Ποιοι είναι οι θριαμβευτές του K2; Τα εντυπωσιακά παλμαρέ τους.

k2 base camp sherpas
Οι Nirmal Purja, Gelje Sherpa, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Pem Chhiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Mingma Gyalje Sherpa, Dawa Tenzin Sherpa, Kili Pemba Sherpa και Sona Sherpa στο BC μετά την πρώτη χειμερινή του K2.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το περασμένο Σάββατο 16/1, δέκα Νεπαλέζοι ορειβάτες κατάφεραν αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, την χειμερινή ανάβαση του K2! Είναι οι Nirmal Purja, Gelje Sherpa, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Pem Chhiri Sherpa, Dawa Temba Sherpa, Mingma Gyalje Sherpa, Dawa Tenzin Sherpa, Kili Pemba Sherpa και Sona Sherpa.

Όμως ποιοι είναι αυτοί οι δέκα; Τι έχουν καταφέρει στα βουνά; Δημοσιεύουμε αυτή τη συνοπτική αναφορά στη δράση τους, που δείχνει πόσο δυνατή ήταν τελικά αυτή η ομάδα και πόσο της άξιζε αυτός ο θρίαμβος.

Nirmal Purja (Nim)

Ο Nirmal Purja (37χρ.) είναι ο τελευταίος από αυτούς που έχουν πετύχει την ανάβαση και των 14 8άρων κορυφών και αναμφισβήτητα υπήρξε ο πυρήνας της προσπάθειας για τη χειμερινή ανάβαση του K2. Στο K2 ηγήθηκε μιας ομάδας πέντε sherpa και έφτασαν όλοι στην κορυφή!

Κατατάχτηκε στις επίλεκτες δυνάμεις του Βρετανικού Στρατού. Ο Nim είναι ο μόνος από τους δέκα που δεν είναι sherpa, αλλά μέλος της φυλής των Gurhkas, που λόγω των πολεμικών αρετών τους χρησιμοποιήθηκαν από τη Βρετανική Αυτοκρατορία και μάλιστα αρκετοί από αυτούς, πολέμησαν και πέθαναν στην Ελλάδα κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους.

Ξεκίνησε τις αναβάσεις του στα βουνά το 2012. Το 2014 ανέβηκε το Dhaulagiri, το 2016 στο Everest. Το 2017 ανεβαίνει και πάλι Everest οδηγώντας μια ομάδα δεκατριών Gurkhas του Βρετανικού Στρατού, για τον εορτασμό των 200 χρόνων του σώματος. Το 2019 παραιτείται από το Βρετανικό Στρατό, πουλά το σπίτι του και αφιερώνεται στο « Project Possible 14/7» που δεν ήταν τίποτα λιγότερο από την ανάβαση των 14, 8000 μέτρων κορυφών σε επτά μήνες! Το προηγούμενο ρεκόρ; 8 χρόνια! Τα καταφέρνει και με το παραπάνω σπάζοντας κάθε τι που ξέραμε έως τότε. Ανέβηκε πέντε από αυτές σε 12 μέρες(!!!) και τα Everest – Lhotse – Makalu σε 48ώρες και 30’ (!!!). Του πήρε συνολικά έξη μήνες και έξη μέρες, από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 19. Φυσικά ο τρόπος που το πέτυχε (χρήση ελικοπτέρου από BC σε BC, χρήση οξυγόνου) δέχτηκε μεγάλη κριτική, αλλά ο Nim έδωσε την απάντηση του πριν μια εβδομάδα και σίγουρα θα δούμε πολλά ακόμα απ’ αυτόν.

Mingma Gyalje Sherpa

Ο Mingma Gyalje Sherpa (34 χρ.) ηγήθηκε της δικής του χειμερινής αποστολής στο K2 2020/21. Ήταν μια μικρή σε μέγεθος αποστολή και αποκλειστικά από Sherpa, με συνολικά τρία μέλη. Ήταν η δεύτερη αποστολή που έφτασε στο Κ2 στις 22 Δεκεμβρίου και μαζί με την ομάδα του Nirmal Purja, ήταν οι πρώτοι που ξεπέρασαν τα 7.000 μέτρα στις 30 Δεκεμβρίου και προσέγγισαν τα 7.600 στις 14 Ιανουαρίου, δύο βασικά ορόσημα της επιτυχίας τους. Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθειά του χειμώνα στο K2, μετά την περσινή.

Έχει το προσωνύμιο Supersherpa αφού το 2017 ανέβηκε έξι φορές σε 8άρες κορυφές. Ο Mingma G. είναι πιστοποιημένος οδηγός βουνού IFMGA / UIAGM. Έχει ανέβει 22 φορές στις κορυφές των 13 από τις 14 οκτώ χιλιάδων μέτρων βουνών, συμπεριλαμβανομένου δύο φορές του K2 και χρειάζεται μόνο το Shisha Pangma για να ολοκληρώσει το 14 × 8000 (αν και κάποιες του αμφισβητούνται λόγω έλλειψης στοιχείων, όπως το Cho Oyu το 2007). Επιπλέον, στο παλμαρέ του περιλαμβάνονται οι πρώτες αναβάσεις στο Chekigo (6.25μ.), στο Bamongo (6.400μ.) και στη δυτική όψη του Chobutse (6.685μ.).

Διαβάστε ακόμα:  Κοσμοσυρροή για άλλη μια χρονιά στο Everest: εκατοντάδες στην κορυφή, κάμποσοι νεκροί, αλλά και μια Ελληνική ανάβαση.

Mingma «David» Sherpa

Ο Mingma Gyabu Sherpa (31 χρ.) είναι ο πιο στενός συνεργάτης του Nirmal Purja κατά τη διάρκεια του Project Possible 7/14, στο τέλος του οποίου το 2019, έγινε το νεότερο άτομο που ανέβηκε και στις δεκατέσσερις οκτώ χιλιάδες .

Ξεκίνησε το 2010, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο Everest, που έχει ήδη ανέβει έξι φορές. Έχει επίσης επαναλάβει τέσσερις φορές το Manaslu και αυτό το Σαββατοκύριακο πρόσθεσε το τρίτο του K2. Συνολικά το παλμαρέ του περιλαμβάνει ήδη 24 αναβάσεις σε κορυφές άνω των 8.000 μέτρων!

Στο K2, για άλλη μια φορά υπήρξε βασικό μέλος της ομάδας Nirmal Purja, συνεργαζόμενος με τους Mingma G και Mingma Tenzi Sherpa στον εξοπλισμό της διαδρομής έως και τα 7.800 μέτρα, λίγες ώρες πριν την τελική προσπάθεια.

Gelje Sherpa

Ο Gelje Sherpa (28 χρ.) κατάγεται από την κοιλάδα Khumbu και είναι έμπειρο μέλος των Icefall doctors του Everest (η ομάδα των Sherpas που στο ξεκίνημα της σαιζόν βρίσκει δρομολόγιο και εξοπλίζει με σχοινιά και σκάλες τον περίφημο icefall πάνω από την Κατασκήνωση Βάσης του Everest). Εκτός από το ότι ήταν μέλος των ομάδων του Álex Txikon στις χειμερινές αποστολές στο Έβερεστ και στο K2, συμμετείχε επίσης σε αρκετές αποστολές πέρυσι με τον Nirmal Purja και ανέβηκε με τον Sergi Mingote στο Manaslu. Συνολικά έχει ανέβει τις εννέα κορυφές των οκτώ χιλιάδων μέτρων.

Στο K2 ήταν μέλος της ομάδας του Nirmal Purja, συμμετέχοντας στον εξοπλισμό της διαδρομής προς το «Shoulder» στα 7.600 μ. Αφού έφτασε στην κορυφή, ήταν ένας από τους δυο Sherpa που κατέβηκε κατευθείαν στην Κατασκήνωση Βάσης.

Mingma Tenzi Sherpa

Προερχόμενος από την περιοχή του Makalu, ο Mingma Tenzi Sherpa (36 χρ.) συμμετέχει σε αποστολές σε 8άρες από το 2007. Έχει ανέβει εννέα από τις δεκατέσσερις 8άρες και έχει επαναλάβει πέντε φορές το Everest και δύο από τα Lhotse και Manaslu.

Το όνομά του δεν ακούστηκε πολύ στο K2, αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν ένας από αυτούς που δούλεψε ακούραστα. Μέλος της ομάδας του Nirmal Purja, ήταν ένας από τους πέντε που έφτασε τα 7.000 μέτρα στις 30 Δεκεμβρίου και ένα από τους τρεις Mingmas που εξόπλισαν τη διαδρομή έως τα 7.800 μέτρα, την παραμονή της ανάβασης.

Pem Chhiri Sherpa

Προέρχεται από την περιοχή Janakpur και ονομάζεται επίσης Pema Tshering Sherpa (40 χρ.). Έχει ανέβει το Everest εννέα φορές από το 2005. Έχει επίσης ανεβεί δύο φορές στο Cho Oyu. Στο K2, ήταν μέλος της ομάδας Nirmal Purja.

