Όλυμπος – Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στη Καλύβα Χριστάκι

Συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες στη καλύβα Χριστάκη, στη λάκα κάτω από την ομώνυμη κορφή και το Σκολιό, στο τέρμα του δρόμου που έρχεται από τον Κοκινοπλό. Η καλύβα του Χριστάκι ήταν ένα πρόχειρο λιθόκτιστο κτίσμα, χωρίς καν αρμούς και μπορούσε να φιλοξενήσει 5-6 σε περίπτωση κακοκαιρίας.

Πριν μερικά χρόνια και με την εύκολη πρόσβαση που ο χωματόδρομος προσφέρει,  κάποιοι αποφάσισαν  να το κάνουν καταφύγιο, ενώ ο δρόμος έφερε  τζιπ, μηχανές enduro  και γουρούνες που φτάνουν ή προσπαθούν να φτάσουν  μέχρι και το Σκολιό και τη ράχη που το συνδέει με τον Αγ. Αντώνιο.  Πολλοί από εσάς άλλωστε θα θυμούνται τη προσπάθεια περιοδικού σχετικού με 4Χ4, να διοργανώσει εξόρμηση of road στις «κορφές του Ολύμπου». Ευτυχώς οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες και η εκδήλωση ματαιώθηκε.
Όμως το πρόβλημα παραμένει. Το παράνομο  αυτό καταφύγιο, σε συνδιασμό με την έυκολη πρόσβαση που δίνει ο δρόμος, βάζει από τη πίσω -κυριολεκτικά- πόρτα δραστηριότητες και ήθη που καμιά σχέση δεν έχουν με τον Όλυμπο και με ότι αυτός συμβολίζει.  Ήδη κάθε ΣΚ δεκάδες μηχανοκίνητα διαγωνίζονται στο πιό θα ανέβει ψηλότερα στις γύρω πλαγιές, πλαγιές στις οποίες –σύμφωνα με τις απαγορεύσεις που ισχύουν στους Εθνικούς Δρυμούς- απογορεύεται ακόμα και το κόψιμο λουλουδιών.

Άλλωστε και σύμφωνα με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας,  το Δασαρχείο Ελασσόνας την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009, σε απάντηση που έστειλε στη WWF Hellas, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της αυθαίρετης κατασκευής, «συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής, επέβαλλε πρόστιμο αυθαιρέτου  και  βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκρότηση συνεργείου κατεδαφίσεως». Κάτι που βέβαια ποτέ δεν έγινε και μάλιστα η φωτογραφία που μας έστειλε ο Αλ. Σπανούδης, τραβηγμένη  το ΣΚ 17-18/7 δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος.  Πιστεύουμε ότι είναι καιρός η οργανωμένη ορειβατική κοινότητα (ΕΟΟΑ και Σύλλογοι), όχι να αντιδράσει, αλλά απλά να απαιτήσει τα αυτονόητα:  την εφαρμογή της νομιμότητας.

Διαβάστε ακόμα:  Κλειστός ο δρόμος για Πριόνια στον Όλυμπο.

Olympos_Xerolakki2010_3

Olympos_Xerolakki2010_4

Τις μικρές φωτό έχουν τραβήξει μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Ν. Πιερίας.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.