Πέθανε ο Παναγιώτης Μποτίνης.

panagiotis mpotinis
Παναγιώτης Μποτίνης. φωτό: αρχείο Π. Μποτίνη (αναδημοσίευση από το βιβλίο "Αναρριχητικός Οδηγός Αττικής - Attica Rock" των Δ. Τιτόπουλου - Πωλ Μπέιλυ).

Πέθανε σήμερα 28/9, ο Παναγιώτης Μποτίνης ένας από τους εμβληματικούς αναρριχητές της δεκαετίας 65-75.

Ο Παναγιώτης Μποτίνης γεννήθηκε το 1939 και στην εφηβεία του ασχολήθηκε με τον αθλητισμό (σφυροβολία στην ΑΕΚ). Το 1963 γράφεται στον ΣΕΟ και κάτω από τις φτερούγες της Κατερίνας Γκέκα (που έφερε μια ολόκληρη νέα γενιά αναρριχητών που μαθήτευσαν στα βράχια της Βαρυμπόμπης) γίνεται ένας από τους πλέον ικανούς αναρριχητές της εποχής.

Ο Παναγιώτης Μποτίνης ήταν αναμφίβολα ο πιο λαμπρός εκπρόσωπος της γενιάς του. «Ο Παναγιώτης διέφερε από τους υπόλοιπους. Το σκαρφάλωμα του είχε στιλ και ποιότητα, ενώ ήταν πολύ δυνατός και άφοβος. Π.χ. η «4» στη Dulfer στη Βαρυμπόμπη ανοίχτηκε solo με αρβύλες από αυτόν, ακόμα και προς το τέλος της καριέρας του που βάρυνε, ήταν απόλαυση να τον βλέπεις να σκαρφαλώνει» (μαρτυρία Δ. Κορρέ – ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ τ. 31/2005).

Οι διαδρομές του ήταν χρόνια μπροστά αφού οι γραμμές που διάλεγε ήταν κάθετες και όχι προφανείς. Ίσως η γνωστότερη και μια από τις κλασικές στα Αθηναϊκά βράχια, είναι ο περίφημος «Κορμός» (VI) στο Πάνω Φλαμπούρι, μια διαδρομή που την άνοιξε το 1966 με τη σύντροφο του Ζωή Καπογιαννάτου. Εκτός από διαδρομές στις ορθοπλαγιές γύρω από την Αθήνα, άνοιξε επίσης διαδρομές στη Βαράσοβα (Ζωή), στη Γκιώνα (Μποτίνη – Σπανούδη) κ.α. Η μνήμη του θα παραμείνει ανεξίτηλη στα βράχια.

Η κηδεία του θα γίνει στην Φανερωμένη στο Χολαργό, το Σάββατο στις 13.00.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...