Ορειβατικά σακίδια. Το μέγεθος και η εφαρμογή κάνουν τη διαφορά.

oreivatika sakidia

Το να αγοράσετε ένα σακίδιο φαίνεται κάτι σχετικά απλό. Διαλέγετε τα λίτρα, το χρώμα και ….φύγατε. Μια τέτοια προσέγγιση είναι λάθος. Γιατί δεν είναι όλα τα σακίδια ίδια, δεν έχουν όλα την ίδια σχεδίαση (και δεν εννοώ απλά το πόσες τσέπες θα έχουν, αλλά την ανατομική σχεδίαση που είναι και η σημαντικότερη) και βέβαια δεν κάνουν όλα τα σακίδια για όλους. Λογικό!

Το σακίδιο δεν το αγοράζετε κάθε μέρα, θα το φορτωθείτε (στην κυριολεξία) για πολλά χρόνια και το λάθος μέγεθός του ή η λάθος ρύθμιση του, μπορεί να κάνει κακό στην υγεία σας. Οπότε ακολουθήστε μερικά απλά, αλλά αλάνθαστα βήματα για να βρείτε το σωστό (κατ’ αρχήν) μέγεθος για εσάς.

Πριν πάτε στο κατάστημα πρέπει να ξέρετε το μέγεθος του κορμού σας, γιατί τα σακίδια έχουν και αυτά μεγέθη. Άλλο ένα σακίδιο για κάποιον 1.70, άλλο για κάποιον 1.80.
Οπότε:

Mετρήστε τον κορμό σας σε 5 εύκολα βήματα και εξασφαλίστε τέλεια εφαρμογή με το νέο σας σακίδιο.

1. Επιστρατεύστε ένα φίλο. Εκτός κι αν είστε ο άνθρωπος – λάστιχο, δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας.

2. Μετρήστε. Θα χρειαστείτε μια μαλακή μεζούρα η οποία θα μπορεί ν’ ακολουθήσει τις καμπύλες της σπονδυλικής σας στήλης.

3. Βάλτε μέσα το σαγόνι. Κλείνετε το σαγόνι προς τα κάτω, έτσι ώστε να εξέχει ο σπόνδυλος στη βάση του λαιμού σας. Αυτό το εξόγκωμα σηματοδοτεί την κορυφή της μέτρησης του κορμού σας.

4. Πιέστε τις άκρες της λεκάνη σας. Ύστερα χρησιμοποιήστε τους αντίχειρες σας για να νιώσετε τις άκρες της λεκάνης σας. Τραβήξτε μια νοητή οριζόντια γραμμή που τις ενώνει: το σημείο όπου αυτή η γραμμή αυτή, συναντά τη σπονδυλική σας στήλη είναι η βάση της μέτρησης του κορμού σας.

Πάρτε τα μέτρα. Βάλτε ένα φίλο σας να τοποθετήσει τη μεζούρα από την κορυφή ως τη βάση (από το σπόνδυλο στη βάση του λαιμού σας ως το σημείο που προείπαμε στη σπονδυλική σας στήλη). Oι περισσότεροι ενήλικοι έχουν μήκος κορμού μεταξύ 40 και 55 πόντους.

Τώρα, ξέροντας το μέγεθος του κορμού σας, είστε έτοιμοι να επισκεφθείτε το κατάστημα.

Ακολουθείστε και τις παρακάτω συμβουλές στο κατάστημα:

  • Διαλέξτε ένα από τα σακίδια που είναι κατασκευασμένα για το μέγεθος του κορμού σας ή ρυθμίστε το με βάση αυτόν (το μέγεθος του κορμού σας).
  • Φορτώστε το.
  • Ένα άδειο σακίδιο έχει πάντα καλή αίσθηση. Όταν ψωνίζετε, γεμίστε το δικό σας με τουλάχιστον 10 κιλά ή καλύτερα, με όσο βάρος έχετε σκοπό να κουβαλάτε. Μια καλή λύση είναι να το γεμίσετε με σχοινιά ή αντίσκηνα. Ολοκληρώστε τα βήματα 2, 3 και 4, κι ύστερα περπατήστε γύρω από το κατάστημα για να εκτιμήσετε πόση άνεση σας προσφέρει το συγκεκριμένο σακίδιο.
  • Χαλαρώστε όλους τους ιμάντες πριν το φορτωθείτε – ιμάντες πλάτης, ζώνη και τους ιμάντες ρύθμισης.
  • Φορέστε το και ακολουθείστε τα παρακάτω απλά βήματα
  1. Σφίξτε τη ζώνη πάνω στις άκρες της λεκάνης σας. Υπολογίστε η μέση των μαξιλαριών της ζώνης να βρίσκονται πάνω ακριβώς από τις άκρες της λεκάνης σας.
  2. Σφίξτε τώρα τους ιμάντες των ώμων. Όχι όμως πολύ σφιχτά. Το περισσότερο βάρος πρέπει να πέφτει στα μαξιλαράκια της ζώνης.
  3. Ελέγξτε την εφαρμογή του. Το μαξιλαράκι πίσω πρέπει να εφαρμόζει στο στενό σημείο της πλάτης σας. Πρέπει να νιώθετε το βάρος κατανεμημένο ανάμεσα στους ώμους και τους γοφούς (το πόσο εξαρτάται από το βάρος και το πεδίο), ενώ οι ιμάντες στους ώμους πρέπει να τους αγκαλιάζουν χωρίς ν’ αφήνουν ορατό κενό στο πάνω μέρος.
  4. Κλείστε και ρυθμίστε τους ιμάντες του στέρνου. Όχι πολύ σφιχτά, τόσο όσο να κρατάνε τους ιμάντες των ώμων στη σωστή θέση. Πολύ σφιχτά και θα έχετε πρόβλημα στην αναπνοή.
  5. Ρυθμίστε τους ιμάντες ρύθμισης σε ζώνη και ώμους. Οι ιμάντες αυτοί ρυθμίζουν το πόσο κοντά στην πλάτη σας θα είναι το σακίδιο και πόσο αυτό θα «παίζει» ή όχι. Σφίγγετε όταν είστε σε δύσκολο πεδίο ή κουβαλάτε αρκετό βάρος και θέλετε το σακίδιο να γίνει ένα με την πλάτη σας (Β). Χαλαρώνετε σε εύκολο και σχετικά ομαλό πεδίο, χωρίς πολύ βάρος (Α). Ιδεατά η κλίση των ιμάντων ρύθμισης στους ώμους, πρέπει να έχει μια κλίση (σε σχέση με το έδαφος) 30-45º.

Μετά την αγορά.

Κάντε ρυθμίσεις κατά τη χρήση.

Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με τους ιμάντες κατά την πεζοπορία ή να κάνετε συνεχείς βελτιώσεις ενώ περπατάτε. Οι μικροαλλαγές μπορεί να μειώσουν την πίεση ή να εξαλείψουν τις τριβές όταν παρουσιάζεται ενόχληση σε κάποιο σημείο του σώματός σας. Οι ρυθμίσεις στο μονοπάτι είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν πρόκειται για καινούργιο σακίδιο.

Σκίτσα: Deuter.com

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...