Εντυπωσιακή προσπάθεια στη Down Wall ο Caldwell

Εγκατέλειψε τελικά μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες, τη προσπάθειά του να ελευθερώσει τη Down Wall, μια από τις σκληρότερες διαδρομές στη νοτιοανατολική όψη του El Capitan, ο Tommy Caldwell.

Χρειάστηκαν δέκα μέρες στα τέλη Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη, μαζί με τον Kevin Jorgeson με τον οποίο προσπαθεί το project κάμποσα χρόνια, για να ολοκληρώσει ελεύθερα τις πρώτες δώδεκα σχοινιές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν τρεις σχοινιές 5.14 (8b+/8c). Αλλά μετά ήρθε η 13η σχοινιά και πολλές μέρες προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα. Η δυσκολία της υπολογίζετε στο 5.14+ και η κούραση ανάγκασε τη σχοινοσυντροφιά να κατέβει στη κοιλάδα για ξεκούραση. Επιστρέφοντας στη διαδρομή, πριν από περίπου μια εβδομάδα, ο Caldwell έκανε πολλές ακόμα προσπάθειες αλλά χωρίς αποτέλεσμα και τελικά το δίδυμο επέστρεψε οριστικά για φέτος.

Παρά την αποτυχία του, ο Caldwell, δεν παρατάει το project. «Έχω ακόμα κίνητρο, έμπνευση και πάθος, γι’ αυτή τη διαδρομή», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «έμαθα νέες στρατηγικές και είμαι πιο κοντά από κάθε φορά, δε σκοπεύω να τα παρατήσω».

Ο Caldwell είπε ότι έχασε το λογαριασμό για το πόσες φορές προσπάθησε αυτή τη σχοινιά. «Ήμουν εκεί για μια βδομάδα, αποτυγχάνοντας συνεχώς στο crux. Υπάρχουν μερικές πραγματικά πολύ σκληρές κινήσεις. Τις έκανα όλες από rest σε rest, αλλά να τις κάνω όλες μαζί είναι άλλο πράγμα».

Οι επόμενες δυο σχοινιές υπολογίζονται επίσης σε 5.14+ και περιλαμβάνουν τη 15η η οποία έστειλε τον Jorgesen στο νοσοκομείο νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Συνολικά η Down Wall project, περιλαμβάνει επτά 5.14 και επτά 5.13 σχοινιές, σε ένα σύνολο 30 σχοινιών!!!

Μπορεί οι προσπάθειες του Caldwell να μην ευοδώνονται, αλλά οι προσπάθειές του στο Yosemity μας αφήνουν εντυπωσιακά video.

Πηγή: www.climbing.com
Φωτο: Tim Kemple / Black Diamond

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.