5ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ Καλύμνου, ο απόηχος.

Ίσως να μπορούσαμε να γράψουμε και να πούμε πολλά για το 5ο αναρριχητικό φεστιβάλ της Καλύμνου, όμως θεωρώ ότι καλύτερο είναι απλά να αφήσουμε την γνώμη των άμεσα εμπλεκομένων να σας οδηγήσει σε συμπεράσματα αν θέλετε. Διαβάστε όλα όσα είπαν στο “Ανεβαίνοντας” οι αναρριχητές της Καλύμνου, οι άνθρωποι της Δημοτικής αρχής, αλλά και οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι του νησιού.

Kalymnos_7Διακομιχάλης Δημήτρης Δήμαρχος Καλύμνου http://www.kalymnos-isl.gr

Θα ήθελα να παραφράσω ή για να ακριβολογώ να αλλάξω τον τίτλο το περιοδικού και να πούμε  Σκαρφαλώνοντας στα βουνά της Καλύμνου.
Είναι μια πρώτη ευκαιρία για να αντιληφθούν οι αναγνώστες του περιοδικού Ανεβαίνοντας τον παράδεισο της Καλύμνου και να επισκεφτούν αυτόν τον ευλογημένο τόπο.
Ως δήμαρχος αυτού του νησιού ανοίξαμε μια σελίδα ξεχωριστή ξεκινώντας να θεμελιώσουμε την αναρρίχηση σε  αυτό τον τόπο.
Αυτή η επιλογή μας δικαίωσε 13 χρόνια μετά.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η Κάλυμνος να καταστεί ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός στο κομμάτι της αναρρίχησης.
Τα διεθνή φεστιβάλ αναρρίχησης θα τα μετατρέψουμε σε γιορτή και όπως βλέπετε η σημερινή γιορτή όχι μόνο στα βουνά της Καλύμνου αλλά και στην κεντρική πλατεία. (σ.σ. η δήλωση του Δήμαρχου Καλύμνου έγινε την ώρα που διεξαγόταν ο open αγώνας Bouldering)
Κατάδυση και αναρρίχηση, με αιχμή την αναρρίχηση είναι οι μεγάλες στοχεύσεις για να αναπτυχθούν οι εξειδικευμένες μορφές τουρισμού στο νησί μας.

Λουκάς Ντουρντουρέκας   Αναρριχητής   www.climbinkalymnos.com

Είμαι πολύ χαρούμενος που δέχτηκαν ο Nico Favresse και ο Patxi Usobiaga να έρθουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους το 5ο αναρριχητικό φεστιβάλ της Καλύμνου. Ιδιαίτερα χάρηκα με τον Patxi, ο Nico είναι γνωστός σ’ εμάς εδώ στην Κάλυμνο από παλιά. Είχα γνωρίσει τον Patxi παλιότερα σε αγώνες και είδα ότι είναι ένας πολύ συγκεντρωμένος αναρριχητής, όμως τελικά είναι και αυτός σαν ένας από εμάς. Άνθρωπος της παρέας, κοινωνικός, χαλαρός, είναι ένα άτομο που όταν σκαρφαλώνεις μαζί του σου δίνει πολύ θετική ενέργεια.
Το αναρριχητικό φεστιβάλ της Καλύμνου θα γίνετε από δω και στο εξής κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου. Το φετινό κινήθηκε σε νορμάλ πλαίσια, με την προβολή – παρουσίαση του Nico Favresse να είναι το highlight. Από την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τυχόν λάθη που έγιναν φέτος για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η αναρρίχηση στο νησί αυξάνεται. Πολλοί είναι αυτοί που ανοίγουν νέες διαδρομές πάνω από 8a με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο όγκος των δύσκολων διαδρομών και έτσι η Κάλυμνος να γίνει όχι μόνο ένας προορισμός για αναρρίχηση αναψυχής αλλά και για σκληρή αθλητική αναρρίχηση.
Κατά την γνώμη μου κακό κάνει η υπέρ-βαθμολόγηση των διαδρομών που δημιουργεί μια «κακή» φήμη μέσα στους αναρριχητικούς κύκλους. Οι πιο σωστές βαθμολογίες έχουν δοθεί στις δύσκολες διαδρομές που έχουν βαθμολογήσει αναρριχητές παγκοσμίου κλάσης.
Πολλές νέες διαδρομές έχουν ανοιχτεί και άλλες ανοίγονται συνεχώς και σας περιμένουν. Ελάτε να σκαρφαλώσουμε!

