Manolo, Ondra & Noguchi οι φετινοί νικητές των βραβείων Arco Rock Legends

Το Σάββατο 18/07/2010 έγινε η απονομή των 5ων βραβείων Arco Rock Legends στο στάδιο Arco Climbing. Ο παγκοσμίου φήμης αναρριχητής Adam Ondra έλαβε το βραβείο Salewa Rock ενώ η Akiyo Noguchi κέρδισε το βραβείο La Sportiva Competition το οποίο είναι ένα νέο βραβείο που δημιουργήθηκε από τον σύνδεσμο Rock Master.

Η βράβευση του Ondra αφορούσε την αναρρίχηση και της Noguchi τον τομέα των αγώνων. Αυτοί είναι και οι δύο μεγάλοι νικητές της 5ης απονομής των βραβείων Arco Rock Legends.

Ο Adam Ondra όπως ίσως ήδη θα ξέρετε, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο καταξιωμένους αναρριχητές στον κόσμο. Μάλιστα έχει σκαρφαλώσει και στα αναρριχητικά πεδία της Καλύμνου. Ο μόλις 17χρονος Adam που μοιάζει να έχει έρθει από «άλλο πλανήτη» και που έχει θέσει νέα δεδομένα στις τρέχουσες παραμέτρους της αναρρίχησης, κέρδισε το βραβείο Salewa Rock.

Η νικήτρια του παγκόσμιου κυπέλλου Bouldering του 2009 η 21χρονη γιαπωνέζα Akiyo Noguchi κέρδισε και αυτή με τη σειρά της το βραβείο La Sportiva Competition.

Η καινοτομία αυτό το χρόνο είναι το νέο Sector Climbing βραβείο, που δίνει ο σύνδεσμος Rock Master, στους αθλητές που αποτελούν αληθινά παγκόσμια σύμβολα για την αναρρίχηση. Αυτό το χρόνο το συγκεκριμένο βραβείο πήγε σε ένα θρύλο, τον Maurizio Manolo Zanolla, τον Ιταλό αναρριχητή ο οποίος μέσα από τις αναρριχήσεις, αλλά και τη ζωή του, εκπροσωπεί το παρελθόν αλλά και το μέλλον του μεγάλου του πάθους, της αναρρίχησης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη χρονιά η διεθνής επιτροπή, αποτελούμενη από 23 εξειδικευμένα περιοδικά, είχε δύσκολο έργο όσον αφορά την επιλογή των νικητών για τα βραβεία Salewa Rock και La Sportiva Competition. Ο βασικότερος παράγοντας που έπαιξε ρόλο στη δυσκολία της απόφασης για το ποιοι θα βραβευθούν ήταν το γεγονός πως οι 5 υποψήφιοι αθλητές για το Salewa Rock και οι 3 για το La Sportiva Competition ήταν όλοι της υψηλότερης κλάσεως και διαμετρήματος. Έτσι, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος της επιτροπής Fabrizio Miori, για πρώτη φορά η επιτροπή έπρεπε να κάνει και δεύτερη ψηφοφορία προκειμένου να ανακηρύξει τους 2 νικητές.

Διαβάστε ακόμα:  Ξεκινά αύριο το Αναρριχητικό Φεστιβάλ Ερμιονίδας 23!

NoguchiΟι υπόλοιποι διεκδικητές του Salewa Rock, εκτός από τον Adam Ondra που ήταν ο νικητής και για το 2008, ήταν ο Chris Sharma, ο «βασιλιάς» της αναρρίχησης και νικητής του 2009. Ήταν υποψήφιος μαζί με τις πολύ δυνατή γαλλίδα Charlotte Durif και τον κατά 15 χρόνια νεώτερου συμπατριώτη της, Enzo Oddo, ο οποίος παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ήδη σημειώσει αναρριχήσεις στους μεγαλύτερους βαθμούς δυσκολίας. Τελευταίος από όλους ήταν ο Daniel Woods, ο οποίος μόλις είχε κλείσει μια εξαιρετική και αρκετά αξιόλογη σεζόν. Στο τέλος το βραβείο πήγε στον Adam Ondra και όπως εξήγησε η επιτροπή : «Είναι ξεκάθαρα τα εντυπωσιακά επιτεύγματά του και η ιδιαίτερη ικανότητά του να μετουσιώνει την κάθε αναρρίχηση σε μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια». Παρ’ όλα αυτά ήταν πολύ ευχάριστο να ακούει κανείς τα αυθόρμητα χειροκροτήματα για τους Sharma, Oddo και Durif!

Αν συμπεράνουμε ότι η απονομή του βραβείου Salewa Award είχε αρκετή δυσκολία, η απόφαση για το La Sportiva δεν ήταν περισσότερο εύκολη, αφού και για τα δυο όπως προαναφέραμε, χρειάστηκε και δεύτερη ψηφοφορία. Εκτός από τη Noguchi συνυποψήφια ήταν και η 18χρονη Αυστριακή Johanna Ernst (παγκόσμια πρωταθλήτρια και νικήτρια του παγκόσμιου κυπέλλου του 2009). Συνυποψήφιος ήταν και ο Adam Ondra για ακόμη μια φορά, ο οποίος στο ντεμπούτο του το 2009 κέρδισε το Lead παγκόσμιο κύπελλο καθώς και το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αλλά όπως εξήγησε η επιτροπή, το βραβείο πήγε τελικά στην Akiyo Noguchi τόσο για τις νίκες της όσο και για το ευγενές αγωνιστικό της πνεύμα. Κρίνοντας από τη έκπληξη και το χαμόγελο στο πρόσωπό της όταν της ανακοινώθηκε ότι είναι νικήτρια, μπορούμε να πούμε ότι η επιλογή ήταν κάτι παραπάνω από σωστή.

Διαβάστε ακόμα:  Αμφικτιονία (VII+, 185μ.). Μια όμορφη γραμμή σε μια νέα ορθοπλαγιά.

ΤΟ HALL OF FAME ΤΩΝ ARCO ROCK ΘΡΥΛΩΝ

Salewa Rock Βραβείο– Josune Bereziartu (2006), Patxi Usobiaga (2007), Adam Ondra (2008), Chris Sharma (2009), Adam Ondra (2010)
La Sportiva Competition Βραβείο – Angela Eiter (2006), David Lama (2007), Maja Vidmar (2008), Kilian Fischhuber (2009), Akiyo Noguchi (2010).
Sector Climbing Βραβείο – Maurizio ‘Manolo’ Zanolla (2010)

SHARE
Οι εκδόσεις ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ξεκίνησαν την άνοιξη του 98 με την έκδοση του πρώτου ομώνυμου τεύχους. Από τότε έχουν εκδοθεί 73 τεύχη, 9 τίτλοι βιβλίων με ανάλογο περιεχόμενο και συνεχίζουμε...