Πίστα ΜΧ η Πάρνηθα;

Δεν είναι κάποια πίστα MX ή Enduro, όχι είναι το ξεκίνημα του μονοπατιού που από τη λάκα Βρόκολι πηγαίνει στο Παλιομήλεσι, στη Β.Α Πάρνηθα και τραβήχτηκε πριν λίγες ημέρες (μέσα Φλεβάρη).

Μετά τη καταστροφή του 2007, το μοναδικό κομμάτι του βουνού που παρέμεινε άθικτο είναι το βόρειο και το ανατολικό, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη για αυστηρή φύλαξή του, αφού τυχόν καταστροφή του θα σημάνει την οικολογική κατάρρευση του βουνού.

Και θα περίμενε κανείς από τους υπεύθυνους φορείς το αυτονόητο, δηλαδή την αυστηρή φύλαξη του δρυμού. Κι’ όμως η Β.Α Πάρνηθα όχι μόνο δε φυλάσσετε αυστηρότερα αλλά «ροκανίζεται» συστηματικά.

Είναι γνωστό σε όσους επισκέπτονται τη περιοχή τα Σ/Κ ότι «κοπάδια» endurάδων με κέντρο τα πρώην βασιλικά κτήματα, οργώνουν κάθε δρόμο και μονοπάτι της περιοχής, καταστρέφοντας ότι μονοπάτι ανακαλύπτουν, χρησιμοποιούν τα ξέφωτα για πίστες MX (π.χ. μια μεγάλη λάκα πριν το Βρόκολι, δίπλα στο δρόμο Κατσιμήδι-Βρόκολι), δημιουργούν ηχορύπανση, προξενούν ατυχήματα (έχουμε δει ποδήλατο κομμένο στη μέση από «επίθεση» enduro), και γενικά δημιουργούν μια κατάσταση επικίνδυνη, ενοχλητική και κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη.

Ακόμα δρόμοι που ήταν κλειστοί με μπάρες (Μαλακάσα – Παλιομήλεσι – Αυλώνας), τώρα έχουν ανοίξει με αποτέλεσμα κάθε ξέφωτο δίπλα τους να έχει μετατραπεί σε πίστα για jeep (κάτι που συμβαίνει καθολικά στα πρώην βασιλικά κτήματα).
Τέλος δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι οικοδομικές δραστηριότητες: αριστερά (δυτικά) του δρόμου Βαρυμπόμπη – Μαλακάσα, έχουν ξεκινήσει ήδη να χτίζονται (σε φυσικά ξέφωτα που προφανώς «δεν είναι δάσος») βίλες.

Και βέβαια όλα αυτά γίνονται ΚΑΙ στα υπόλοιπα κομμάτια της Πάρνηθας.
Δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται η προπέρσινη καταστροφή αποτέλεσε για αρκετούς μια πολύ καλή ευκαιρία.
Δε πρέπει επιτέλους να αντιδράσουμε;

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...