Ο Adam Ondra ελευθερώνει την Chilam Balam

Χθες, 13/4/2011 ο Adam Ondra κατάφερε μόλις με την τέταρτη προσπάθεια να ελευθερώσει την διαδρομή του Barnabé Fernandez “Chilam Balam” στην Villanueva del Rosario (Μάλαγα, Ισπανία) βαθμολογημένη αρχικά 9b+.

Η εντυπωσιακά μεγάλη, 82 μέτρα, και αρνητική διαδρομή ανοίχτηκε από τον Barnabé Fernandez το 2003, ο οποίος την «δούλευε» για τρεις συνεχόμενες χρονιές, μέχρι την κάνει ελεύθερα και να δώσει την εντυπωσιακή βαθμολογία 9b+ πυροδοτώντας ταυτόχρονα μεγάλες αντιπαραθέσεις στον κόσμο του sport climbing, μιας και η δυσκολότερη διαδρομή εκείνη την εποχή ήταν η Realization 9a+, ελευθερωμένη από τον Chris Sharma.
Οι φήμες λένε ότι ο Chris Sharma και οAdam Ondra θα συναντιόντουσαν στην περιοχή για να δοκίμαζαν μαζί την διαδρομή αυτή.
Ωστόσο ο Adam Ondra που βρίσκεται ήδη στην περιοχή δοκίμασε και στην τέταρτη μέρα και τέταρτη του προσπάθεια ξεκίνησε με την εντύπωση, όπως ο ίδιος δήλωσε, ότι θα είχε άλλη μια αποτυχημένη προσπάθεια, αλλά μόλις έφτασε στο δύσκολο σημείο της διαδρομής συνειδητοποίησε ότι η λύση που είχε δοκιμάσει τις προηγούμενες ημέρες ήταν η καλύτερη δυνατή και συνέχισε μέχρι το τέλος φτάνοντας στο ρελε χωρίς να μπορεί να πιστέψει ότι τα κατάφερε τόσο εύκολα.
Ο Adam Ondra αποφεύγει να πει την βαθμολογία αλλά δηλώνει ότι μοιάζει να είναι ευκολότερη από την Chaxi Raxi (καθαρό 9b).
Περιγράφει ολόκληρη την διαδρομή σαν ένα συνεχές 8c/c+ αντοχής, με καλά  kneebars για ξεκούραση, αλλά επειδή η διαδρομή είναι πολύ μεγάλη μόλις ξεκινάς από την ξεκούραση μετά από μερικές κινήσεις «πρήζεσαι» ξανά. Η δυσκολία της διαδρομής είναι στις 14 τελευταίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα μιας και είναι δύσκολο ακόμα και μαγνησία να βάλεις. «δεν θα μπορούσες να την πεις 9a+ αλλά μάλλον είναι ένα κανονικό 9b» λέει ο Adam Ondra.

SHARE
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.