Οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε ήδη δει και χρησημοποιήσει το περίφημο street view της Google. Μια εφαρμογή στην οποία ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στο δρόμο που θέλει και να χαζέψει τις αυλές και τις προσόψεις των κτιρίων. Η εφαρμογή έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις παγκόσμια και οι καταγραφείς έχουν υποστεί επιθέσεις από ακτιβιστές, αλλά μια εταιρεία σαν τη Google, δε σταματά, ούτε θα μπορούσε να μείνει εκεί.

Άρχισε –με τη συνδρομή εθελοντών που κουβαλάνε ένα 18κιλο σακίδιο με προσαρμοσμένες 15 κάμερες που δίνουν πανοραμική θέαση(!)- να φωτογραφίζει και τα διασημότερα μονοπάτια στα βουνά του κόσμου. Άλλωστε με εκατομύρια χρήστες οπλισμένους με κινητά, GoPro και πάσης φύσεως κάμερες, οι εθελοντές είναι μαλλον το πλέον εύκολο κομμάτι του project.

Ένα λοιπόν από αυτά τα μονοπάτια είναι αυτό που ξεκινά από τα Πριόνια προς το καταφύγιο Α’ στα 2100μ. Εμείς είδαμε –όσο αντέξαμε- τη διαδρομή και να σας πούμε την αλήθεια, ήταν πολύ βαρετά. Καμμια σχέση με το να είσαι εκεί, αλλά τι σημασία έχει αυτό; Με την εφαρμογή της Google, είναι σαν να «είσαι εκεί».
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Google, περισσότερες καταγραφές, σημαίνουν περισσότερα κέρδη και αφού το κέρδος είναι η σημαντικότερη αξία του σύγχρονου πολιτισμού, οι εφαρμογές αυτές θα διευρύνονται και θα επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο κι ας είναι τελείως – μα τελείως- άχρηστες. Άλλωστε δίνουν πολύ δυνατά εργαλεία προώθησης των διαφημιζόμενων μέσα από τις διαφημιστικές υπηρεσίες της Google. Θα μπορούν να καταγραφούν όχι μόνο τα χόμπι σας, αλλά και τα ιδιαίτερα γούστα σας. Π.χ. αν το Ανεβαίνοντας βγάλει ένα τεύχος αφιέρωμα στον Όλυμπο και αποφασίσουμε να το διαφημίσουμε, η Google θα έχει όλα τα data των χρηστών που παρακολούθησαν το συγκεκριμένο μονοπάτι και θα το προωθήσει πολύ στοχευμένα, με την ανάλογη βέβαια αμοιβή.

Διαβάστε ακόμα:  Loved By All: The Story of Apa Sherpa. Μια άλλη οπτική για το Everest

Οπότε όπως καταλαβαίνετε ετοιμαστείτε να χαζέψετε όλο και περισσότερα ελληνικά μονοπάτια στην οθόνη σας. Ήδη έχει καταγραφεί και το μονοπάτι από τη Διασταύρωση, ενώ απ’ όσο ξέρουμε καταγράφηκε και το μονοπάτι από την Αρτοτίνα στη Σκασμένη Στρούγκα στα Βαρδούσια.

Κι αν καθώς χαζεύετε τα μονοπάτια στην οθόνη σας, αναγνωρίσετε κάποιο τοπίο, που σας ξύπνησε κάποιο συναίσθημα που είχατε νοιώσει ή νοιώσατε κάποιο συναίσθημα ή επιθυμία από αυτά που είδατε, θυμηθείτε τα λόγια του μακαρίτη Depord: Εντός του πραγματικά ανεστραμμένου κόσμου, το αληθινό είναι μόνο μια στιγμή του ψεύδους.

Δείτε το μονοπάτι Πριόνια – κτφ. Α’ στο street view εδώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Μετά από πολλά χρόνια ξεκίνησα το ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ. Κάποιες φορές το μετανοιώνω.