Καταβάσεις ορειβατικού σκι σε Καλιακούδα και Βαρδούσια

Οι βαριές χιονοπτώσεις και η επίμονες κακοκαιρίες του φετινού χειμώνα μπορεί να μη δώσανε πολλές ευκαιρίες για σκαρφάλωμα, αλλά οι λάτρεις του ορειβατικού σκι που όλο και πληθαίνουν είχαν πολλές ευκαιρίες να κάνουν αρκετές καταβάσεις λουκιών στα βουνά μας. Παράδειγμα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε η κατάβαση δυο αρκετά αξιόλογων λουκιών σε Καλιακούδα και Βαρδούσια, που είναι δυο από τα δημοφιλέστερα βουνά για ορειβατικό σκι.kaliakoudaΣτη Καλιακούδα οι Λούης Πανάγος, Σπύρος Βλάχος και Κώστας Γεωργόπουλος, κατέβηκαν ένα λούκι δεξιά του κλασικού βορινού. Η δυσκολία του είναι 45-50ο και η υψομετρική του 500μ. Το λούκι αυτό είχε γίνει και παλαιότερα από τους Κλαουδάτο – Molin οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τη κατάβαση από αριστερότερα. Η πρόσβαση έγινε από διπλανό λούκι αριστερότερα.

20-03.2012_110Την ίδια μέρα στα Βαρδούσια οι Λουκάς Πρατίλας και Σταύρος Ψειρόπουλος κατέβηκαν το λούκι Χατζηρβασάνη – Αδαμακόπουλου, το πιο δεξιό από τα λούκια της Μουσουνίτσας. Η υψομετρική του είναι 400μ. και η δυσκολία του δε ξεπερνά τις 40ο εκτός από την έξοδο που φτάνει τις 45ο. Στη βάση του λουκιού βρήκαν ένα μικρό παγοκαταρράκτη τον οποίο και αποφύγανε από αριστερά (δυτικά).

vardousiaΣίγουρα αυτό το χειμώνα έγιναν και άλλες καταβάσεις τις οποίες προσπαθούμε να μαζέψουμε και να τις παρουσιάσουμε στο μέλλον πιο ολοκληρωμένα, αφού το ορειβατικό σκι έχει αποκτήσει πλέον αρκετούς φίλους.


SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...