Η Βαράσοβα σε καραντίνα!!!

Άλλο ένα περιστατικό από σπάσιμο βύσματος είχαμε τη Κυριακή που μας πέρασε στη Βαράσοβα.

Αναρριχητής που σκαρφάλωνε στη διαδρομή Ψυχώ και συγκεκριμένα στη δεύτερη σχοινιά, έκανε σεκ στο βύσμα πριν το ρελέ και αυτό έσπασε με αποτέλεσμα να κάνει απροσδόκητη πτώση, που ευτυχώς τη σταμάτησε το από κάτω βύσμα, γλιτώνοντας τον από τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το συγκεκριμένο βύσμα είναι από τη παρτίδα με την οποία ανανεώθηκαν οι ασφάλειες του 70-80% των διαδρομών της Βαράσοβας το 2004, βύσματα που σύμφωνα με τις προδιαγραφές αν και ανοξείδωτα είναι ακατάλληλα για τοποθέτησή τους σε παραθαλάσσια πεδία όπως είναι η Βαράσοβα. Το βύσμα έχει σταλεί ήδη για εξέταση και αναμένουμε τη πλήρη αναφορά.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται ανάλογο περιστατικό. Τον Απρίλιο του 2010, είχε συμβεί ανάλογο σε διαδικασία ραπέλ.

Η σημασία του πεδίου της Βαράσοβας, ο όγκος του, οι πολλές διαδρομές όλων των στιλ και δυσκολιών και ο πολύ μεγάλος αριθμός όχι μόνο αναρριχητών, αλλά και σχολών αναρρίχησης που το επισκέπτονται, κάνει επιτακτική τη λύση αυτού του προβλήματος, που δε μπορεί να είναι άλλη από την αλλαγή των ασφαλειών με βύσματα που τηρούν τις προδιαγραφές.

Είναι προφανές ότι μέχρι να γίνει αυτό, όλοι όσοι επιλέγουν να σκαρφαλώσουν στη Βαράσοβα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες ασφάλειας.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.