με συρμάτινη πύλη για να εξοικονομούν κάποιο βάρος. Πολλοί αναρριχητές προτιμούν επίσης το κλιπάρισμα σε συρμάτινες πύλες.
Ενώ τα περισσότερα σετάκια έχουν κοντούς ραφτούς ιμάντες, το να έχετε σετάκια με διάφορους ιμάντες στο πεδίο θα σας βοηθήσει να μειώνετε τις τριβές σε κάθετες ή μη ευθείες διαδρομές. Προσθέστε μερικά καραμπίνερ ασφαλείας στα υλικά σας για να ασφαλίζετε και για να κάνετε ρελέ, ειδικά αν στήνετε top ropes.

Διαβάστε ακόμα:  Ξεκινά αύριο το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Ερμιονίδας 23!

ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ / ΡΑΠΕΛ

Το Grigri της Petzl έχει γίνει δημοφιλής επιλογή ως συσκευή ασφάλισης στην αθλητική αναρρίχηση. Είναι αυτομπλοκαριζόμενη και τίθεται σε λειτουργία όταν πέφτει ο επικεφαλής. Το Grigri είναι εύχρηστο για να ασφαλίζετε κάποιον που δουλεύει πολλή ώρα ένα πρότζεκτ του ή όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά βάρους ανάμεσα σε αναρριχητή και ασφαλιστή. Το Cinch της Trango είναι μια άλλη αυτομπλοκαριζόμενη συσκευή η οποία είναι απλή στη χρήση κι ελαφριά. Είναι καλή ιδέα να έχετε πάνω σας ένα κουβαδάκι/reverso για ραπέλ.

ΚΡΑΝΗ

Τα κράνη δεν έχουν επικρατήσει στη σκηνή της αθλητικής αναρρίχησης, όμως το να έχετε μοδάτη εμφάνιση δε σημαίνει απαραίτητα ότι είστε έξυπνοι. Τα αθλητικά πεδία προσφέρονται για χαλαρές ώρες, όμως ο κίνδυνος μιας λιθόπτωσης παραμονεύει πάντα. Επίσης δεδομένης της αθλητικής φύσης της σπορ αναρρίχησης, δεν είναι λίγοι οι αναρριχητές που βρέθηκαν με το κεφάλι προς τα κάτω από ένα σχοινί το οποίο μπλέχτηκε στο πόδι τους την ώρα που έπαιρναν πτώση. Και τα δύο σενάρια μπορούν να έχουν πολύ πικρή κατάληξη.
Ακόμα και στο κατεξοχήν σπορ φιγούρας, το σνόουμπορντ, οι περισσότεροι επιλέγουν να φορούν κράνος. Ίσως όταν τα αναρριχητικά κράνη αρχίσουν να δείχνουν λίγο περισσότερο μοδάτα, (έκκληση στους κατασκευαστές: σας παρακαλούμε, δώστε μας προστασία που να είναι άνετη, ελαφριά… αλλά και λίγο στιλ δεν θα έβλαπτε) θα αλλάξει η τάση.

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

1.Σειρά σετάκια (14)
2.Καραμπίνερ ασφαλείας (3)
3.Ιμάντες (3)
4.Συσκευές ασφάλισης (αυτομπλοκαριζόμενες, τύπου reverso)
5.Ελαφρύ μποντριέ
6.Αναρριχητικά παπούτσια
7.Παπούτσια πρόσβασης
8.Ελαφρύ σακίδιο
9.Σχοινί 10 χιλ., 60 μέτρων
10.Κράνος
Γάντια ασφάλισης
Σακουλάκι μαγνησίας

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...