Kalymnos_6Άρης Θεοδωρόπουλος www.climbkalymnos.com

Η Κάλυμνος έχει εξελίχθη σε έναν από τα  δημοφιλέστερα αναρριχητικά πεδία στον κόσμο. Ο περασμένος Απρίλιος ξεπέρασε όλα τα ρεκόρ προσέλευσης στο νησί για τον συγκεκριμένο μήνα. Βεβαίως σημαντική ήταν η συμβολή της εταιρίας χαμηλού κόστους Ryanair. Η ατμόσφαιρα στα αναρριχητικά πεδία και στους δρόμους του Μασουριού ήταν εκπληκτική καθώς κυκλοφορούσαν εκατοντάδες αναρριχητές, γεμίζοντας τα ταβερνάκια και τα καφέ.
Το φετινό φεστιβάλ ανακοινώθηκε σχετικά αργά, μόλις δυο μήνες πριν την διεξαγωγή του, λόγο της αλλαγής ης δημοτικής αρχής. (Ανέλαβε νέα δημοτική αρχή τον Ιανουάριο). Λόγο του περιορισμένου χρόνου προετοιμασίας και του χαμηλού μπάτζετ (κρίση γαρ) η φετινή διοργάνωση δεν έφτασε στο ύψος των προηγούμενων  φεστιβάλ. Ωστόσο ανακοινώθηκε επισήμως πως το φεστιβάλ θα διεξάγετε σε ετήσια βάση – στο τέλος του Μάη- και πιθανότατα το επόμενο φεστιβάλ θα γίνει υπό την αιγίδα της εταιρίας The North Face. Η επαφή με την εταιρία έχει γίνει με την μεσολάβηση του Simone Moro, ο οποίος νοικιάζει σπίτι στο νησί σε ετήσια βάση.

Σοφία Λαγούδη   Wild Sports Kalymnos   www.climbing.gr

Μου αρέσουν οι διοργανώσεις γιατί φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και πιστεύω ακράδαντα στον θεσμό των αναρριχητικών φεστιβάλ στην Κάλυμνο.
Το φετινό μου φάνηκε λίγο υποτονικό, δυστυχώς ή ευτυχώς το Roc Trip της Petzl το 2006 έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά, αυτό σημαίνει ότι έδειξε το πώς πρέπει να είναι τα επιτυχημένα αναρριχητικά φεστιβάλ.
Παρ όλα αυτά, αυτό που θα μου μείνει αξέχαστο από το 5ο αναρριχητικό φεστιβάλ της Καλύμνου είναι η παρουσίαση – προβολή του Nico Favresse

Βαγγέλης Μπάτσιος   Αναρριχητής   Μετέωρα

Η Κάλυμνος είναι ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά πεδία στον κόσμο, γι αυτό οι επισκέπτες είναι αρκετοί. Το 5ο Αναρριχητικό φεστιβάλ ήταν πολύ ωραίο αν και θα περίμενα πιο πολλά πράγματα. Είναι φανταστικό πάντως να βλέπεις μικρούς – μεγάλους στα βράχια.

Kalymnos_1Αντώνης Κόκκινος   Nadir Rock Café  www.nadirkalymnos.dk

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η Κάλυμνος είναι το καλύτερο μέρος του πλανήτη για σπορ αναρρίχηση… Ναι είναι, αλλά η Κάλυμνος γέννησε και την Τέλενδο. Είναι ένα νησάκι στα 800 μέτρα από αυτή. Έτσι και με τις multi pitch διαδρομές της κόρης της μεγαλώσαμε την αναρρίχηση και σε multi… Άντε και στο parapente …

Λάζαρος Μποτέλης Εκπαιδευτής Ορειβασίας & Αναρρίχησης και Οδηγός Βουνού

Σε κάθε περίπτωση μια συνάντηση τέτοιου βεληνεκούς είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις, να θαυμάσεις και να ονειρευτείς νέες προκλήσεις στα πανέμορφα βράχια του νησιού. Ιδιαίτερα όταν άνθρωποι που έχουν πραγματοποιήσει πρωτόγνωρες περιπέτειες, σαν τον Nico Favresse ή άνθρωποι που έχουν τάξει την ζωή τους στο να γίνουν παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως ο Patxi Usobiaga ή όλους αυτούς τους μικρούς και μεγάλους αναρριχητές με τους οποίους έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις και φυσικά να ανταλλάξεις απλά μια χειραψία. Εύχομαι αυτή η διοργάνωση να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με νέες ιδέες. Σας ευχαριστώ.

Σάκης Κλωνάρης  Snack Bar Fatolitis  Μασούρι

Ελάτε στην Κάλυμνο για αναρρίχηση, είναι φτηνά, είναι καθαρές οι θάλασσες, είναι φιλόξενοι οι άνθρωποι. Οι διαδρομές είναι σε απόσταση αναπνοής από τα δωμάτια στο Μασούρι.
Το φεστιβάλ της αναρρίχησης είναι καλό γιατί μέσα από αυτό μπορούμε να διαφημιζόμαστε . Είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, ο σταθμός των αναρριχητών στο Μασούρι, εδώ στο Snack Bar Fatolitis.

Ζαφείρης Καμαρόπουλος – Δημήτρης Παπαγεωργίου
Χαράκτες Αγώνων Αναρρίχησης

Επειδή δεν γνωρίζαμε το επίπεδο των αθλητών που θα συμμετείχαν αναγκαστήκαμε να κινηθούμε σε κάπως ενδιάμεσα επίπεδα δυσκολίας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ποιότητα στα προβλήματα και θέαμα στο κοινό.
Αν και η κατασκευή των πιστών ήταν απλή, σημαντικό ρόλο έπαιξε η ποιότητα των πιασιμάτων που παραχώρησε ο Λουκάς Ντουρντουρέκας. Εκτός από κάποιες μικρές τεχνικές δυσκολίες όλα κύλησαν ομαλά με πολύ θέαμα και δυνατή ηλεκτρονική μουσική.

Kalymnos_5Steve MacDonnell   Snack Bar Glaros Μασούρι   http://www.kalymnos-now.com/glaros.htm

Kalymnos 2011 Once again the municipality of Kalymnos has organized a climbing festival to launch the release of the new climbing guide, which, curiously was put into circulation in September 2010, unfortunately due to some problems in advertising the event it wasn’t as well attended as previous times. Meanwhile development continues on the island with about 200 new routes having been bolted since the guide was printed, needless to say this makes the guidebook authors job not an easy one, new route info is available at Glaros bar Masouri, as well as on the Kalymnos climbing site, as I write this once again an Icelandic volcano has erupted, hopefully it won’t have the same impact as last year, here’s looking forward to a good summer with lots of new routes opened for the coming autumn’s season.

Αλεξάνδρα Ρωμανού   Πρόεδρος Ορειβατικού Συλλόγου Καλύμνου

Στον Ορειβατικό Σύλλογο Καλύμνου δόθηκε για πρώτη φορά η  ευκαιρία να αναμειχτεί στα κοινά και να συνδιοργανώσει το 5ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ Καλύμνου μαζί με τον Δήμο Καλύμνιων και την Ένωση Ξενοδόχων Καλύμνου.
Με μεγάλη μας χαρά είδαμε για πρώτη φορά Καλύμνιους μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό στις εκδηλώσεις. Ελπίζουμε να έχουμε την ευκαιρία να παίζουμε ενεργό ρόλο.
Είμαστε αθλητικός σύλλογος αλλά πέρα από το αθλητικό κομμάτι μας ενδιαφέρει και η προστασία του φυσικού χώρου του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι όλη αυτή η ανάπτυξη της Καλύμνου πρέπει να τεθεί υπό κάποιο έλεγχο, για να διατηρηθεί η μοναδικότητα της.

Kalymnos_4Νικόλας Σμαλιός  Φωτογράφος  http://www.youtube.com/user/SMALIOS1972

Στον κατά κοινή ομολογία ομορφότερο αναρριχητικό προορισμό παγκοσμίως, την Κάλυμνο έλαβε χώρα το 5ο αναρριχητικό φεστιβάλ Καλύμνου, αρκετοί οι συμμετέχοντες, δύο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αναρρίχησης ο Patxi Usobiaga και ο Nico Favresse, αγώνας bouldering, αρκετές εκδηλώσεις που πλαισίωσαν την γιορτή της αναρρίχησης. Θεμιτή βέβαια θα ήταν η παρουσία κάποιου μεγάλου χορηγού (π.χ. petzl το 2006) που με την εμπειρία τους θα έδιναν το κάτι παραπάνω στην όλη εκδήλωση. Ραντεβού του χρόνου στο επόμενο φεστιβάλ στην μαγευτική Κάλυμνο!

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...