Ατύχημα λόγω αστοχίας υλικού της Petzl.

Την Πέμπτη, 5 Μαΐου, ένας νεαρός άνδρας είχε πτώση, ενώ έκανε αναρρίχηση σε Via Ferrata στη Grenoble της Γαλλίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουμε, το ατύχημα φαίνεται ότι ήταν το αποτέλεσμα ενός κατασκευαστικού ελαττώματος του ιμάντα Petzl Scorpion (σε μια έκδοση που σταμάτησε να παράγεται το Μάρτη του 2005).

Το ελάττωμα ήταν ότι έλειπε η ραφή ασφαλείας που επιβραδύνει τη πτώση.
Οι πρώτες σκέψεις μας είναι με το νεαρό άνδρα και την οικογένειά του, στους οποίους εκφράζουμε τη βαθιά μας συλλυπητήρια. Μπορούν να είναι βέβαιοι ότι Petzl θα αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά αυτό το ατύχημα.
Ως προληπτικό μέτρο, πριν από την ανάλυση του ατυχήματος και την εξαγωγή συμπερασμάτων, θα ξεκινήσει ένας προαιρετικός έλεγχος για μια συγκεκριμένη παρτίδα SCORPIO (L60 και L60 CK), που κατασκευάστηκαν έως και την 4/3/2005, με σειριακούς αριθμούς μεταξύ 02150 και 05062».
Τα παραπάνω είναι η ανακοίνωση της Petzl για το ατύχημα στη Grenoble, η οποία συμπληρώνεται με διαβεβαιώσεις για ακόμα αυστηρότερες προδιαγραφές κτλ.

serial-numberΤο συγκεκριμένο προϊόν της Petzl (Scorpio), είναι ιμάντας για χρήση σε Via Ferata και υποτίθεται –σύμφωνα με την εταιρεία- ότι περνά από έλεγχο κάθε ένα κομμάτι ώστε να αποκλειστεί κάθε περίπτωση αστοχίας.
Το συμβάν αυτό, ήρθε να προστεθεί σε αυτά με τις κινέζικες απομιμήσεις, την απόσυρση ελαττωματικών crampons (Sharken) πριν από δυο χρόνια και την απόσυρση παρτίδας από τα πιολέ Nomic, πριν μερικούς μήνες.
Κάτι ίσως δε πάει καλά στη Petzl;

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.