Μια χειμερινή ανάβαση κατά κανόνα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις από την αντίστοιχη χωρίς χιόνι: περισσότερες και πιο κουραστικές ώρες μιας και ο ορειβάτης πρέπει να ανοίγει βήματα στο χιόνι, χρήση κραμπόν και πιολέ και κάποιες φορές σχοινιού, κάτι που συνεπάγεται ειδικές γνώσεις, κρύο και μικρή μέρα, άρα καλύτερο εξοπλισμό και μια καλή φυσική κατάσταση για να μη νυχτώσουμε στο βουνό. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πλέον δημοφιλείς κορφές των ελληνικών βουνών χιονισμένες και πως μπορούμε να ανέβουμε σ’ αυτές. Μη περιμένετε βέβαια συγκεκριμένους χρόνους αφού μια χειμερινή ανάβαση είναι πολλές φορές απρόβλεπτη και διαρκεί πολλαπλάσια από μια καλοκαιρινή. Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες κορυφές. Αλλά μη βιάζεστε. Ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε!

12Τζουμέρκα  Στρογγούλα 2211μ.

Σχολή ορειβασίας στο λούκι της Στρογγούλας.

Μια από τις πολλές εντυπωσιακές κορφές των Τζουμέρκων είναι η Στρογγούλα. Το πυραμιδοειδές σχήμα της τη κάνει να ξεχωρίζει πάνω από τα Πράμαντα, που είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και συνήθως και το χωριό ανάβασης. Δύο είναι οι δυνατότητες για μια normal ανάβαση σ’ αυτή τη κορφή. Είτε από τα Πράμαντα, όπως είπαμε, είτε από τα Άγναντα, ένα χωριό στη δυτική όψη του βουνού που όμως συνήθως χρησιμοποιείται σαν διαδρομή κατάβασης. Ας πιάσουμε λοιπόν τη πιο συνηθισμένη, αλλά και εντυπωσιακή ανάβαση που είναι αναμφισβήτητα αυτή από τα Πράμαντα.

Από τα Πράμαντα λοιπόν θα χρησιμοποιήσουμε αυτοκίνητο για να ανέβουμε μέχρι τα 1400μ. υψόμετρο όπου είναι και το καταφύγιο κάτω από τη βορινή ορθοπλαγιά της κορφής. Από εκεί θα ξεκινήσουμε την ανάβασή μας. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα λούκι που βρίσκεται δεξιότερα από τα καταφύγιο και στο αριστερό κομμάτι της ορθοπλαγιάς. Οι δυσκολίες δεν είναι μεγάλες αφού η κλίση δεν υπερβαίνει τις 45ο, όμως αφού βγούμε από αυτό θα χρειαστεί να διασχίσουμε κάποια εκτεθειμένα σημεία όπου χρειάζεται προσοχή. Η κορυφή από εκεί είναι πια εύκολο να προσεγγισθεί. Απίθανη θέα προς τα υπόλοιπα Τζουμέρκα, αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Πίνδου. Η επιστροφή μπορεί να γίνει από τα ίδια ή να συνεχίσουμε προς Άγναντα ακολουθώντας την κορυφογραμμή προς τα νότια (δες τ. 41), αλλά θα χρειαστεί να δώσετε προσοχή στις πλαγιές πάνω από τα Άγναντα για τη πιθανότητα χιονοστιβάδων, ειδικά σε περίπτωση μεγάλης και πρόσφατης χιονόπτωσης.

Κίνδυνοι: Κάποια εκτεθειμένα σημεία και σε περίπτωση που κατεβείτε από τα Άγναντα η πιθανότητα για χιονοστιβάδες.

Χάρτης: Τζουμέρκα 1:50000 εκδ. Ανάβαση

Καταφύγιο: κτφ. Πραμάντων

Χωριό ανάβασης: Πράμαντα

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με ώθησε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια.