Μια εξαιρετική και εντυπωσιακή κατάβαση με σκι έγινε πριν μερικές μέρες στη Γκιώνα. Συγκεκριμένα οι Χρήστος Τσούτσιας και Γιώργος Κλαουδάτος στις 6/4, κατέβηκαν για πρώτη φορά με σκι το περίφημο μονοπάτι του Καραγιάννη στη δυτική όψη της Γκιώνας. Το μονοπάτι του Καραγιάννη, ξεκινά από το Λαζόρεμα στα 1200μ. και καταλήγει στη κορυφογραμμή νότια της κορφής στα 2450μ.

Η ανάβαση του μονοπατιού από τους δυο ορειβάτες έγινε σε έξη χαλαρές ώρες περίπου και συναντήσανε τα πρώτα χιόνια κοντά στα 1700μ. ύστερα απο 1000 μέτρα υψομετρικής ανάβασης με τα πόδια απο το χωριό.
Για την κατάβαση χρειαστήκανε περίπου 30-40 λεπτά μέχρι το σημείο που σταματούσαν οι χιονούρες. Οι δυσκολίες δεν ήταν πολλές, με τις κλίσεις να κυμαίνονται στις 30-35o συνεχόμενα.

Oι δυο ορειβάτες σχεδίαζαν αρκετό καιρό αυτή την κατάβαση που τελικά δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο θα φανταζόταν κανείς βλέποντας τις φωτό της ορθοπλαγιάς και το συμπέρασμα εί αι ότι ένας καλός σκιερ-ορειβάτης μπορεί να την επαναλάβει με άνεση.

Σίγουρα, αυτό που τονίζουν οι δυό τους, πως η ελλάδα είναι γεμάτη με αντίστοιχες καταβάσεις και ομορφιές, απλά πρέπει να σκεφτούμε λίγο διαφορετικά και να να δούμε τι υπάρχει πίσω απ το εμφανές, είναι μια μεγάλη αλήθεια και …πρόκληση.

Περισσότερα για το Μονοπάτι Καραγιάνη στο Ανεβαίνοντας τ.24

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με ώθησε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια.