Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στη Γκαμήλα. Απόλυτα αναποτελεσματικές οι ελληνικές ομάδες διάσωσης.

Ολοκληρώθηκε χθες αργά μεσημέρι, με μια εντυπωσιακά αποτελεσματική επιχείρηση τριών ωρών από τους Ελβετούς διασώστες της Air Zermatt, ο εντοπισμός και η ανάσυρση της σωρού του Σταύρου Λισγάρα, που ήταν αγνοούμενος από την Δευτέρα το πρωί, όταν υποχώρησε κορνίζα στις βόρειες πλαγιές του Λάπατου.

Το Ανεβαίνοντας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Σ. Λισγάρας μαζί με δυο φίλους του είχαν κατασκηνώσει πάνω στο Λάπατο (σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα πολλά χιόνια είχαν δημιουργήσει τόσο μεγάλες κορνίζες, που οι τρεις φίλοι χωρίς να το καταλάβουν είχαν στήσει τη σκηνή τους πάνω στη κορνίζα). Το θύμα πλησίασε το χείλος της κορνίζας και αυτή υποχώρησε, με αποτέλεσμα τη θανατηφόρο πτώση του (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία) 400μ. χαμηλότερα.

Οι επί τρεις ημέρες άκαρπες έρευνες των αρμόδιων ελληνικών αρχών και διασωστικών ομάδων (σε ένα τόσο απλό πρόβλημα όπως αποδείχτηκε), ανάγκασαν την οικογένεια να καλέσει την Air Zermatt (με κόστος περίπου 30000ευρώ), κάτι που για άλλη μια φορά δείχνει την ανυπαρξία της ορεινής διάσωσης στην Ελλάδα και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την απόδοση των κρατικών χρηματοδοτήσεων, τόσο στις υπεύθυνες για ορεινή διάσωση κρατικές υπηρεσίες, όσο και στις διάφορες Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.