Καταγράψτε τα όλα – η Google με το street view κατακτά και τα ελληνικά βουνά

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ήδη δει και χρησημοποιήσει το περίφημο street view της Google. Μια εφαρμογή στην οποία ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στο δρόμο που θέλει και να χαζέψει τις αυλές και τις προσόψεις των κτιρίων. Η εφαρμογή έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις παγκόσμια και οι καταγραφείς έχουν υποστεί επιθέσεις από ακτιβιστές, αλλά μια εταιρεία σαν τη Google, δε σταματά, ούτε θα μπορούσε να μείνει εκεί.

Άρχισε –με τη συνδρομή εθελοντών που κουβαλάνε ένα 18κιλο σακίδιο με προσαρμοσμένες 15 κάμερες που δίνουν πανοραμική θέαση(!)- να φωτογραφίζει και τα διασημότερα μονοπάτια στα βουνά του κόσμου. Άλλωστε με εκατομύρια χρήστες οπλισμένους με κινητά, GoPro και πάσης φύσεως κάμερες, οι εθελοντές είναι μαλλον το πλέον εύκολο κομμάτι του project.

Ένα λοιπόν από αυτά τα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινά από τα Πριόνια προς το καταφύγιο Α’ στα 2100μ. Εμείς είδαμε –όσο αντέξαμε- τη διαδρομή και να σας πούμε την αλήθεια, ήταν πολύ βαρετά. Καμμια σχέση με το να είσαι εκεί, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Με την εφαρμογή της Google, είναι σαν να «είσαι εκεί».
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Google, περισσότερες καταγραφές, σημαίνουν περισσότερα κέρδη και αφού το κέρδος είναι η σημαντικότερη αξία του σύγχρονου πολιτισμού, οι εφαρμογές αυτές θα διευρύνονται και θα επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο κι ας είναι τελείως – μα τελείως- άχρηστες. Άλλωστε δίνουν πολύ δυνατά εργαλεία προώθησης των διαφημιζόμενων μέσα από τις διαφημιστικές υπηρεσίες της Google. Θα μπορούν να καταγραφούν όχι μόνο τα χόμπι σας, αλλά και τα ιδιαίτερα γούστα σας. Π.χ. αν το Ανεβαίνοντας βγάλει ένα τεύχος αφιέρωμα στον Όλυμπο και αποφασίσουμε να το διαφημίσουμε, η Google θα έχει όλα τα data των χρηστών που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο μονοπάτι και θα το προωθήσει πολύ στοχευμένα, με την ανάλογη βέβαια αμοιβή.

Διαβάστε ακόμα:  Κλειστός ο δρόμος για Πριόνια στον Όλυμπο.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε ετοιμαστείτε να χαζέψετε όλο και περισσότερα ελληνικά μονοπάτια στην οθόνη σας. Ήδη έχει καταγραφεί και το μονοπάτι από τη Διασταύρωση, ενώ απ’ όσο ξέρουμε καταγράφηκε και το μονοπάτι από την Αρτοτίνα στη Σκασμένη Στρούγκα στα Βαρδούσια.

Κι αν καθώς χαζεύετε τα μονοπάτια στην οθόνη σας, αναγνωρίσετε κάποιο τοπίο, που σας ξύπνησε κάποιο συναίσθημα που είχατε νοιώσει ή νοιώσατε κάποιο συναίσθημα ή επιθυμία από αυτά που είδατε, θυμηθείτε τα λόγια του μακαρίτη Depord: Εντός του πραγματικά ανεστραμμένου κόσμου, το αληθινό είναι μόνο μια στιγμή του ψεύδους.

Δείτε το μονοπάτι Πριόνια – κτφ. Α’ στο street view εδώ.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.