Μειώνονται δραματικά οι παγετώνες των Ιμαλαΐων.

Όλοι μας το βλέπουμε: οι χειμώνες είναι πια ήπιοι, τα καλοκαίρια γίνονται πολλές χρονιές αφόρητα, οι παγετώνες στις Άλπεις, αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα ορεινά συγκροτήματα του πλανήτη μικραίνουν ή εξαφανίζονται. Αν αφορούσε απλά μερικές χιλιάδες ορειβάτες και αναρριχητές θα ήταν μικρό το κακό.

Αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο «ανώδυνο». Η ελίτ που κυβερνά το πλανήτη είναι ασυγκράτητα αχόρταγη σε όλα τα επίπεδα και αδιαφορεί για τα αποτελέσματα που επιφέρει αυτή η πρακτική. Το «τυράκι» που ταΐζουν τους λαούς είναι «ανάπτυξη», αλλά τα αποτελέσματα είναι ζοφερά. Το παρακάτω κείμενο αναδημοσιεύετε από την Ελευθεροτυπία και είναι αρκούντως αποκαλυπτικό.

Με φόντο την κλιματική διάσκεψη στο Ντέρμπαν, όπου οι μεγάλοι “παίκτες” δεν φαίνονται διατεθειμένοι ν’ αναλάβουν δεσμεύσεις που θα έπλητταν τα συμφέροντά τους, νέες μελέτες αποκαλύπτουν το ρεκόρ που σημείωσαν το 2010 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα, αλλά και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους παγετώνες των Ιμαλαΐων.

Κατά 21% υποχώρησαν οι παγετώνες στο Νεπάλ τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ αυτοί του Μπουτάν κατά 22% (ΕΡΑ/ΑΠΕ)Κατά 21% υποχώρησαν οι παγετώνες στο Νεπάλ τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ αυτοί του Μπουτάν κατά 22% (ΕΡΑ/ΑΠΕ)Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Κυριακή στο Ντέρμπαν, οι παγετώνες του Νεπάλ υποχώρησαν τα τελευταία 30 χρόνια κατά 21% και του Μπουτάν κατά 22%. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση (έπειτα από πολλές εμπειρικές δηλώσεις) ότι οι παγετώνες της περιοχής λιώνουν, γεγονός που αποκαλύπτει το σοβαρότατο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα Ιμαλάια.

Οι συνολικά 54.000 παγετώνες των Ιμαλαΐων τροφοδοτούν με νερό τούς οκτώ μεγαλύτερους ποταμούς της Ασίας, πέντε εκ των οποίων (Ινδός, Γάγγης, Βραχμαπούτρα, Γιναγκτσέ και Κίτρινος Ποταμός) κινδυνεύουν ν’ αντιμετωπίσουν σοβαρότατες ελλείψεις τις επόμενες δεκαετίες, με επιπτώσεις για 1,3 δισεκατομμύριο κατοίκους. Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change δείχνει παράλληλα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν το 2010 κατά 5,9% σε σύγκριση με το 2009, φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 9,1 δισεκατομμυρίων τόνων.

Διαβάστε ακόμα:  11/12/22 Παγκόσμια ημέρα του Βουνού. Τα Βουνά εκπέμπουν SOS!

Η διεθνής οικονομική κρίση είχε τελικώς πολύ μικρό αντίκτυπο στην παγκόσμια αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και οι σημερινές τάσεις κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων δεν προμηνύουν αίσια έκβαση της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής.

Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που στο Ντέρμπαν αναπτυγμένες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες συνεχίζουν ν’ ανθίστανται σε ουσιαστικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, ρίχνοντας η μία το μπαλάκι στην άλλη. Η Ε.Ε. προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία με δεσμευτικούς όρους για όλες τις μεγάλες χώρες και τη θέτει ως προϋπόθεση για να ανανεώσει τις δικές της δεσμεύσεις βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν θεωρητικώς «ανοιχτές», αλλά δεν θα κάνουν τίποτα χωρίς αντίστοιχη δέσμευση των αναδυόμενων χωρών, η Βραζιλία παραμένει σιωπηλή και η Κίνα φέρεται να έχει δηλώσει ανεπισήμως στους Ευρωπαίους ότι δεν σκοπεύει στη φάση αυτή να δεχτεί δεσμευτικούς στόχους.

Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές εκπομπές άνθρακα έχουν καταστήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο «επικίνδυνη», κατά το χαρακτηρισμό τής εκεί αμερικανικής πρεσβείας. Η «ομίχλη», όπως αποκαλούν τη ρύπανση οι αρχές, προκάλεσαν την Κυριακή και τη Δευτέρα την ακύρωση τουλάχιστον 650 πτήσεων.

Πηγή: enet.gr

Foto: Nasa

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...