Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση της Ροδόπης και του Φαλακρού

Μέχρι και πριν από 15-20 χρόνια, χάρτες για τα ελληνικά βουνά δεν υπήρχαν. Η μόνη πηγή ήταν η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και η αναδημοσίευσή τους από το περιοδικό Κορφές του ΕΟΣ Αχαρνών, όπου αν και η απεικόνιση του ανάγλυφου ήταν πάρα πολύ καλή, οι χάρτες αυτοί είχαν ενημέρωση της δεκαετίας του 70.

Εδώ και 15 χρόνια η εταιρεία Ανάβαση έχει χαρτογραφήσει σχεδόν όλο το ορεινό κορμό της χώρας, αλλά τα περισσότερα βουνά των βόρειων συνόρων, είναι ακόμη αχαρτογράφητα. Ή μάλλον ήταν, γιατί μόλις αυτές τις ημέρες, μια άλλη καλή εταιρεία από την Καβάλα, η Geopsis, ολοκλήρωσε την χαρτογράφηση όλης της Ροδόπης και του Φαλακρού, για πρώτη φορά, δίνοντας επιτέλους στους πεζοπόρους, αλλά και σε κάθε επισκέπτη της περιοχής, έγκυρους, ενημερωμένους χάρτες.

untitled-1-4Η Ροδόπη και το Φαλακρό αναπτύσσονται σε τρεις χάρτες από το Φαλακρό δυτικά, έως το και την περιοχή βόρεια της Κομοτηνής (Παπίκιο και λίγο ανατολικότερα), ενώ περιλαμβάνονται σε ένθεση η περιοχή της Μαρώνειας στην Κομοτηνή και το Άχλατ Τσαλ με τα στενά του Νέστου στην Ξάνθη.
Ένα μπράβο στην Geopsis και περιμένουμε, τον Όρβηλο, το Μενοίκιο και τα βουνά του Λάι-Λιά, το Μπέλες και τα Κερδύλια.

Τους χάρτες της Ροδόπης, αλλά και και ότι πεζοπορικό χάρτη ελληνικών – και όχι μόνο – βουνών κυκλοφορεί, μπορείτε να τους προμηθευτείτε από το online βιβλιοπωλείο του Ανεβαίνοντας, planetbooks.gr, ενώ εδώ, μπορείτε να βρείτε καταγραμμένες σε GPS διαδρομές, ελεύθερα για κατέβασμα.

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...