Παρέμβαση στην ετήσια συνέλευση της ΕΟΟΑ, από την πρωτοβουλία Save Agrafa.

Παρέμβαση κατά της κατασκευής βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής αιολικής ενέργειας στα Άγραφα έκανε η πρωτοβουλία πολιτών Save Agrafa.

Συγκεκριμένα προχθές Σάββατο, κατά τη διάρκεια της ετήσια συνέλευσης της ΕΟΟΑ και μπροστά στους εκπροσώπους των σωματείων-μελών της, μέλη της πρωτοβουλίας, διάβασαν κείμενο – προτροπή προς τους ορειβατικούς συλλόγους, αλλά και προς την ΕΟΟΑ, για να παρθούν πρωτοβουλίες ενάντια στην εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών στα Αγραφιώτικα βουνά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά τις ολοένα και αυξανόμενες αντιδράσεις που υπάρχουν στον ορειβατικό και φυσιολατρικό χώρο για την σχεδιαζόμενη ισοπέδωση δεκάδων κορυφών και κορυφογραμμών στα ελληνικά βουνά, ελάχιστα ορειβατικά σωματεία έχουν αναπτύξει κάποιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης ή και αντίδρασης, ενώ και η ΕΟΟΑ σαν ομοσπονδία δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα αυτό.

klokova anemogennhtries
Έτσι ισοπεδώνεται ένα βουνό. Κλόκοβα (το βουνό πάνω από το Αντίριο).

Ευχόμαστε η παρέμβαση αυτή να ξυπνήσει – έστω και τώρα – τα ανακλαστικά της ορειβατικής και αναρριχητικής κοινότητας, γιατί σε λίγο δεν θα έχει πια νόημα οποιαδήποτε συζήτηση. Ήδη, αρκετά βουνά (Όχη, Όρη Βάλτου, Σαγιάς, Ακαρνανικά, Κασιδιάρης, Κλόκοβα), έχουν υποστεί μεγαλύτερη ή μικρότερη καταστροφή, ενώ από τους σχεδιασμούς δε γλιτώνουν ακόμα και βουνά που προστατεύονται αυστηρά (π.χ. Πάρνηθα, Οίτη).
Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πολιτών, έχει προσφύγει στο Σ.τ.Ε. για να ακυρωθεί η εγκατάσταση και η απόφαση αναμένεται μέσα στο Φλεβάρη.

ochi anemogennhtries sta vouna

Το κείμενο της παρέμβασης

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2019
Συνορειβάτες και συνορειβάτισσες,
Η οροσειρά των Αγράφων, στην καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι μια από τις πιο παρθένες ορεινές περιοχές στην Ευρώπη. Προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας από το Ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000, καθώς αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και σημαντική περιοχή για τα πουλιά. Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε περπατήσει στις πανέμορφες κορυφές των Αγράφων, καθώς και στα πυκνά παρθένα δάση, τις χαράδρες και τα ποτάμια που τα διατρέχουν. Επομένως είναι αδύνατο να μένετε ασυγκίνητοι και άπρακτοι μπροστά στην επαπειλούμενη καταστροφή τους.

Όπως ίσως έχετε πληροφορηθεί, σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικών συστοιχιών (συνολικά 650 ανεμογεννητριών) σχεδόν σε όλες τις κορυφές των Αγράφων. Η εγκατάσταση προβλέπεται να ξεκινήσει από τα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, όπου έχουν ήδη δοθεί άδειες για 40 ανεμογεννήτριες. Οι σχεδιαζόμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα αποτελέσουν ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρα: οι εργασίες θεμελίωσης των ανεμογεννητριών και των συνοδευτικών πυλώνων υψηλής τάσης, καθώς και η κατασκευή μεγάλων δρόμων πρόσβασης μέσα από δάση και απότομες βουνοπλαγιές, θα προκαλέσουν μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές βλάβες. Μεταξύ άλλων, τα έργα θα καταστρέψουν τις γεωλογικές δομές, θα αποψιλώσουν τα δάση, θα υποβαθμίσουν τους βιοτόπους και θα θανατώσουν ή εκτοπίσουν την πανίδα της περιοχής — η οποία περιέχει σπάνια και απειλούμενα είδη.

Διαβάστε ακόμα:  Μεγάλη η συμμετοχή στην ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ χθες 23/4, στα Πυργάκια.

Υποστηρίζουμε τη σταδιακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τον άνθρακα και την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), στα πλαίσια της παγκόσμιας προσπάθειας για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής. Τα έργα ΑΠΕ πρέπει να είναι σε αρμονία με την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Ωστόσο, ο εθνικός σχεδιασμός για την αιολική ενέργεια είναι καταστροφικός για το περιβάλλον και ιδίως το ορεινό περιβάλλον: οι σχεδιαζόμενες αιολικές εγκαταστάσεις στα Άγραφα είναι ένα μόνο μέρος της συνολικής καταστροφής των ορεινών όγκων της χώρας μας. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με μια περιήγηση στο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (http://www.rae.gr/geo/), εξαιρούνται ελάχιστες περιοχές (μόνο οι πυρήνες εθνικών δρυμών) από την εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών συστοιχιών (‘πάρκων’, όπως καλούνται κατ’ ευφημισμό). Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης, αδειοδότησης ή εγκατάστασης περίπου 20.000(!) ανεμογεννήτριες σε πάνω από 1.500 σημεία της χώρας, σε προστατευόμενους τόπους και σχεδόν σε κάθε κορυφή Ελληνικών βουνών — από τη Θράκη ως την Πελοπόννησο, καθώς και σε πολλά νησιά. Αναγνωρίζουμε ότι η αιολική ενέργεια έχει θέση στην προσπάθεια της χώρας μας για αύξηση της χρήσης των ΑΠΕ, αλλά πιστεύουμε ότι είναι απαράδεκτη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε προστατευόμενες περιοχές και κορυφές βουνών. Αν τα σχεδιαζόμενα έργα πραγματοποιηθούν, τα ελληνικά βουνά θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Επίσης, η βιομηχανική ανάπτυξη τέτοιων προστατευόμενων περιοχών αποκλείει κάθε πιθανότητα βιώσιμης ανάπτυξης μέσω δραστηριοτήτων φιλικών προς στο περιβάλλον (όπως είναι ο οικολογικός τουρισμός, η πεζοπορία, η ορειβασία, η παρατήρηση πτηνών, κλπ.).

Στην προσπάθειά μας να προστατέψουμε τα Άγραφα, έχουμε προσφύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων που επιτρέπουν την εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στις δυσπρόσιτες, πανέμορφες κορυφές τους. Τις αιτήσεις ακύρωσης έχουν συνυποβάλει και ορισμένοι ορειβατικοί σύλλογοι ανά τη χώρα, μέλη της Ε.Ο.Ο.Α., των οποίων ο σκοπός είναι —μεταξύ άλλων— η προστασία του ορεινού περιβάλλοντος. Τέτοιο σκοπό έχει βέβαια και η Ε.Ο.Ο.Α., όπως ρητά ορίζεται στο άρθρο 4, σημείο στ) του Καταστατικού της: «Η ενεργός εµπλοκή της σε θέµατα προστασίας της ορεινής φύσης, είτε πρωτόβουλα, είτε σε συνεργασία µε άλλους αρµόδιους φορείς». Σ’ αυτή τη βάση, η πρωτοβουλία μας, καθώς και μεμονωμένα μέλη όπως ο Α.Ο.Σ., ενημερώσαμε το Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο.Α. και ζητήσαμε τη συνδρομή σας στον αγώνα των ορειβατών για τη διατήρηση της ορεινής φύσης της χώρας μας. Δυστυχώς δε λάβαμε ακόμα απάντηση στις επιστολές μας ούτε πρόσκληση σε συνάντηση για να συζητήσουμε τα φλέγοντα ζητήματα που θέτει η αθρόα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Ελλάδας.
Ως ενεργά μέλη ορειβατικών συλλόγων που ανήκουν στην Ε.Ο.Ο.Α. σας ζητούμε να στηρίξετε έμπρακτα τον αγώνα που δίνουμε σε πολιτικό και νομικό επίπεδο μαζί με τους κατοίκους των Αγράφων, ορειβατικούς / φυσιολατρικούς συλλόγους και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Διαβάστε ακόμα:  21 πεζοπόροι απέναντι σε 350 ανεμογεννήτριες!

Καλούμε την Ε.Ο.Ο.Α., τα ορειβατικά σωματεία μέλη της, τους συν ορειβάτες και τις συν ορειβάτισσες να συνασπιστούν άμεσα για να προασπίσουν το ορεινό περιβάλλον της χώρας. Η Ε.Ο.Ο.Α. και τα ορειβατικά σωματεία πρέπει να παρέμβουν ενεργά στη σχεδιαζόμενη διαβούλευση για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ, Με γνώμονα τη διαφύλαξη ενός κατά το δυνατόν αδιατάρακτου από τον άνθρωπο ορεινού περιβάλλοντος, πρέπει να διεκδικήσουν να μην επιτραπεί η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων στα βουνά, και ιδίως σε προστατευόμενες περιοχές. Πρέπει επίσης να απαιτήσουν να ανασταλεί άμεσα κάθε αδειοδοτική διαδικασία έως την ολοκλήρωση του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ. Η Ε.Ο.Ο.Α. και τα ορειβατικά σωματεία πρέπει να τιμήσουν τους καταστατικούς τους σκοπούς αντί να παρακολουθούν άπραγοι την καταστροφή των ελληνικών βουνών.

Ο αγώνας για τη σωτηρία των Αγράφων είναι κομβικής σημασίας στον ευρύτερο αγώνα για την προστασία των ελληνικών βουνών. Βοηθήστε να σωθούν αυτά τα μεγαλόπρεπα βουνά!
Καλούμε την Ε.Ο.Ο.Α. και τα σωματεία μέλη της να αναλάβουν δράση για να προστατέψουμε τα Άγραφα που κινδυνεύουν να ισοπεδωθούν από την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων
Ορειβάτες και ορειβάτισσες μέλη Ορειβατικών Συλλόγων ανά την Ελλάδα
agrafasos@gmail.com & https://www.facebook.com/savegreekmountains/
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...