Εγκύκλιο προς τα μέλη της εξέδωσε η ΕΟΟΑ για τα μέτρα προφύλαξης απέναντι στον Covid-19. Οι οδηγίες αφορούν τους συλλόγους (οργανωμένες εκδρομές), τις σχολές αναρρίχησης, αλλά και μεμονωμένα τους πεζοπόρους και τους αναρριχητές.
Τι ισχύει για όλους
Κατ’ αρχήν, σε περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα όπως πυρετό πάνω από 37.8ºC, βήχα, διάρροια, ναυτία, αδικαιολόγητη κόπωση (κομάρες), απώλεια γεύσης ή έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα covid-19 τις τελευταίες 14 ημέρες, να μη συμμετέχει σε καμιά ομαδική δραστηριότητα κάθε μορφής, αλλά ούτε και να επισκεφτεί καταφύγιο.
Τι ισχύει για τις οργανωμένες εξορμήσεις (πούλμαν)
- Σε περίπτωση που η εξόρμηση γίνεται με πούλμαν, αυτό θα πρέπει να έχει μέχρι 50% πληρότητα (δηλαδή όχι πάνω από 25 άτομα). Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φοράνε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μάσκα.
- Πέρα από αυτό, ο αρχηγός της ανάβασης, θα πρέπει να έχει πλήρη κατάλογο των συμμετεχόντων με τα προσωπικά τους τηλέφωνα, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάποια ιχνηλάτηση κρούσματος.
- Κατά τη διάρκεια της πορείας, οι πεζοπόροι θα πρέπει να κρατάνε μια απόσταση δυο μέτρων μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με προσωπικά αντισηπτικά μαντηλάκια, για χρήση μέχρι και την επιστροφή.
Τι ισχύει για τους αναρριχητές
Για τους αναρριχητές ειδικά, η εγκύκλιος συστήνει παρόμοια λογική στην άσκηση της δραστηριότητας. Δηλαδή:
- Οι αναρριχητές να προσέρχονται στα πεδία χρησιμοποιώντας ίδια μέσα και το πολύ ανά δυο άτομα.
- Στην πρόσβαση να κρατάνε απόσταση δυο μέτρων.
- Η σχοινοσυντροφιά να μην υπερβαίνει τα δυο άτομα. Το ιδανικό είναι να αποτελείται από άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι. Αν όχι, συστήνεται να είναι μόνιμη σχοινοσυντροφιά (δηλαδή το επόμενο διάστημα και για όσο χρειαστεί να σκαρφαλώνετε με τον ίδιο σχοινοσύντροφο).
- Σε οργανωμένα, sport πεδία, οι σχοινοσυντροφιές να μη σκαρφαλώνουν σε διπλανές διαδρομές, αλλά να αφήνουν τουλάχιστον μια διαδρομή ανάμεσα τους κενή. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αν ένα πεδίο έχει 20 διαδρομές, σε αυτό το πεδίο μπορούν να σκαρφαλώσουν έως 10 σχοινοσυντροφιές, με σύνολο 20 άτομα.
- Πριν και μετά το τέλος της αναρριχητικής προσπάθειας, οι αναρριχητές να απολυμαίνουν με αντισηπτικό μαντηλάκι τα χέρια τους.
- Να μη χρησιμοποιούν κοινό παγούρι, αλλά αυστηρά προσωπικό.
- Τέλος, σε ότι αφορά τον αναρριχητικό εξοπλισμό, επειδή αυτός δε μπορεί να απολυμανθεί λόγω κατασκευαστικών περιορισμών, συνιστάται μετά τη χρήση να εκτίθεται σε ανοιχτό περιβάλλον και όχι να μένει σε σακίδια ή ντουλάπες μεταξύ των αναρριχητικών εξορμήσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει: μη πλακώσετε το σχοινί σας με αντισηπτικό gel, απλά αφήστε τα υλικά σε έναν ανοιχτό χώρο, όμως πάντα προστατευμένα από τον ήλιο.
Τι ισχύει για τις αναρριχητικές σχολές
- Πέραν των παραπάνω και ειδικά για τους μαθητές των αναρριχητικών σχολών, εκτός από τις γενικές οδηγίες της ΓΓΑ προς τους αθλούμενους πολίτες και την οργανωμένη ομαδική άσκηση σε κλειστούς χώρους (δες εδώ), υπάρχουν πρόσθετες οδηγίες. Αυτές είναι:
- Άτομα ευπαθών ομάδων να μη συμμετέχουν σε αναρριχητική σχολή μέχρι τη λήξη της πανδημίας.
- Κατά τη διάρκεια της ούτως ή άλλως προληπτικής ιατρικής τους εξέτασης, θα πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό αν έχουν νοσήσει ή είχαν συμπτώματα Covid-19. Σημειώνεται ότι ο Covid-19 μπορεί να προκαλέσει και καρδιακά προβλήματα.
