Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Ποντίκι», υπογράφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το «Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Ποταμών Ηπείρου», το οποίο προβλέπει το συγκεκριμένο έργο.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η ελληνική φύση και το περιβάλλον από την κυβέρνηση, είναι ότι, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, το έργο της εκτροπής που είχε απορριφθεί από την Τάνια Μπιρμπίλη επί ΠΑΣΟΚ, επανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, στη μνήμη του πατέρα του (και επίσης παλιού βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ) Λευτέρη Καλογιάννη (γνωστός και ως «Καλπογιάννης», ο βουλευτής που στη μακρινή δεκαετία του 80, είχε πάρει τη κάλπη σε ψηφοφορία της Βουλής), ενώ στη Περιφέρεια Ηπείρου, στο μόνο φορέα που έχει ταχθεί υπέρ του έργου, αντιπεριφερειάρχης είναι η αδερφή του Σταύρου Καλογιάννη, Τατιάνα.

Το έργο, προβλέπει τη μεταφορά 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού τον χρόνο από το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας και προβλέπεται να γίνει στη Β’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου που, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών και απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Παράλληλα από τη μελέτη προκύπτει ότι το 80% του νερού θα προέρχεται από τον πυρήνα του εθνικού πάρκου, ενώ καταστροφικές θα είναι οι επιπτώσεις που θα επιφέρει στο οικοσύστημα η κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά του νερού κατά μήκος 50 χιλιομέτρων!
Όλα αυτά, θα φέρουν ένα πλήθος προσφυγών, κάνοντας τον Αώο ένα δεύτερο Αχελώο. Ελπίζουμε να μην έχει και αυτός την ίδια τύχη.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με ώθησε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια.