Μια όμορφη πόλη της Βόρειας Ισπανίας και συγκεκριμένα στο πριγκιπάτο της Αστουρίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό διάλεξε φέτος η <span lang=”EN-US”>IFSC</span><span lang=”EN-US”> </span>( Διεθνείς Ομοσπονδία Αγωνιστικής Αναρρίχησης ) για την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2007.

Μια όμορφη πόλη της Βόρειας Ισπανίας και συγκεκριμένα στο πριγκιπάτο της Αστουρίας που βρέχεται από τον Ατλαντικό διάλεξε φέτος η IFSC ( Διεθνείς Ομοσπονδία Αγωνιστικής Αναρρίχησης ) για την διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2007. Άντρες και Γυναίκες από 17 χώρες του κόσμου πήραν μέρος σε αγώνα δυσκολίας, boulder και ταχύτητας που αριστοτεχνικά έστησε ένας θρύλος της αγωνιστικής αναρρίχησης ο «μεγάλος» Françoise Legrand.

Την χώρα μας εκπροσώπησε τριμελής αποστολή με αθλητές τους Θανάση Χτενά του ΛΟΧ Καβάλας, Ζαμπά Κωνσταντίνο του ΣΕΟ Πάτρας και αρχηγό τον Λάζαρο Μποτέλη.

Ακριβώς μια εβδομάδα κράτησε αυτό το αναρριχητικό πανηγύρι με καθημερινούς πολύωρους αγώνες και μια διοργάνωση άνευ προηγουμένου καθότι όλα λειτούργησαν τέλεια.
Στα προκριματικά της δυσκολίας από Ελληνικής πλευράς ο Χτενάς κατέλαβε την 43η θέση (έπεσε αρκετά ψηλά) ενώ ο Ζαμπάς κατέλαβε την 56η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι top έκαναν 6 με 7 άτομα από κάθε γκρουπ.

Ταν επόμενη μέρα στη «δεύτερη ευκαιρία» ο Ζαμπάς, μαχητής όπως πάντα πήγε αρκετά ψηλά – πέρασε γύρω στα 10 άτομα – και ο Θανάσης πέρασε περίπου 14άτομα.

Στα προκριματικά του bouldering ο Χτενάς ολοκληρώνει δύο προβλήματα από τα πιο δύσκολα της σειράς του προκριματικού και τερματίζει στην 80η θέση ανάμεσα σε 130 αθλητές πετυχαίνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα που είχαμε σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από αυτό του Αγοραστούδη στο παγκόσμιο των νέων.

Θέλω να ευχαριστήσω τους αθλητές μας Θανάση Χτενά και Κώστα Ζαμπά για την προσπάθεια που έκαναν και σε αυτό τον αγώνα για να φέρουν την Ελληνική αγωνιστική αναρρίχηση με τα όσα προβλήματα την περιβάλλουν, σε υψηλά επίπεδα.

Λάζαρος Μποτέλης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1964. Μικρός κοίταζα την Πάρνηθα από το πατρικό μου με τις ώρες. Ήταν για μένα ένας άγνωστος μαγικός κόσμος που άφηνε ελεύθερη τη φαντασία μου. Πεζοπορώ, ορειβατώ, σκαρφαλώνω και φωτογραφίζω στα βουνά από το 1984 και άρχισα να αρθρογραφώ σε ανάλογα περιοδικά από το 1990. Η αγάπη μου για το βουνό με έκανε το 1998 να εκδώσω το περιοδικό ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (1998 – 2015), ενώ από το 2006 έως το 2010 πρόσθεσα και το περιοδικό ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ. Έχω γράψει και εκδώσει, πεζοπορικούς οδηγούς για την Πάρνηθα, τον Όλυμπο, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια κ.α.