Πέθανε η Κατερίνα Γκέκα

Πέθανε πριν λίγες ημέρες πλήρης ημερών, μια από τις σημαντικότερες αναρριχήτριες των δεκαετιών 50-70, η Κατερίνα Γκέκα. Ξεκίνησε πολύ νωρίς την ορειβατική της δράση όταν ο Γιώργος Μιχαηλίδης την είδε με τον Ιάσονα Χ’’δίνα (το σύζυγο της και επίσης γνωστό ορειβάτη) να περπατούν στη Πάρνηθα και τους πήγε στον Ορειβατικό.

Έκανε το Mt Blanc την ίδια χρονιά το 1951. Από τότε έγινε από τους πλέον δραστήριους ορειβάτες, με πολλές αναρριχήσεις στη Γαλλία, όπου και πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής της. Γυρνώντας στην Ελλάδα πήρε μέρος στη μεγάλη διαμάχη ΕΟΣ-ΣΕΟ, αλλά το σημαντικότερο, δημιούργησε στα πλαίσια του ΕΟΣ Εκπαιδευτικά και Αλπινιστικά κέντρα, με επίκεντρο τη περίφημη «Καλύβα» της Βαρυμπόμπης, απ’ όπου ξεπήδησαν οι περισσότεροι ορειβάτες – αναρριχητές των δεκαετιών 70-80 (Κορρές, Τσούρτης, Παπαδόπουλος, Χαϊτόγλου και πολλοί άλλοι….). Τα τελευταία χρόνια της ζωής της είχε αποτραβηχτεί στην Άνδρο. Μια πραγματική Κυρία των Βράχων….

Φωτό: απόκομμα από τη συνέντευξη της Κατερίνας Γκέκα στο περιοδικό Ανεβαίνοντας τ.11, 2000.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...