10χρονοι αναρριχητές στέλνουν 8b+

Το να σκαρφαλώνει κάποιος μια διαδρομή 8b+ δεν είναι δα και καμιά φοβερή είδηση, αφού υπάρχουν εκατοντάδες αναρριχητές που το καταφέρνουν. Αν όμως ένας 10χρονος στείλει μια ανάλογη βαθμολογία, τότε ναι αυτό είναι είδηση. Τους τελευταίους μήνες κάμποσα πιτσιρίκια έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν.

Ας πούμε η 10χρονη Brooke Raboutou, κόρη  της Robyn Erbesfield-Raboutou κατόρθωσε στις 29 του περασμένου μήνα και έστειλε ένα 8b+ και μάλιστα όχι σε κάποιο άγνωστο πεδίο, αλλά στο διάσημο The Red River Gorge του Κεντάκι. Μη φανταστείτε ότι η μικρή Brooke το ταλαιπώρησε και πάρα πολύ. Χρειάστηκε μόλις πέντε προσπάθειες σε δυο μέρες!!!

Την ίδια μέρα (!!!) ένας –επίσης 10χρονος – Ιταλός, ο Tito Traversa, πέτυχε στο Tetto di Sarre να στείλει την Sarsifal, 8b+, ενώ μέσα στο 2011 έχει στείλει άλλα πέντε 8b!!!.

Τα δυο πιτσιρίκια σίγουρα δεν έχουν ιδιαίτερο ανταγωνισμό, αλλά ας μη παραλείψουμε και την επίσης 10χρονη Ashima Shiraishi που σκαρφάλωσε ένα boulder πρόβλημα V13, στα περίφημα Hueco Tanks του Texas. Η Ashima, όχι απλά είναι η νεώτερη που έχει πετύχει τέτοια βαθμολογία σε boulder πρόβλημα, αλλά είναι και ένα από τα ελάχιστα θηλυκά, που έχουν πετύχει –επιβεβαιωμένα – τέτοια βαθμολογία!!!

Πηγή: www.climbing.com, teamabcboulder.wordpress.com/

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.