Πέθανε ο Patrick Edlinger στα 52 του.

Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου του 2012, ο Patrick Edlinger πέθανε σε ηλικία 52 ετών. Ο Γάλλος αναρριχητής ήταν ένας από τους θρύλους της αθλητικής αναρρίχησης.

Φαίνεται σχεδόν αδύνατο, αλλά η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από τη γαλλική εφημερίδα Le Dauphine η οποία ανέφερε ότι την Παρασκευή 16 Νοέμβριου ο Patrick Edlinger πέθανε σε ηλικία 52 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Edlinger, που έπασχε από αλκοολισμό, έπεσε από σκάλα στο σπίτι του!!!

Γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1960, και άρχισε την αναρρίχηση σε ηλικία 13 ετών. Αφού επανέλαβε όλες τις δυσκολότερες διαδρομές κοντά στο σπίτι του, ο Edlinger, εγκατέλειψε τις σπουδές του, πήγε με ωτοστόπ στη Νότια Γαλλία και έπεσε σε μια απέραντη ασβεστολιθική θάλασσα και σε ένα άθλημα που περίμενε να «εφευρεθεί».

Πέτυχε την πρώτη on sight 7b στο κόσμο και στη συνέχεια, το 1982 στα Bioux, κατάφερε το πρώτο 7c στον κόσμο, την La polka des ringards. Τα επόμενα χρόνια οι επιτυχίες διαδέχονταν η μια την άλλη (solo της Orange Mécanique 8a το 1989).
Παράλληλα αυτά τα χρόνια ο Edlinger έλαβε επίσης μέρος σε πολλούς αγώνες και κέρδισε τις πρώτες επίσημες εκδηλώσεις αγωνιστικής αναρρίχησης.

Πέρα όμως από αυτά, θα θυμόμαστε τον Edlinger για μια άλλη, ανυπολόγιστη συμβολή στην αναρρίχηση: την ανάπτυξη ενός από τα πιο όμορφα βράχια στον κόσμο, των Ceuse. Τα Ceuse δεν ήταν απλά ένα πεδίο, αλλά «επέβαλε» ένα καινούργιο στυλ αναρρίχησης και βαθμολογίας, που από τότε κυριαρχεί σε όλο το κόσμο.

Ο Patrick Edlinger θα μπει σίγουρα στο πάνθεο της αθλητικής αναρρίχησης.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.