Ανάκληση επικίνδυνων Grigri2 από τη Petzl.

Δε πρόλαβαν να περάσουν παρά λίγες ημέρες από τότε που η Petzl έκανε ανάκληση σε ιμάντες για χρήση σε Feratta και τώρα ήρθε νέο κρούσμα, αυτή τη φορά στα δημοφιλή και στη χώρα μας Gri-gri 2!!!

Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε δυσλειτουργία στη χρήση gri-gri, με αποτέλεσμα η συσκευή να μπλοκάρει και να αδυνατεί να φρενάρει. Ήδη έχουν επιστραφεί 7 κομμάτια,  με αποτέλεσμα η Petzl να αναγκαστεί να κάνει ανάκληση σε αρκετές παρτίδες. Το νέο αυτό κρούσμα ήρθε να εντείνει τις ανησυχίες των αναρριχητών για την αξιοπιστία των υλικών της πιο δημοφιλούς εταιρείας συσκευών ασφάλισης παγκοσμίως.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:
Η Petzl ανακάλυψε ότι ασκώντας υπερβολική δύναμη για την πλήρη έκταση της  λαβής  του Grigri 2, αυτό  μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εσωτερικό μηχανισμό, έτσι ώστε η λαβή να  μπορεί να κολλήσει στην ανοικτή θέση.

recall-GRIGRI2_contextΌταν η λαβή έχει κολλήσει σε αυτή τη θέση η λειτουργία πέδησης είναι απενεργοποιημένη. Ένα κατεστραμμένο Grigri2  σε αυτήν τη ρύθμιση,  θα λειτουργεί  παρόμοια με μια κλασική συσκευή ρελέ (κουβαδάκι).

Όταν χρησιμοποιείτε ένα κατεστραμμένο Grigri2  με τη λαβή κολημένη, η έλλειψη ελέγχου της πέδησης από τη πλευρά του σχοινιού, θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης καθόδου. Ένα Grigri2  με ένα κατεστραμμένο χειρολαβή πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τη χρήση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έλλειψη ελέγχου της πέδησης από τη πλευρά του σχοινιού είναι μια κακή χρήση των Grigri2 σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Μέχρι τις 20 Ιουνίου, 2011, επτά κατεστραμμένα προϊόντα έχουν επιστραφεί στη Petzl μέσω του παγκόσμιου δικτύου διανομής μας. Η Petzl δεν έχει καμία γνώση για τυχόν ατυχήματα που προκαλούνται από ένα κατεστραμμένο Grigri 2.
Επειδή η ασφάλεια των χρηστών μας είναι η κύρια ανησυχία μας, ως μέτρο προφύλαξης η Petzl αποφάσισε να αναλάβει τις ακόλουθες προτωβουλίες:

* Την αύξηση της μηχανικής αντοχής της λαβής σε όλα τα Grigri2 από το σειριακό αριθμό 11137 και κατόπι.
* Ανάκληση όλων των Grigri2 με τα πέντε πρώτα ψηφία του σειριακού αριθμού μεταξύ 10326 και 11136, και αντικατάστασή τους την με ένα καινούργιο Grigri2.

H Petzl θα πληρώσει όλα τα έξοδα αποστολής για την ολοκλήρωση αυτής της αντικατάστασης.

Εάν έχετε ένα Grigri2 (D14 2O, D14 2G, D14 2B) με τα πέντε πρώτα ψηφία του σειριακού αριθμού μεταξύ 10326 και 11136, σταματήστε αμέσως τη χρήση και επικοινωνήστε με τον Έλληνα αντιπρόσωπο (DIMKA LTD, odi@resoul.gr,   22950 231110)  για να ξεκινήσει η διαδικασία.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.