Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα καταφύγια του Όλυμπου και αποκατάσταση μονοπατιών

Ένα από τα προβλήματα των καταφυγίων του Ολύμπου που δέχονται χιλιάδες επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η επάρκεια ενέργειας, που μέχρι τώρα εξασφαλίζεται από γεννήτριες πετρελαίου, κάτι που είναι ασύμβατο με τη φιλοσοφία ενός εθνικού δρυμού.

Στα πλαίσια της προσπάθειας για φιλικότερη προς το περιβάλλον λειτουργία τους, τα καταφύγια του οροπεδίου στον Όλυμπο «Γιόσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκαλος», αντικαθιστούν τη παραγωγή ενέργειας από γεννήτριες πετρελαίου, με ανανεώσιμες πηγές.

Συγκεκριμένα θα εγκατασταθεί ένα σύστημα μικτού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικές πηγές και που θα είναι συνδυασμός αιολικής ενέργειας μέσω ανεμογεννήτριας και ηλιακής ακτινοβολίας μέσω φωτοβολταϊκού συστήματος.

Ταυτόχρονα θα εγκατασταθεί ένα αξιόπιστο σύστημα αντικεραυνικής προστασίας στα κτίρια των και των δυο καταφυγίων.
Στο ίδιο πρόγραμμα προβλέπεται να αποκατασταθούν και οι συνθήκες βατότητας του μονοπατιού που ανεβαίνει στο οροπέδιο από τα Πριόνια στο καταφύγιο Α’ και εν συνεχεία τα μονοπάτια των Ζωναριών και του «Κοφτού». Το συνολικό μήκος των μονοπατιών που θα αποκατασταθούν θα είναι 16 χλμ.

Πρόκειται, σύμφωνα με το σκεπτικό της μελέτης, για μια σειρά αναγκαίων εργασιών για την αποκατάσταση μεγάλων ζημιών στο οδόστρωμα του μονοπατιού, όπως ευρύτατες σχισμές, νεροφαγώματα, προσχώσεις από φερτά πετρώδη υλικά που έχουν αποθέσει τα ορμητικά όμβρια, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και σποραδικές καταπτώσεις των προστατευτικών αντιστηρίξεων από τη ξηρολιθιά καθώς και αποκολλήσεις και ρηγματώσεις ξύλινων βαθμίδων και κιγκλιδωμάτων.

Περαιτέρω, απαιτούνται ευρύτατες άρσεις καταπτώσεων, αντιστηρίξεις πρανών, αποκατάσταση και βελτίωση της βατότητας κλπ. επεμβάσεων προς αποφυγήν σοβαρών έως θανατηφόρων δυστυχημάτων και τοποθέτηση ενός άρτιου δικτύου σήμανσης με τις ανάλογες πινακίδες, όπως προβλέπονται από τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς.

Διαβάστε ακόμα:  Ανοιχτή η διαδρομή για Οροπέδιο Μουσών στον Όλυμπο.

Το όλο έργο με την ονομασία «ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», έχει ήδη ανάδοχο που θα εγκατασταθεί αυτή την εβδομάδα και προϋπολογισμό 1,097,851.23 Ευρώ.

Πηγή: portalpierias.gr


SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...