Ο Γ. Τσιάνος στην κορυφή του Everest από τη βόρεια διαδρομή!

everest tsianos

Την Πέμπτη που μας πέρασε (23/5), στις 9 το πρωί και τέταρτος Έλληνας πάτησε την κορυφή του Everest. Ο Γιώργος Τσιάνος, μέλος βρετανικής αποστολής, κατόρθωσε να ανέβει από την βόρεια διαδρομή (Θιβέτ) και είναι η δεύτερη φορά που το καταφέρνει.

Η πρώτη ήταν το 2004, σαν μέλος της αποστολής Everest 2004 και πάλι από αυτή τη διαδρομή.

O Τσιάνος, πέρα από το καθαρά ορειβατικό σκέλος της ανάβασης, συνέλεξε στοιχεία για τη συμπεριφορά του ανθρώπινου οργανισμού στο υψόμετρο, με την ιδιότητα του συνεργάτη του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, όπου είναι σε εξέλιξη μελέτη για την ανταπόκριση του οργανισμού σε ακραίες συνθήκες (πριν μερικά χρόνια είχε συμμετάσχει σε ανάλογη έρευνα στην έρημο Σαχάρα).

Η ανάβαση έγινε με τη χρήση συμπληρωματικού οξυγόνου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Η βόρεια διαδρομή, ξεκινά από μεγαλύτερο υψόμετρο (ABC 6400μ.), αλλά είναι πιο τεχνική και έτσι με …λιγότερο κόσμο. Έχει τρία δύσκολα σημεία (steps), με πιο δύσκολο το 2º, όπου έχει τοποθετηθεί σκάλα από την Κινέζικη αποστολή του 1960. Ήταν η πρώτη διαδρομή που επέλεξαν ορειβάτες για να κατακτήσουν το βουνό πριν 100 χρόνια και η διαδρομή στην οποία σκοτώθηκε ο Mallory το 1924.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...