Πάνω από 40 ορειβάτες (μεταξύ τους και ένας Έλληνας), ξεκινούν σε λίγες μέρες για την πρώτη χειμερινή ανάβαση του Κ2!

K2_Abruzzi_Spur
Το K2 με σημειωμένη τη διαδρομή Abruzzi. (foto: wikimedia).

Το K2 (8611μ.) είναι η μόνη κορυφή 8000 μέτρων που κανείς ακόμα δεν έχει κατορθώσει να ανέβει χειμώνα.

Τα τελευταία χρόνια γι’ αυτό, έχουν προσπαθήσει μερικοί από τους πιο φημισμένους σπεσιαλίστες των Ιμαλαΐων, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ η πρώτη προσπάθεια έγινε το χειμώνα του 87-88, από μια πολυεθνική αποστολή Πολωνών, Καναδών και Βρετανών.

Φέτος σε λίγες ημέρες, πάνω από 40 ορειβάτες θα βρεθούν στο basecamp του K2, προκειμένου να το πετύχουν. Οι περισσότεροι είναι μέλη δυο αποστολών και ένας από αυτούς είναι Έλληνας, ο Αντώνης Συκάρης.

Η πρώτη αποστολή είναι πολυεθνική και οργανώνεται από το γνωστό γραφείο Seven Summit Treks. Αρχηγός της είναι ο Chang Dawa Sherpa, γνωστός οδηγός, που έχει και τις 14 κορυφές στο ενεργητικό του.

Τα μέλη της είναι:

  1. Sergio Moreno Mingote (Ισπανός),
  2. Αντώνης Συκάρης,
  3. Bob Bhania (Βρετανός),
  4. Peter Moerman (Βέλγος),
  5. Bernhard Lippert (Ολανδός),
  6. J. V. (δεν δίνεται πλήρες όνομα – Ελβετίδα),
  7. Carlos Garranzo (Ισπανός),
  8. Juan Pablo Mohr Prieto (Χιλιανός),
  9. Atanas Georgiev Skatov (Βούλγαρος),

και ακόμα 14 sherpas.

Στην ομάδα μέχρι πριν λίγες μέρες υπήρχε και το όνομα του Πολωνού Waldemar Kowalewski, ο οποίος θα επιχειρούσε κορυφή χωρίς οξυγόνο, αλλά τελικά αφαιρέθηκε από την επίσημη λίστα.

Mingma G sherpa
Mingma Gyalje Sherpa

Η δεύτερη αποστολή, που έχει το όνομα All Sherpa K2 Team, αποτελείται αποκλειστικά από Sherpas, χωρίς πελάτες και φυσικά είναι όλοι τους επαγγελματίες οδηγοί. Αρχηγός της αποστολής είναι ο Mingma Gyalje Sherpa, ιδιοκτήτης του γραφείου Imagine Nepal.

Ορειβάτης με μεγάλη εμπειρία (οδηγός UIAGM, 13 8άρες και πολλές ακόμα αναβάσεις σε δύσκολες διαδρομές στα Ιμαλάια), έχει ήδη βρεθεί χειμώνα στο K2 (πέρσι) και μαζί με την ομάδα του έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια για να χρηματοδοτήσουν την αποστολή, αφού η πανδημία άφησε σχεδόν χωρίς εισόδημα φέτος όλους τους Sherpa.

Διαβάστε ακόμα:  Στην κορυφή του Nanga Barbat (8126μ.) o Θωμάς Νταβαρίνος!

Παρά το ότι η προσθήκη πελατών θα ελάφρυνε τα οικονομικά τους βάρη, η ομάδα το απέρριψε. «Η αποστολή είναι αφιερωμένη σε όλη την κοινότητα των Sherpas. Είναι μια ευκαιρία για εμάς να δείξουμε τις ικανότητες μας. Αν εξαιρέσεις τους αλπινιστές, όλοι οι άλλοι βασίζονται στους Sherpas για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για τις κορυφές 8000 μέτρων».

Η ομάδα τους θα επιχειρήσει από τη διαδρομή Abruzzi και φυσικά θα στήσει τα δικά της σταθερά σχοινιά, χωρίς όμως να αποκλείει τη συνεργασία με οποιονδήποτε άλλο. Τα βιογραφικά των μελών της δείχνουν ότι έχουν όλες τις ικανότητες για να το καταφέρουν.

Τέλος, σύμφωνα με αναρτήσεις του στα social media, ο Nirmal Purja Sherpa, γνωστός για το ρεκόρ της ανάβασης του και στις 14 οκτάρες σε μόλις έξη μήνες και έξη μέρες (το 2019), θα επιχειρήσει την ανάβαση χωρίς οξυγόνο, έχοντας σκοπό να επιστρέψει από την κορυφή με parapente! Η προσπάθεια του χορηγείται από τη Red Bull.

nirmal-purja
Ο Nirmal-purja sherpa.

Όλοι οι παραπάνω θα βρεθούν στο Base Camp του K2 λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Ευχόμαστε τόσο στον Αντώνη Συκάρη, όσο και σε όλους τους υπόλοιπους ορειβάτες τα καλύτερα!

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...