Συνάντηση για τον Αώο στη Βωβούσα

Ο Αώος, το ποτάμι που διασχίζει τη Βοβούσα στα πρώτα του «βήματα» και τους δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας στη συνέχεια και εκβάλλει στην Αδριατική, θυμίζει ήδη ρυάκι στην περιοχή «Σμιξώματα», το σημείο όπου συναντάται με το γνωστό Αρκουδόρεμα που μεταφέρει τα νερά του από τον πυρήνα του εθνικού δρυμού της Βάλια Κάλντα, λόγω της παρακράτησης των νερών του στο φράγμα των πηγών Αώου και την εκτροπή τους στον Άραχθο.

Σε λίγο θα θυμίζει ρυάκι και κάτω από τα Σμιξώματα, αν υλοποιηθεί το σχέδιο που προβλέπει επιπλέον κατακράτηση των νερών κατά 65% από τον Βαθύλακο και το Αρκουδόρεμα, κάτι που ουσιαστικά θα εξαφανίσει τον Αώο (ο οποίος ήδη σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας έχει παρατηρηθεί να «σβήνει» πριν την ένωσή του με τον Βοϊδομάτη).

Στα πλαίσια του αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαγορίου – Κόνιτσας ενάντια στην εκτροπή, διοργανώνεται camping από την Κίνηση για την Προστασία του Αώου, τον Αύγουστο (9-11/8), στη Βωβούσα για γνωριμία με την περιοχή και ενημέρωση. Να είμαστε όλοι εκεί.

Περισσότερα:   http://protectaoos.blogspot.gr/

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...