Ανανεώθηκαν και συντηρήθηκαν οι ασφάλειες στο αναρριχητικό πεδίο “Καράβι Υμηττού”

Ανανεώθηκαν και συντηρήθηκαν οι ασφάλειες στο αναρριχητικό πεδίο “Καράβι Υμηττού”.

Στο πεδίο χρειάστηκε να αφαιρεθούν πάνω από 100 ασφάλειες που είχαν τοποθετηθεί μέχρι και το 1997 οι οποίες ήταν κατασκευασμένες από γαλβανισμένο χάλυβα και έφεραν σημάδια οξείδωσης καθώς και πλακέτες αλουμινίου, πλακέτες ιδιοκατασκευής, βιομηχανικές βίδες ανάρτησης, ναυτικά κλειδιά κ.α.

Δεν αφαιρέθηκαν οι περίπου 50 ανοξείδωτες ασφάλειες που είχαν τοποθετηθεί μετά το 1997 καθώς και τα ανοξείδωτα ρελέ. Τοποθετήθηκαν 130 νέες ασφάλειες και 17 νέα ρελέ. Όλες οι διαδρομές είναι πλέον εξοπλισμένες με μόνιμες ασφάλειες και ρελέ με μόνιμα καραμπίνερ.

Τη συντήρηση ανέλαβε ο Εκπαιδευτής της ΕΟΟΑ Γιάννης Πετρομιανός. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια από τους αναρριχητές Σωτήρη Σωτηρίου, Μανώλη Φουντουλάκη, Ειρήνη Τσαπέ, Παύλο Αστερίου, Άννα Τζιομάκη και Διονύση Μηνδρινό.

Αναρριχητικό πεδίο Καράβι Υμηττού

Το Καράβι βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Υμηττού, πάνω από το δήμο Βύρωνα. Είναι ένα μικρό σε ύψος αλλά πολύ όμορφο πεδίο, με θέα ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Οφείλει την ύπαρξή του στην εξόρυξη πετρώματος κατά την αρχαιότητα, κάτι που φαίνεται και από τα σημάδια της εξορυκτικής τεχνικής με λάξευση. Η ποιότητα του ασβεστολιθικού βράχου είναι πολύ καλή και το ανάγλυφο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία με πλάκες, αρνητικά, δίεδρα και κόψεις.

Το ανάπτυγμα των διαδρομών είναι έως 15 μέτρα, όμως η αναρρίχηση που προσφέρουν είναι πολύ όμορφη και τεχνικά απαιτητική. Το όνομα Καράβι δόθηκε από τους αναρριχητές και οφείλεται στην χαρακτηριστική κόψη (διαδρομή 20) που βγαίνει από τον υπόλοιπο βράχο και μοιάζει με πλώρη καραβιού.

Η βαθμολόγηση των διαδρομών του πεδίου είναι γενικά αυστηρή. Αν συγκρίνετε τη βαθμολόγηση στο Καράβι με τη βαθμολόγηση της Καλύμνου ή άλλων νέων πεδίων της Αττικής θα διαπιστώσετε ότι οι διαδρομές στο καράβι είναι υποβαθμολογημένες κατά έναν ή δύο βαθμούς ή ότι οι διαδρομές στα άλλα πεδία είναι αντίστοιχα υπερβαθμολογημένες.

Η νέα ασφάλιση ακολούθησε το στιλ του πεδίου, εκτεθειμένης αναρρίχησης, όμως έγιναν αρκετές διορθώσεις ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού από πτώση.

Στοιχεία διαδρομών
Όνομα     Δυσκολία    Ανοίξαντες
UIAA    FRANCE
1    VI+/VII-    6a+    Γ. Δραζίνος & Γ. Γεωργακόπουλος
2    VI-    5b    Γ. Δραζίνος & Γ. Γεωργακόπουλος
2α    VI+    6a    Δ. Στραβογένης & Σ. Μουτζουβής
3    VII+/VIII-    6c+    Κ. Τσουκλίδης, Γ. Μακρής, Γ. Βουτυρόπουλος, Δ. Μπακάλης & Φ. Στάθης
4    VII    6b+    Κ. Τσουκλίδης, Γ. Μακρής, Γ. Βουτυρόπουλος, Δ. Μπακάλης & Φ. Στάθης
5    V+    5a    Γ. Δραζίνος & Γ. Γεωργακόπουλος
5α    V+/VI-    5b    Δ. Στραβογένης & Σ. Μουτζουβής
6    VII-/VII    6b    Κ. Τσουκλίδης, Γ. Μακρής, Γ. Βουτυρόπουλος, Δ. Μπακάλης & Φ. Στάθης
6α    VII+/VIII-    6c+    Δ. Στραβογένης & Σ. Μουτζουβής
7    V+/VI-    5b    Γ. Δραζίνος & Γ. Γεωργακόπουλος
8    VII/VII+    6b+    Δ.Τιτόπουλος και Γ. Ζαχαράκης
9    VII-/VII    6b    Δ.Τιτόπουλος και Γ. Ζαχαράκης
10    V+    5a    Δ.Τιτόπουλος και Γ. Ζαχαράκης
11    VII+    6c    Δ.Τιτόπουλος και Γ. Ζαχαράκης
12    VI+    6a    Δ.Τιτόπουλος και Γ. Ζαχαράκης
13    V+    5a    Δ.Τιτόπουλος και Γ. Ζαχαράκης
13α    V+    5a    Γ. Πετρομιανός
14    V+    5a    Κ. Τσουκλίδης, Γ. Μακρής, Γ. Βουτυρόπουλος, Δ. Μπακάλης & Φ. Στάθης
15    VI/VI+    6a    Δ.Τιτόπουλος και Γ. Ζαχαράκης
16    V+/VI-    5b    Δ. Μπακάλης & Δ. Τιτόπουλος
16α    VII+    6c    Δ. Στραβογένης & Σ. Μουτζουβής
17    VI+/VII-    6a+    Δ. Μπακάλης & Δ. Τιτόπουλος
17α    Project    Ν. Αλεξίου
18    VII+    6c    Δ. Μπακάλης & Δ. Τιτόπουλος

Στοιχεία: Γ. Πετρομιανός, φωτο: Χρ. Μπουκώρος

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.