Dawa Temba Sherpa

Με καταγωγή από την περιοχή Makalu, ο Dawa Temba Sherpa (31 χρ.) είχε την πρώτη του εμπειρία σε αποστολή το 2012. Από το 2016 ανέβηκε τέσσερις φορές στο Everest και τέσσερις φορές στo Ama Dablam, στα βουνά όπου εργάζεται περισσότερο. Στο K2, ήταν μέλος της ομάδας Nirmal Purja.

Διαβάστε ακόμα:  Πέθανε η Τασία Ηλιοπούλου, η πρώτη Ελληνίδα που πάτησε τα 8000μ.

Dawa Tenzin Sherpa

Ο βετεράνος Dawa Tenzin Sherpa (45 χρ.) συμμετείχε στην πρώτη του αποστολή σε 8άρα το 1996 και από τότε που ανέβηκε στο Cho Oyu το 1998, είχε ανέβει 24 φορές στις κορυφές των βουνών πάνω από 8.000 μέτρα, πριν από το K2. Έντεκα από αυτές στο Everest, από τρεις στο Cho Oyu και το Lhotse, από δύο στο Manaslu, Dhaulagiri και Shisha Pangma, και μια στο Kangchenjunga! Μέλος της ομάδας του Mingma Gyalje, το K2 ήταν η πρώτη του εμπειρία στο Karakorumμ που ήταν και η όγδοη 8άρ του.

Kili Pemba Sherpa

Ο Kili Pemba Sherpa (40 χρ.), είναι άλλος ένας βετεράνος της ομάδας των δέκα. Οι πρώτες του 8άρες ήταν το Manaslu το 2002, η πρώτη της λίστας των δεκαοκτώ 8άρων που έχει ανέβει πριν από το K2! Περιλαμβάνει 11 φορές το Everest!
Mέλος της ομάδας του Mingma Gyalje. Tο K2 ήταν η πρώτη του εμπειρία στο Karakorum και η έβδομη οκτάρα του.

Sona Sherpa

Προερχόμενος από την περιοχή Makalu, η Sona Sherpa (31 χρ.) ήταν ένας από τους πιο καλούς Sherpa της μεγάλης ομάδας Seven Summit Treks (SST) στο K2. Η καριέρα του στις 8άρες ξεκίνησε το 2015 και από τότε ανέβηκε τρεις φορές στο Everest και άλλες τόσες στο Manaslu.

Στο K2 έφτασε έως τα 7050 μέτρα στις 2 Ιανουαρίου, μαζί με τους συντρόφους του Pasang Nurbu Sherpa και Lakpa Temba Sherpa. Ήταν ο μόνος από την ομάδα της SST που συμμετείχε στην ομάδα κορυφής και μαζί με τους τρεις Mingma, βοήθησε να εξοπλιστεί η διαδρομή έως τα 7800 μέτρα την ημέρα πριν την ανάβαση. Ήταν ο ένας από τους δυο που επέστρεψαν κατ’ ευθείαν στην κατασκήνωση Βάσης και αυτός που κοινοποίησε την πρώτη φωτογραφία από την κορυφή.

Ίσως τον πιο σωστό επίλογο για την επιτυχία αυτών των δέκα υπέροχων Νεπαλέζων, την έκανε ο μεγάλος R. Messner: «Οι Sherpas έκαναν μια υπέροχη επίδειξη των δεξιοτήτων που απέκτησαν οι Νεπαλέζοι. Όπως συνέβη στις Άλπεις με τους ντόπιους οδηγούς, οι οποίοι κατά τα τέλη του 19ου αιώνα κατάφεραν να γίνουν ανεξάρτητοι από τους ιππότες που συνόδευαν στις κορυφές, τώρα οι Sherpas έδειξαν ότι είναι ικανοί για τα πάντα, τουλάχιστον όταν πρόκειται για υψόμετρο.

Και είναι σημαντικό ότι αυτό το σπουδαίο επίτευγμα στο K2, μια πραγματικά ομαδική εργασία, επιτεύχθηκε στην εκατονταετηρίδα της πρώτης αποστολής του Έβερεστ. Το 1921 οι sherpas ήταν μόνο αχθοφόροι και υπηρέτες των Βρετανών, οι οποίοι προσπάθησαν να κατακτήσουν τον τρίτο πόλο, όπως είχαν προσπαθήσει και στους άλλους δυο.

Τώρα οι Sherpas μπορούν να αναλάβουν την ορειβατική δραστηριότητα στα βουνά τους, όπως απέδειξε ένα άλλο σημαντικό γεγονός: ο αρχηγός της αποστολής του K2, είναι Sherpa. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης, με τους αδελφούς του, του εμπορικού πρακτορείου που οργάνωσε όλα τα logistics. Το υπέροχο όραμα του Nirmal Purja, που έμοιαζε με ένα άπιαστο όνειρο, είναι τώρα πραγματικότητα».

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...