Εδώ και 15 χρόνια η εταιρεία Ανάβαση έχει χαρτογραφήσει σχεδόν όλο το ορεινό κορμό της χώρας, αλλά τα περισσότερα βουνά των βόρειων συνόρων, είναι ακόμη αχαρτογράφητα. Ή μάλλον ήταν, γιατί μόλις αυτές τις ημέρες, μια άλλη καλή εταιρεία από την Καβάλα, η Geopsis, ολοκλήρωσε την χαρτογράφηση όλης της Ροδόπης και του Φαλακρού, για πρώτη φορά, δίνοντας επιτέλους στους πεζοπόρους, αλλά και σε κάθε επισκέπτη της περιοχής, έγκυρους, ενημερωμένους χάρτες.

untitled-1-4Η Ροδόπη και το Φαλακρό αναπτύσονται σε τρεις χάρτες από το Φαλακρό δυτικά, έως το και την περιοχή βόρεια της Κομοτηνής (Παπίκιο και λίγο ανατολικότερα), ενώ περιλαμβάνονται σε ένθεση η περιοχή της Μαρώνειας στην Κομοτηνή και το Άχλατ Τσαλ με τα στενά του Νέστου στην Ξάνθη.
Ένα μπράβο στην Geopsis και περιμένουμε, τον Όρβηλο, το Μενοίκιο και τα βουνά του Λάι-Λιά, το Μπέλες και τα Κερδύλια.

Τους χάρτες της Ροδόπης, αλλά και και ότι πεζοπορικό χάρτη ελληνικών – και όχι μόνο – βουνών κυκλοφορεί, μπορείτε να τους προμηθευτείτε από το online βιβλιοπωλείο του Ανεβαίνοντας, planetbooks.gr, ενώ εδώ, μπορείτε να βρείτε καταγραμμένες σε GPS διαδρομές, ελεύθερα για κατέβασμα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός χάζευα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με ώθησε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό και τα Βαρδούσια.