Αιολικό πάρκο στη Πάρνηθα

Πόσοι θυμούνται το βράδυ της 27ης προς 28ης Ιουνίου του 2007; Όταν η φωτιά κατέκαψε ένα μεγάλο μέρος της Πάρνηθας; Ο καιρός πέρασε και μέσα στο γενικό ζόφο των ημερών που ακολούθησαν ξεχάστηκε η Πάρνηθα όπως και όλα εκείνα τα υπέροχα μέρη που χάθηκαν εκείνο καταθλιπτικό καλοκαίρι.

Κι έτσι τέσσερα χρόνια μετά και αφού χύθηκαν πολλά κροκοδείλια δάκρυα, η «ανάπτυξη» -πράσινη πάντα- ήρθε να συμπληρώσει το καταστροφικό έργο της φωτιάς. Το πρώτο αιολικό πάρκο πάνω στη Πάρνηθα είναι γεγονός. Βρίσκεται στη θέση Στρογγυλά, δεξιά (νότια) του δρόμου Χασιά – Δερβενοχώρια, εκεί που μέχρι πριν τέσσερα χρόνια υπήρχε δάσος και βόρεια από τα τεράστια λατομεία –ορατά από την Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και την Αττική Οδό- που κατατρώγουν το βουνό.
Όλα αυτά σε ένα βουνό που είναι το τελευταίο καταφύγιο φυσικής ζωής γύρω από την Αθήνα και που όχι μόνο δε προστατεύεται, αλλά πιέζεται όλο και περισσότερο για να μεταβληθεί σε ένα απλό περιαστικό δάσος, που βέβαια θα παράγει για κάποιους χρήμα και κέρδη.

Ο νέος υπουργός περιβάλλοντος κος Παπακωνσταντίνου έδωσε σαφές στίγμα: Η πράσινη ανάπτυξη «είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα Ανάπτυξη, με το άλφα κεφαλαίο. Είναι ανάπτυξη που… μετατρέπει σε πηγή πλούτου… το φυσικό περιβάλλον… τα δάση» και πιο κάτω «έχουμε σκοπό…να ανοίξουμε μια συζήτηση στην κοινωνία όχι μόνο για το τι είναι δάσος αλλά και το τι θέλουμε να είναι δάσος».
dscn1394dwdubsΟι τελευταίες εξελίξεις που φέρνει το μεσοπρόθεσμο σε σχέση με το περιβάλλον και που θα έχουν τραγικά αποτελέσματα για τη ποιότητα ζωής μας δε προοιωνίζουν τίποτα καλό (και) για τη Πάρνηθα.
Φωτό: Indymedia. Διάβασε περισσότερα εδώ.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...