Σπηλιά Νταβέλη – Απαγόρευση αναρρίχησης το 2011;

Μια καλλιτεχνική είδηση που δημοσιεύθηκε χθες στις εφημερίδες, έκανε το γύρο της αναρριχητικής κοινότητας και ..έσπειρε ανησυχία: «Μια μοναδική εμπειρία υπόσχεται η θεατρική ομάδα «Ζοο District Theater Company» από το Λος Αντζελες.

Θα παρουσιάσει μέσα στη σπηλιά «Νταβέλη», στην Πεντέλη, τη «Μήδεια» (14 Μαΐου-4 Ιουνίου 2011) με τις ευλογίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου παρά τις κάποιες επιφυλάξεις της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων λόγω του στενού χωματόδρομου που οδηγεί ώς εκεί και της ολισθηρότητας του εδάφους στα κατώτερα τμήματα του σπηλαίου».
Είναι προφανές ότι αυτό θα έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναρριχητική δράση στη Σπηλιά, αφού είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα γίνουν εργασίες και θα πηγαινοέρχεται κόσμος –εργάτες, εργαζόμενοι και θεατές- κάτω από τις διαδρομές.

«Οι θεατές, που δεν θα είναι πάνω από 80 κάθε φορά, θα συγκεντρώνονται στην είσοδο του σπηλαίου και από εκεί, συνοδεία μουσικών και χορευτών, θα οδηγούνται στα ενδότερα για την παράσταση. Η πορεία τους μέσα από τον σκοτεινό διάδρομο ως τα κατώτερα επίπεδα θα σηματοδοτείται δεξιά κι αριστερά από μικρά αγγεία με φωτιά. Οι παραστάσεις (συνολικά 24) θα δίνονται πρωί-βράδυ για να τις παρακολουθήσουν και μαθητές σχολείων».

Ο καθηγητής Μανώλης Κορρές (αδελφός του «δικού» μας Δημήτρη Κορρέ), που έχει γράψει και βιβλίο για τα μάρμαρα της Ακρόπολης, δήλωσε για το θέμα της ασφάλειας: «Αυτό που βλέπετε στην είσοδο και σε ύψος 40 μέτρων είναι μια φλούδα μαρμάρου. Οι αρχαίοι σταματούσαν την εξόρυξη του μαρμάρου 20-30 πόντους πριν από τις φλέβες πράσινου σχιστόλιθου, που υπάρχουν ακριβώς από πίσω. Η λεπτή αυτή φλούδα μαρμάρου είναι εύκολο να σπάσει και να πέσει» και ανέφερε σαν παράδειγμα το μεγάλο ξεκολλημένο κομμάτι κάτω από τη Ληστεία ( που οι παλιότεροι το θυμόμαστε, πάνω στην ορθοπλαγιά. Στη φωτο διακρίνεται δίπλα στον αναρριχητή).

Για τους φόβους αυτούς η Εφορεία Σπηλαιολογίας έστειλε ομάδα γεωλόγων να εξετάσει τη στατική επάρκεια του σπηλαίου, έτσι ώστε να μην υπάρξει υποψία κινδύνου για τους θεατές. Άλλωστε θα είναι παρόντες αρχαιοφύλακες και πρόκειται να περισχοινίσουν τμήματα στα οποία δεν πρέπει να πλησιάσει ο κόσμος.

Ελπίζουμε όλη αυτή η ιστορία, να μην έχει άσχημη κατάληξη για ένα από τα πιο αγαπημένα, ιστορικά και ιδιαίτερα πεδία της χώρας.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.