Ολοκληρώθηκε η σήμανση του Pindus Trail στη Γκιώνα!

giona katafygio poa
Ανηφορίζοντας προς τη Διασέλα.

Με σύμμαχο τον καιρό, αυτές τις ημέρες ολοκληρώθηκε η σήμανση του Pindus Trail στη Γκιώνα, δηλαδή από την Άμφισσα στη Συκιά.

Το Pindus Trail κινείται στον άξονα της κλασικής και αγαπημένης διάσχισης Ρεκά – Διασέλα – Λαζόρεμα, αλλά έχει αξιοποιήσει και το παλιό μονοπάτι από Βαθιά Λάκα και την παλιά στάνη του Σιότροπου προς το διάσελο του Πύργου. Αυτό ήταν και τελευταίο κομμάτι (μαζί με την κατάβαση στο Λάζο) που είχε μείνει σε εκκρεμότητα και έτσι τώρα υπάρχει συνεχής και συνεπής σήμανση, αλλά και διαμόρφωση του πεδίου, σε όλο το κομμάτι από Άμφισσα έως και τη Συκιά αλλά και απέναντι στα Βαρδούσια προς τις Μουσουνίτσες από το πολύ όμορφο μονοπάτι παράλληλα με το Μόρνο.

pindus trail giona
Διαμόρφωση του παλιού μονοπατιού κάτω από την Πλατυβούνα. Ζόρικη δουλειά που ήρθε σε πέρας με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών.

Μπορείτε λοιπόν να ξεκινήσετε από την Άμφισσα και να προωθηθείτε στη Βίνιανη, στην είσοδο της Ρεκάς (16.5χλμ.), κατόπιν να ανηφορίσετε την εντυπωσιακή Ρεκά (13χλμ.), να περάσετε τη Διασέλα και να κατηφορίσετε Βαθιά Λάκα. Από εκεί αντί να φύγετε ευθεία κάτω την κλασική κατάβαση για Λαζόρεμα, να ακολουθήσετε το Pindus Trail και την κίτρινη – κόκκινη σήμανση του για να βγείτε πολύ εύκολα στον διάσελο του Πύργου πάνω από το πανέρμορφο Λαζόρεμα, στο οποίο μπορείτε επίσης να κατεβείτε πλέον πολύ εύκολα για να φτάσετε τελικά Συκιά (11,8χλμ.), ολοκληρώνοντας μια καταπληκτική τριήμερη διάσχιση που τα έχει όλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σήμανση αυτού του κομματιού αναδεικνύει επίσης τη δυνατότητα για διασχίσεις του βουνού με αφετηρία ή τερματισμό τη Στρώμη, στα βόρεια του βουνού, αφού από τη Στρώμη υπάρχει ένα πολύ όμορφο και καλά σημαδεμένο μονοπάτι που οδηγεί στο διάσελο.

Διαβάστε ακόμα:  Αγνοούνται δυο πεζοπόροι στη Γκιώνα.
giona lazorema
Κατηφορίζοντας για Λαζόρεμα. Απέναντι η Πυραμίδα. Μεγαλείο!

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα –μικρή αλλά όμορφη- παραλλαγή που κάνει το Pindus, αφορά την ανάβαση από το καταφύγιο του ΠΟΑ στη Διασέλα, αφού χρησιμοποιεί το παλιό τσοπάνικο μονοπάτι που περνά από τη βάση της Πλατυβούνας ανάμεσα στα εντυπωσιακά βράχια. Σε αυτό το κομμάτι (όπως και αυτό που οδηγεί από την πηγή Καράμπα στο διάσελο του Πύργου) έχει γίνει και αρκετή δουλειά στο πεδίο (σκαψίματα, κλαδέματα κλπ.) από τους δεκάδες εθελοντές που πρόσφεραν εργασία τους μήνες που πέρασαν. Το ίδιο και στους Μύλους μέσα στη Ρεκά, όπου οι βροχές του Οκτώβρη είχαν καταστρέψει το μονοπάτι.

vathia laka pigi karamba
Ελεύθερα άλογα ξεδιψάνε στην Καράμπα. Απέναντι η Πλατυβούνα.

Λοιπόν ο καιρός κρατά, οπότε μέχρι και αρχές Δεκέμβρη που θα πέσουν (ελπίζουμε) τα πρώτα βαριά χιόνια, μπορείτε να κανονίσετε αυτήν την κλασική διάσχιση της Γκιώνας (αλλά και των Ελληνικών βουνών) που το Pindus Trail συντήρησε και σήμανε για την πεζοπορική κοινότητα.

Pindus Trail – Πέρασμα Γκιώνας (Άμφισσα – Βίνιανη) 

15/04/2023 16:40

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions

Pindus Trail – Πέρασμα Γκιώνας (Βίνιανη – κτφ. ΠΟΑ) 

19/01/2018 22:53

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions

Pindus Trail – Πέρασμα Γκιώνας (κτφ. ΠΟΑ – Συκιά) 

30/10/2023 22:34

Επικόλησε τον παρακάτω κώδικα HTML iframe στην ιστοσελίδα ή το blog σου:

  • Distance Instructions
Διαβάστε ακόμα:  Το Pindus Trail περνά τα Βαρδούσια!
SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...