Πέθανε ο Κώστας Ζολώτας (1934 -2021)

Νεκρός βρέθηκε χθες, σε μονοπάτι λίγο πάνω από το Λιτόχωρο ο Κώστας Ζολώτας.

Πεζοπορούσε συχνά γύρω από το Λιτόχωρο και χθες, όταν άργησε να επιστρέψει, οι οικείοι του ειδοποίησαν την αστυνομία και την ΠΥ και τελικά βρέθηκε πάνω από τον Αη Γιάννη. Ο θάνατος του οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ο Κώστας Ζολώτας γεννήθηκε στο Λιτόχωρο το 1934. Ανεβαίνει στο Μύτικα το 1952 και γίνεται ένας από τους ιδρυτές του ΕΟΣ Λιτοχώρου δυο χρόνια αργότερα. Παίρνει μαθήματα αναρρίχησης από το Γ. Μιχαηλίδη που διακρίνει το ταλέντο του νεαρού Λιτοχωρίτη και ανοίγει μαζί του διαδρομές στον Όλυμπο, με πιο γνωστή την περίφημη «Μιχαηλίδη – Ζολώτα» 380μ. ED- το 1957, στη ΒΔ ορθοπλαγιά του Μύτικα.

Το 1954 η ΕΟΣ τον ανακηρύσσει Οδηγό Ολύμπου και το 1955 αναλαμβάνει τη διαχείριση του καταφύγιου Σπήλιος Αγαπητός ή Α’ της ΕΟΟΑ (πρώην ΕΟΣ). Φεύγει μετανάστης στη Γερμανία και εκεί γνωρίζει τη μέλλουσα σύζυγό του Ίρμχιλντ. Με τη βοήθεια της κάνει γνωστό το καταφύγιο αλλά και τον Όλυμπο στην Ευρώπη και με την επέκταση του το 59-60, κατορθώνει από τα 280 άτομα του 54, το καταφύγιο να φιλοξενεί πάνω από 10000 άτομα το χρόνο το 2001, χρονιά που αποχωρεί αφήνοντας τη διαχείριση στην κόρη του Μαρία.

kostas zolotas kai xrhstos kakalos ston mytika
Δυο μύθοι του Ολύμπου στο Μύτικα. Κώστας Ζολώτας και Χρήστος Κάκαλος (14/9/72).

Συμμετείχε σε πάνω από 100 διασώσεις στο βουνό και γι’ αυτήν του την προσφορά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1995, ενώ το 1993 η ΕΟΟΑ τον ανακηρύσσει Τιμής Ένεκεν, Οδηγό Βουνού.

Ο Κώστας Ζολώτας, άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με τον Όλυμπο, «έφυγε» στα μονοπάτια του αγαπημένου του Όλυμπου, όπως ο δάσκαλός του Μιχαηλίδης 26 χρόνια νωρίτερα, όπως ήθελε κι ίδιος. Θα τον θυμόμαστε.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...