Οι Δ. Δασκαλάκης, Χρ. Τσούτσιας και Σπ. Κυριακού κάνουν την πρώτη χειμερινή της «Ουρλιαχτό της Πεταλούδας» και ανεβάζουν τα όρια.

ourliaxto-tis-petaloudas-xeimerini
Ο Δ. Δασκαλάκης οδηγεί.

Το ΣΚ 10/11/2 οι Δημήτρης Δασκαλάκης, Χρήστος Τσούτσιας και Σπύρος Κυριακού έκαναν την πρώτη χειμερινή επανάληψη της διαδρομής «Το Ουρλιαχτό της Πεταλούδας», στη Β.Α. ορθοπλαγιά της Τσούκα Ρόσσα στη Γκαμήλα.

Η διαδρομή αυτή, που ανοίχτηκε πριν 30+ χρόνια (300μ. VI+, 1993) από τους Γ. Ροκά και Δ. Κάλλο, είναι μια δύσκολη γραμμή σε σχισμή με αρνητικά περάσματα, κάπου στη μέση αυτής της υπέροχης ορθοπλαγιάς και η επανάληψή της θέλει όχι μόνο δεξιότητα, αλλά και καλή ψυχολογία. Οι επαναλήψεις όλα αυτά τα χρόνια σχετικά λίγες, αλλά σιγά – σιγά έχτισαν το μύθο της και κάπως έτσι έγινε μια από τις εμβληματικές διαδρομές των Ελληνικών βουνών.

Η άνθηση της χειμερινής αναρρίχησης εκεί γύρω στο 2000, έκανε πολλούς να προσπαθήσουν τη χειμερινή επανάληψή της και πολλοί στάθηκαν από κάτω ελπίζοντας να δουν αυτήν την παγωμένη σχισμή να σχηματίζεται. Τορέλλι, Βουτυρόπουλος, Αθανασιάδης, Καραπετάκος, μερικοί από αυτούς. Και κάπως έτσι ήρθε και η σειρά των τριών να σταθούν κάτω από την ποθητή γραμμή.

Η Τσούκα Ρόσσα με τη χαρακτηριστική γραμμή της “Ουρλιαχτό”, τη μέρα της επανάληψης.

«Δεν ήταν τόσο θέμα συνθηκών, όσο ότι τολμήσαμε να μπούμε». Οι τρεις αναρριχητές ξεκίνησαν το σκαρφάλωμα το Σάββατο το πρωί μετά από bivouac στα ριζά της ορθοπλαγιάς κατορθώνουν να την κάνουν ελεύθερα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες στο βράχο και παρ΄ ότι επικρατούσαν οριακές συνθήκες πάγου (οι τρεις πρώτες δύσκολες σχοινιές, με πολύ βράχο, έγιναν από το Δασκαλάκη, οι επόμενες με περισσότερο πάγο από τον Τσούτσια)

Στις πρώτες σχοινιές.
Στις πρώτες σχοινιές.
Ο Δ. Δασκαλάκης στο δεύτερο κομμάτι της διαδρομής.

Βγήκαν στο διάζωμα αργά το μεσημέρι και με τον καιρό να χαλά ακολούθησαν την διαδρομή «Αποστόλου – Μπουντόλα – Σπανούδη» μέχρι την κορυφή. Ραπέλ μέσα στο σκοτάδι και επιστροφή μέσα σε κακοκαιρία για να φτάσουν τελικά στο αμάξι μετά από 20+ συνεχόμενες ώρες προσπάθειας. Η συγκομιδή αυτού του 20ωρου αντάξια του Ονείρου: 500μ. Μ6, ΑΙ5 (και αν την αντιστοιχίσουμε στην Ελληνική κλίμακα: IV, 5+, M6, R, X) και αυτή είναι μια από τις υψηλότερες δυσκολίες που έχουν δοθεί σε χειμερινή διαδρομή των βουνών μας (ας θυμηθούμε τις εξαιρετικές γραμμές των Τορέλι – Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα).
Μπράβο και στους τρεις.

Διαβάστε ακόμα:  Δυο ενδιαφέρουσες καταβάσεις με σκι, σε Πυραμίδα Γκιώνας και Γκαμήλα II!

Φωτό: Χρ. Τσούτσιας – Δ. Δασκαλάκης

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...