Χθες συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την πρώτη κατάκτηση της κορυφής του Έβερεστ, από τον Sir Edmund Hillary και τον Tenzing Norgay.

Το Everest  ως γνωστόν στην Αμερική πουλάει τρελλά και έτσι η Microsoft σε συνεργασία με την GlacierWorks, έστησαν ένα αλληλεπιδραστικό website, μέσα από το οποίο μπορείτε να περιηγηθείτε από τη βάση του βουνού, μέχρι και την κορυφή του, σαν να συμμετέχετε σε αποστολή. Το site λέγεται Everest: Rivers of Ice.

Διαχειριστής του είναι ο David Breashears, ένας άνθρωπος που έχει περάσει πάρα πολλά χρόνια φωτογραφίζοντας το θρυλικό βουνό και την γύρω περιοχή. Έχει ανέβει στην κορυφή 5 φορές και μάλιστα το 1985, στη δεύτερή του ανάβαση, πραγματοποίησε και μία ραδιοφωνική εκπομπή.  Επίσης έχει συναντήσει τον Sir Edmund Hillary κάτι που τον ευαισθητοποίησε για τα προβλήματα της κοιλάδας. Έτσι προέκυψε και η GlacierWorks, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσπαθεί να δημιουργήσει εκπαιδευτικό υλικό για την περιοχή και όλες τις διαδικασίες ανάβασης στην κορυφή του κόσμου.

Έτσι προκύπτει λοιπόν και η διαδραστική εφαρμογή Everest: RiversofIce, στο οποίο, ως άλλος Edmund Hillary, μπορείτε να ακολουθήσετε βήμα – βήμα μία αποστολή που οργανώνεται για να κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ. Από την πόλη που ξεκινά, κάτω στην κοιλάδα, μέχρι τη κορφή. Με ιστορικά στοιχεία, εξαιρετικής ανάλυσης φωτογραφικό υλικό, τρομερά όμορφη περιήγηση μέσα στις εικόνες (κάτι σαν Street View) και πολλές πληροφορίες. Απολαύστε το.

Eπισκεφτείτε το Everest: Rivers of Ice

Για τη πρώτη ανάβαση του Everest to 1953, διαβάστε αφιέρωμα στο Ανεβαίνοντας τ.22

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με ώθησε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια.