Το πρώτο Β.A.S.E jump στον Όλυμπο

Άλλη μια φορά εντυπωσίασε ο Στράτος Γιαμούκογλου, ένας από τους ελάχιστους Έλληνες base jumpers, με διεθνή αναγνώριση. Τον Όλυμπο, διάλεξε αυτήν την φορά, για να κάνει ακόμα ένα extreme base jump. “Το μυθικό αυτό βουνό, πάντα με γοήτευε, και πάντα πίστευα ότι θα βρω το κατάλληλο exit point από βράχο για να το τολμήσω

Έτσι την Κυριακή 5 Νοεμβρίου με την ομάδα του ( Νίκος Γκασδόγκας, Λιάνα Τζιλίνη και Ιορδάνης Παπαδόπουλος) ξεκίνησαν να ανέβουν την βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου, στην τοποθεσία Ξερολάκι, πάνω στην Κόψη Ναούμ και σε υψόμετρο 2000μ.
Από τον χωματόδρομο μετά τις θέση “Σπηλιές” και έπειτα από μια δίωρη ανάβαση έφτασαν στην Κόψη Ναούμ, στο πρώτο ραπέλ. Ένα σημείο της κόψης όπου τα βράχια έχουν αρνητική κλίση και ανάπτυγμα πάνω από 100μ. Εκεί ο έμπειρος basejumper διέκρινε το πιο κατάλληλο σημείο για το “ exit point”. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, με πλήρη άπνοια.

stratos_startΜε θέα λοιπόν τις επιβλητικές κορφές του Ολύμπου, κάτω από τα Καζάνια και τον Μυτικα, έκανε το πρώτο άλμα στο βουνό των θεών. Το αλεξίπτωτο άνοιξε στα 4 δευτερόλεπτα και μετά από μια πολύ σύντομη πτήση προσγειώθηκε στο έδαφος με ασφάλεια. Μια δύσκολη και απαιτητική προσγείωση μιας και το έδαφος σε εκείνο το σημείο είναι πετρώδες (σάρα με αρκετή κλίση). « Είναι από τα ομορφότερα άλματα που έχω κάνει, αλλά και από τα δυσκολότερα, όσον αφορά την προσγείωση» μας λέει ο κ. Γιαμούκογλου.

Το ¨base jump¨ ανήκει στην λίστα με τα “extreme sports” και είναι η ελεύθερη πτώση από σταθερό σημείο. Μόνο το όνομα του σπορ μάλιστα αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για κάτι εύκολο, καθώς το B.A.S.E αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων Building (κτίριο), Antennas (κεραίες),Spans (γέφυρες) και Earth (κυρίως λόφους), σημεία δηλαδή από τα οποία ένας αθλητής κάνει το άλμα. Το base jumping μάλιστα θεωρείται και ως το πιο επικίνδυνο σπορ. Λίγοι είναι αυτοί πάντως στη χώρα μας που έχουν ως χόμπι να πέφτουν από βράχους, κτίρια ή γέφυρες, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη τους στα ύψη!

Διαβάστε ακόμα:  Ακυρώθηκε ο Μαραθώνιος Ολύμπου

4Στον Όλυμπο υπήρξε προγραμματισμός και έλεγχος του άλματος και της προσγείωσης μερικούς μήνες πριν καθώς και πλήρη οργάνωση κατά την διάρκεια του εγχειρήματος από την ομάδα υποστήριξης του.

Πρωτοπόρος πλέον όσον αφορά το base jump στην Ελλάδα, έχει ανακαλύψει σημεία για άλματα base, για να μπορέσουν να τα μοιραστούν μαζί του και άλλοι base jumpers από όλον τον κόσμο. Στα επιτεύγματα του ανήκουν άλματα στα Μετέωρα, Ζάκυνθο, Σύμη, Κρήτη, Μονεμβασιά και Μέτσοβο. Έχει ήδη οργανώσει ένα base jump event στην Σύμη με διεθνή συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία που θα επαναληφθεί και την επόμενη χρονιά. Στόχος του είναι να ανοίξει και άλλα, καινούρια exit points στα ελληνικά βουνά και βράχια.

Kείμενο – Φώτο Λιάνα Τζιλίνη.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...