Δυο νέες ελεύθερες αναβάσεις στη Γκιώνα

Τον Ιούλιο που μας πέρασε ο Αρίστος Θανόπουλος με τη Κατερίνα Κολλύρου, ελευθέρωσε δυο χαρακτηριστικές γραμμές στη Πυραμίδα της Γκιώνας, τον “Ενδυμίωνα” και τη “Mohicana Daddy”. Και οι δυο αυτές γραμμές έδωσαν μεγάλες δυσκολίες.

Γκιώνα, “Ενδυμίωνας” , 7 σχ, 200μ.
16/7/2011 (Αριστομένης Θανόπουλος, Κατερίνα Κολλύρου)
1η (?) ελεύθερη ανάβαση, από τον Θανόπουλο. Η 6η σχοινιά που είχε τεχνητά σημεία έγινε ελεύθερα με τη 2η προσπάθεια, με τα σετάκια πάνω, δηλ. pink point (η σχοινιά έχει μόνο πλακέτες, και χρειάζεται ίσως 2-3 μεσαία/μεγάλα καρύδια στην αρχή της). Βαθμολογείται με ΙΧ/ΙΧ+, με σειρά δύσκολων τεχνικών κινήσεων τραβέρσας, και με πιό δύσκολη κίνηση την τελευταία, με στόχο τις τρύπες χούφτες δίπλα στο ρελέ, το οποίο έτσι, αν και το μόνο (σχεδόν) κρεμαστό της διαδρομής, δεν διακόπτει την αλληλουχία των κινήσεων μεταξύ των 2 σχοινιών. Τα υπόλοιπα ρελέ είναι άνετα και ειδικά το 5ο είναι “καναπεδάτο”.

Γκιώνα, “Mohicana Daddy”, 6 σχ. 200m.
9/7/2011, 1η ελεύθερη ανάβαση Αριστομένης Θανόπουλος, on sight επικεφαλής, με Κατερίνα Κολλύρου 2η (έφτασε ως το R5, με λίγες πτώσεις). Διάρκεια: 9:15′.
Αξιοσημείωτο το τσουχτερό κρύο (λόγω και του ανέμου), παρά τους 35+ C στα πεδινά.

Eπιπρόσθετα σχόλια στην περιγραφή του www.routes.gr:
2η σχοινιά έβαλα Camalot #4 μετά τη 2η πλακέτα (ΟΚ), αλλά γενικά δύσκολη τοποθέτηση όπως και να’χει, καθώς είναι και πιάσιμο.
3η σχ. το σημείο τραβέρσας (καθώς η πλακέτα δε φαίνεται παρά αρκετά αργότερα) είναι σε χαρακηριστική σπηλίτσα η οποία επισης ασφαλίζεται με το #4. Επίσης θεωρώ το VI+ που δόθηκε λίγο, θα πρότεινα VII-/VII.
6η σχ. το μόνο χρήσιμο υλικό για ελεύθερη είναι ένα μεγάλο καρύδι (No7) στο μεγάλο run out πριν το ρελέ. Προτεινόμενη βαθμολογία ΙΧ- ή 7bc.
Συνολικά, η διαδρομή είναι διαμάντι με υψηλές απαιτήσεις, χωρίς καμμιά εύκολη σχοινιά, πάντα σε εξαιρετικό βράχο και με τις πραγματικά ελάχιστες ασφάλειες, οπότε και ενδιαφέρον route finding. Παραδειγματικό άνοιγμα από τον Σταμ. Κωνσταντακόπουλο.
Στη φωτό ο Αρίστος Θανόπουλος στον Ενδυμίωνα.
Κείμενο – φωτό: Αρίστος Θανόπουλος
Σκίτσα: www.routes.gr

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...