- Τα θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται σε ανοιχτό χώρο.
- Οι σχοινοσυντροφιές θα είναι των δυο ατόμων και θα μένουν σταθερές σε όλη τη διάρκεια της σχολής.
- Σε περίπτωση που το μάθημα απαιτεί το συγχρωτισμό μεταξύ των μαθητών (απόσταση κάτω του 1,5 μέτρων), όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα, οπότε πρακτικά, ο κάθε συμμετέχων θα πρέπει να έχει μαζί του μια καθαρή μάσκα σε όλη τη διάρκεια της σχολής.
- Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτές θα πρέπει να κρατάνε κατάλογο για όλους τους συμμετέχοντες για την περίπτωση που χρειαστεί ιχνηλάτιση κρούσματος.
Όλη την εγκύκλιο μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Τι ισχύει για τα καταφύγια
Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε άρθρο για τον τρόπο λειτουργίας των καταφυγίων μετά το άνοιγμα που έγινε στις 15/6. Σήμερα, μια εβδομάδα μετά σας υπενθυμίζουμε:
- Τα καταφύγια λειτουργούν με το 50% της δυναμικότητας τους. Γι’ αυτό επικοινωνήστε οπωσδήποτε πριν την ανάβαση σας.
- Τα καταφύγια δεν προσφέρουν πλέον κλινοσκεπάσματα. Είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας υπνόσακο και σεντόνι και αν θέλετε μαξιλαροθήκη.
- Ο κρατικός μηχανισμός ΔΕΝ έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τα ορειβατικά καταφύγια. Αυτό σημαίνει ότι ο τρόπος λειτουργίας μπορεί να διαφέρει από καταφύγιο σε καταφύγιο. Παράδειγμα: σε ένα από τα δημοφιλέστερα καταφύγια των ελληνικών βουνών, αυτό της Αστράκας στη Γκαμήλα, δε θα σας επιτραπεί η είσοδος αν δεν συμπληρώσετε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχετε νοσήσει από covid-19 και εάν δε θερμομετρηθείτε (η διαχείριση του καταφυγίου διαθέτει ειδικά θερμόμετρα).
Οπότε, το επαναλαμβάνουμε, επικοινωνήστε οπωσδήποτε με το διαχειριστή του καταφυγίου που σκοπεύετε να επισκεφτείτε.
Τι ισχύει στο εξωτερικό (Γαλλικές Άλπεις).
Πάνω κάτω, τα ίδια ισχύουν σε όλες τις παραάλπιες περιοχές. Σαν παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τις οδηγίες συμπεριφοράς για τους οδηγούς ομάδων (Οδηγούς Βουνού) για τα καταφύγια που εξυπηρετούν το γύρο του Mt Blanc, ένα από τα διασημότερα μονοπάτια παγκοσμίως. Αυτές σε γενικές γραμμές είναι:
- Να έχει γνώση των γενικών κανόνων προστασίας που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.
- Να φροντίζει για τον εξοπλισμό υγιεινής, αλλά και διανυκτέρευσης, τόσο τον ατομικό όσο και της ομάδας του. Η μη τήρηση τους δίνει το δικαίωμα στη διαχείριση του καταφυγίου να αρνηθεί την είσοδο και τις άλλες υπηρεσίες.
- Να μην επιτρέπει σε άτομο που έχει συμπτώματα τη συμμετοχή σε ομάδα.
- Να σέβεται τους κανόνες υγιεινής, αλλά και τις προβλεπόμενες αποστάσεις μέσα στο καταφύγιο, τόσο αυτός όσο και η ομάδα του.
- Να φροντίζει κατά την αποχώρηση του για τον προστατευτικό εξοπλισμό μιας χρήσης που χρησιμοποίησε η ομάδα του.
Κλείνοντας να τονίσουμε και πάλι και ας γίνουμε κουραστικοί:
Ο covid-19 τουλάχιστον για φέτος θα ορίσει σε μεγάλο ποσοστό τον τρόπο που θα ασκούμε τις δραστηριότητες μας. Ήδη η ορειβατική κοινότητα μας μετρά απώλειες, καλό είναι να μην το ξεχνάμε αυτό.
Σαν κοινότητα με μεγάλη κινητικότητα (συνεχή ταξίδια σε διάφορες περιοχές, επαφές με πολλά άτομα) η ευθύνη μας είναι μεγάλη: πρώτα απέναντι στους εαυτούς μας και τους οικείους μας, όσο και απέναντι στους υπόλοιπους συνανθρώπους μας. Ας λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα, ώστε να μη γίνουμε αιτία διασποράς του ιού.